Γράφει ο *Χριστόφορος Τριάντης
Μπόρχες “Να είμαι μαζί σου και να μην είμαι μαζί σου είναι ο μόνος τρόπος που έχω για να μετρώ το χρόνο”
Ο χρόνος χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: Ο κανονικός, ο ευθύγραμμος, ο πανδαμάτωρ, ο φθοροποιός που τακτοποιεί τις μέρες, τους μήνες, τα χρόνια, τον θάνατο και στην δεύτερη κατηγορία ανήκει ο μοναδικός, γυναικείος χρόνος. Αυτός ξεκινά το βλέμμα της γυναίκας, το βλέμμα που κατευθύνεται προς τον άνδρα, τα μάτια προσηλώνονται στο πρόσωπο του άνδρα (για λίγο ή για πολύ) κι από εκείνο το σημείο αρχίζει η νοερά καταμέτρηση. Εν ριπή οφθαλμού θα μπορούσε να πει κάποιος ότι συνέβη το βλέμμα και αμέσως οι δύο γίνονται σαν αθέατοι από τον περίγυρο, τα αδιάφορα και διαφορετικά πρόσωπα, τις παρουσίες, πρόστυχες, άγιες και βλαβερές, από τα χρήσιμα λεπτά και τις θανατηφόρες ώρες. Δεν υπάρχουν αριθμοί για να καταμετρηθεί, είναι εκτός των συμβόλων και των αριθμήσεων.
Συνήθως ο χρόνος αυτός χάνεται εύκολα, ενίοτε πληγώνει (ως αυταπάτη), αλλά και παρασέρνει τον άνδρα να επιτελεί το καθήκον του (άσχημη λέξη το καθήκον, αλλά μέσα στον ορισμό του ερωτικού χρόνου). Ο χρόνος δίνεται για μια στιγμή, από εκείνη την στιγμή, δεν μπορείς να προδώσεις την αγαπητική κλήση, σου δίνεται άπαξ και οφείλεις να συμπορευθείς (και να υποταχθείς), ανεξαρτήτως των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων ή των ληξιπρόθεσμων επιθυμιών.
Ο άνδρας πληρώνει τον εαυτό του, εγκαταλείπει την μοναξιά του, συμφιλιώνεται με την φύση, αφήνοντας τις εξομολογήσεις και τις φοβίες. Το πάθος και η λύπη εξοβελίζουν την συνήθεια, δημιουργούν αναμνηστικά κατά της φθοράς και υπέρ του έρωτα. Ο γυναικείος χρόνος, ο άλλος χρόνος, μετριέται ως νίκη της αγάπης, δημιουργεί μια αναλαμπή που μέσα της χωρούν οι δύο, χωρίς απολογίες. Πραγματοποιείται μια διακοπή του «κανονικού χρόνου» κι εκεί μέσα χωρούν αποκλειστικά οι δύο αγαπημένοι. Πόσο θα παραμείνουν εν χρονική διακοπή, αφορά την λογοτεχνία πρώτα και μετά την φαντασία.
* Ο Χριστόφορος Τριάντης είναι Λογοτέχνης & φιλόλογος
Βιογραφικό
Ο Χριστόφορος Τριάντης γεννήθηκε στην Μαχαιρά Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας (1968).
- Σπούδασε στο Α.Π.Θ (Τμήμα Θεολογίας) και στο ΕΚΠΑ (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας).
- Από το 1998, υπηρετεί ως φιλόλογος στη δημόσια εκπαίδευση (Πύλη Τρικάλων).
- Πεζά και ποιήματά του έχουν φιλοξενηθεί σε λογοτεχνικές ιστοσελίδες και περιοδικά, επίσης συμμετείχε σε πέντε συλλογικά έργα (διηγημάτων και ποίησης). Το «Ταξίδι στην άκρη των λέξεων» (Διάνυσμα, Αθήνα 2017), ήταν η πρώτη ποιητική του συλλογή.
- Τον Ιούλιο του 2018, το ιταλικό περιοδικό Versante Ripido δημοσίευσε δύο ποιήματά του μεταφρασμένα στα ιταλικά.