Ειδήσεις και Νέα

Αγια Σοφιά «Αν δεν αποκατασταθεί, θα καταρρεύσει με τον πρώτο σεισμό»

Δημοσιεύτηκε ένα βίντεο που δείχνει κομμάτια από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας να πέφτουν το Σεπτέμβριο του 2022 και αυτό μέσα από την διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Birgün. Μετά και τις αναφορές των προηγούμενων εβδομάδων και τις κινήσεις του τουρκικού κράτους να θέσει ως προϋπόθεση εισόδου το εισιτήριο για τους τουρίστες, ώστε να υπάρχει μία προστασία και μία ελεγχόμενη ροή των επισκεπτών στην Αγία Σοφία για να μην επιβαρυνθεί από την τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών και υπάρξουν περαιτέρω συνέπειες, οι οποίες είναι αρνητικές για την εκκλησία της Ορθοδοξίας.

Με τον τίτλο του δημοσιεύματος της εφημερίδας να είναι «η Αγία Σοφία, που μετατράπηκε σε τέμενος, καταρρέει: Πλάνα από θραύσματα σκυροδέματος που πέφτουν»

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Τουρκία οι αρμόδιοι υποστηρίζουν ότι «τα κομμάτια πέφτουν από την οροφή λόγω της υγρασίας που προκαλείται από το πλήθος, αλλά δεν λαμβάνονται προφυλάξεις».

Το θέμα θα πρέπει να τεθεί στον Ερντογάν στην επίσκεψή του την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα έτσι ώστε το τουρκικό κράτος να επιμεληθεί τις κατάστασης.

Και το καμπανάκι μέσα σε όλα τα άλλα έρχεται από τον πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης (Sanat Tarihi Derneği STD), Σερίφ Γιασάρ, ο οποίος τόνισε ότι «αν η Αγία Σοφία δεν αποκατασταθεί, θα καταρρεύσει με τον πρώτο σεισμό. Όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, δηλαδή πριν μετατραπεί σε τέμενος, υπήρχε ένα επιστημονικό συμβούλιο. Στην τελευταία συνεδρίασή του πριν καταργηθεί, το συμβούλιο αποφάνθηκε ότι η Αγία Σοφία είναι 1.500 ετών και αν δεν αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό, θα καταστραφεί σε περίπτωση σεισμού. Στην Αγία Σοφία θα πρέπει να γίνονται δεκτές ομάδες όχι πλέον των 25 ατόμων. Ακόμη και η αναπνοή από τους εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονται ταυτόχρονα στην Αγία Σοφία μειώνουν τη διάρκεια ζωής του ιστορικού οικοδομήματος.

Το μνημείο χρήζει άμεσης αποκατάστασης, είχε πει η επιστημονική επιτροπή. Εκείνη την εποχή, η Αγία Σοφία ήταν το μουσείο που έφερνε τα περισσότερα χρήματα με τους διαχειριστές του εκείνης της περιόδου να επισημαίνουν ότι πρόκειται για την κότα που γεννάει χρυσά αυγά. Πώς μπορούμε να το κλείσουμε;. Τώρα χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται εδώ κάθε μέρα και είναι πολύ επικίνδυνο. Πέφτουν κομμάτια και αυτό είναι επίσης γνωστό. Αν δεν αποκατασταθεί επειγόντως, ο θόλος μπορεί να καταρρεύσει πάνω στα κεφάλια των ανθρώπων. Κομμάτια πέφτουν από τα σημεία σύνδεσης. Ο τρούλος πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό και η Αγία Σοφία πρέπει να κλείσει για λίγο. Φημολογείται ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στον επάνω όροφο της Αγίας Σοφίας. Οι επισκέπτες δεν μπορούν να εισέλθουν, παρά μόνο οι ειδικοί επιτρέπεται να ανέβουν στον επάνω όροφο».

Ο Τούρκος ειδικός εξήγησε επίσης: «Οι κίονες που στηρίζουν τον κύριο θόλο της Αγίας Σοφίας είναι ηλικίας άνω των 1.500 ετών. Οι κίονες αυτοί μεταφέρθηκαν από πολλές αρχαίες πόλεις. Η τελευταία μεγάλη και ολοκληρωμένη αποκατάσταση έγινε πριν από περίπου 500 χρόνια. Δυστυχώς, με αυτόν τον ρυθμό, κομμάτια θα συνεχίσουν να πέφτουν από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας. Αν γίνει ο αναμενόμενος σεισμός της Κωνσταντινούπολης, θα καταρρεύσει πάνω στα κεφάλια μας.

Το μνημείο χρήζει άμεσης αποκατάστασης, είχε πει η επιστημονική επιτροπή. Εκείνη την εποχή, η Αγία Σοφία ήταν το μουσείο που έφερνε τα περισσότερα χρήματα με τους διαχειριστές του εκείνης της περιόδου να επισημαίνουν ότι πρόκειται για την κότα που γεννάει χρυσά αυγά. Πώς μπορούμε να το κλείσουμε»;.

Σε παλαιότερη συνέντευξη του ο καθηγητής και ιστορικός Ιλμπέρ Ορταϊλί είχε δηλώσει «Μπορεί να επιτραπεί η είσοδος τόσων ανθρώπων σε ένα κτίριο 1.500 ετών; Τι θα συμβεί αν δεν κλείσει;» ο καθηγητής απάντησε χωρίς περιστροφές: «Φυσικά και δεν μπορεί να επιτραπεί η είσοδος. Γι’ αυτό πρέπει να κλείσει και να αποκατασταθεί. Αέναη αποκατάσταση. Αν είναι έξυπνοι, θα την κλείσουν. Αν δεν κλείσει θα καταρρεύσει»

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας, οι εκδόσεις Εντύποις και το βιβλιοχαρτοπωλείο PsalidiXarti.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου “Ο Πειρατής στην Στέγη”.

e-enimerosi

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi