Κύπρος

Πλήρης άρση του εμπάργκο αμερικανικών όπλων προς την Κύπρο για το 2024.

Λίγες ώρες μετά τις τουρκικές προκλήσεις απέναντι σε δυνάμεις του ΟΗΕ στην Κύπρο, οι ΗΠΑ έδωσαν μάλλον την κατάλληλη απάντηση. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μπλίνκεν, προέβη σήμερα στην απαραίτητη διαβεβαίωση προς το Κογκρέσο, ότι η Δημοκρατία της Κύπρου πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις που ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να επιτρέπεται η έγκριση εξαγωγών, επανα-εξαγωγών και μεταφορών αμυντικών συστημάτων προς τη Δημοκρατία της Κύπρου για το οικονομικό έτος (FY) 2024.

Η συμμόρφωση με αυτές τις προϋποθέσεις αξιολογείται κατά περίπτωση και σε ετήσια βάση. Ως αποτέλεσμα αυτής της πιστοποίησης, ο υπουργός άρει τους περιορισμούς του εμπορίου αμυντικών προϊόντων για τη Δημοκρατία της Κύπρου για το FY 2024. Οι Διεθνείς Κανονισμοί για τις Πωλήσεις Όπλων θα τροποποιηθούν για να αντικατοπτρίσουν τη νέα πολιτική, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2023.

Ο νόμος για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019 και ο Εθνικός Νόμος Εξουσιοδότησης Άμυνας για το FY 2020 απαιτούν να παραμένει σε ισχύ η πολιτική της απαγόρευσης των εξαγωγών, επανα-εξαγωγών ή μεταφορών αμυντικών συστημάτων στη Δημοκρατία της Κύπρου, εκτός και αν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαιώσει:

  • η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κύπρου συνεχίζει να συνεργάζεται με την Κυβέρνηση των ΗΠΑ στις προσπάθειες για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στους νόμους κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και την ρύθμιση της οικονομικής εποπτείας των τραπεζών, και
  • η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κύπρου έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να αρνείται στα ρωσικά πολεμικά πλοία την πρόσβαση σε κυπριακά λιμάνια για ανεφοδιασμό και επισκευές.

Η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από τις ΗΠΑ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

google news
Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ντροπή, η Παλαιστίνη αποκάλεσε -όπως η Τουρκία- την Κυπριακή Δημοκρατία «Ελληνική Διοίκηση της Νότιας Κύπρου»

e-enimerosi

Μελέτη διαπιστώνει ότι οι παλαιολιθικοί άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε

e-enimerosi

Κυπριακής ΑΟΖ: Συναινεί για πλωτή μονάδα παραγωγής (FPU) η Chevron.

e-enimerosi