Κύπρος

Τα βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Πάφο, μέρος της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Και επισήμως πλέον η Πάφος αιτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώριση της πρωτεύουσας σημασίας της στην έλευση του Αποστόλου των Εθνών στον ευρωπαϊκό χώρο, δια της πιστοποίησης και εγγραφής της πολιτιστικής- θρησκευτικής διαδρομής «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, Απόστολου των Εθνών».

Μέσα από μια διαδικασία που διήρκεσε δύο και πλέον χρόνια οι φορείς τουρισμού της επαρχίας Πάφου, διεκδικούν πλέον επίσημα πιστοποίηση και εγγραφή της εν λόγω διαδρομής στις Ευρωπαϊκές Διαδρομές (Cultural Routes of the  Council of Europe).

Οι Πολιτιστικές ∆ιαδροµές αποτελούν ισχυρά εργαλεία για την προώθηση και διατήρηση των κοινών και διαφορετικών πολιτιστικών ταυτοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για ολόκληρη την επαρχία Πάφου, ο πολιτισμός αποτελεί ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα γι’ αυτό αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα αυτό.

Τα βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Πάφο, αποτελούν εδώ και αρκετά χρόνια το επίκεντρο των προσπαθειών των τουριστικών φορέων της Πάφου για ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στην επαρχία. Η προσπάθεια αυτή είχε λάβει πρόσκαιρα ιδιαίτερη ώθηση προ αρκετών ετών, όταν την περιοχή της στήλης του Αποστόλου Παύλου στην Κάτω Πάφο επισκέφθηκε ο τότε Πάπας Βενέδικτος, στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης του στην Κύπρο. Τα αποτελέσματα ωστόσο σε επίπεδο ανάπτυξης της βιομηχανίας του θρησκευτικού τουρισμού, ήταν μηδαμινά στη συνέχεια.

Παρόλα αυτά, ο συνδυασμός της αναψυχής με το προσκύνημα στα μέρη της Μεσογείου από τα οποία πέρασε και κήρυξε ο Απόστολος Παύλος, εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις κύριες στοχεύσεις για τις αρχές της Πάφου στο θέμα της τουριστικής ανάπτυξης και προβολής της επαρχίας. Η ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, θα έχει ως σημείο αναφοράς τα βήματα του Αποστόλου Παύλου στα πλαίσια του προγράμματος ΜedΜission το οποίο ασχολείται με την προστασία και ανάδειξη των μεσογειακών σταθμών και την ανάδειξη της θρησκευτικής και πολιτισμικής σημασίας της πορείας του Αποστόλου.

Το 45 μ.Χ., οι δύο Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας, συνοδευόμενοι από το Μάρκο, ταξίδεψαν από την Αντιόχεια στη Σιλεσία και από εκεί με πλοίο στην Κύπρο όπου έφτασαν στη Σαλαμίνα, που εκείνη την εποχή ήταν το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού. Στην Πάφο, κατάφεραν να προσηλυτίσουν τον Ρωμαίο ανθύπατο, ο οποίος ασπάστηκε τη χριστιανική πίστη. Με τον τρόπο αυτό, η Κύπρος έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κυβερνήθηκε από χριστιανό.

Σύμφωνα με την παράδοση, όταν ο Απόστολος Παύλος έφτασε στην Πάφο και άρχισε το κήρυγμα του, οι παγανιστές τον έδεσαν σε μια στήλη και τον τιμώρησαν με τριάντα εννέα ραβδισμούς. Μια από τις στήλες που βρίσκονται στο προαύλιο της εκκλησίας της Αγίας Κυριακής είναι σήμερα γνωστή ως η Στήλη του Αποστόλου Παύλου.

Η Στήλη του Αποστόλου Παύλου αποτελεί μία από τις δημοφιλείς στάσεις των προσκυνητών που έρχονται για να δουν τα θρησκευτικά αξιοθέατα αυτού του πρώιμου προπυργίου της χριστιανικής πίστης. Ο Παύλος, αν και δεν ανήκε στον κλειστό κύκλο των μαθητών του Ιησού, έγινε Απόστολος μετά από θεϊκό κάλεσμα και ανέλαβε, με τον τρόπο αυτό, το βαρύ φορτίο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου. Ο Παύλος ήταν τυχερός καθώς συνδύαζε τρία πολύ σημαντικά στοιχεία για το ρόλο που είχε αναλάβει. Πρώτον, ήταν Εβραίος και, επομένως, χαρακτηριζόταν από αγωνιστικό πνεύμα και πείσμα. Δεύτερον, διέθετε ελληνική εκπαίδευση, πνεύμα και ψυχή και τρίτον, ήταν Ρωμαίος πολίτης, με δυνατότητα να ταξιδεύει ελεύθερα σε μια τεράστια αυτοκρατορία που έφτανε έως τα όρια του τότε γνωστού κόσμου.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Μπαχτσελί: Επίθεση σε Δένδια-Κύπρο και Βανδή

e-enimerosi

Μετά από 50 χρόνια ολέθριων υποχωρήσεων η Κύπρος στο παρά ένα της τουρκοποίησης…

e-enimerosi

΄΄Φιέστα΄΄ Ερντογάν στα κατεχόμενα

e-enimerosi