Ειδήσεις και Νέα

Ανακάλυψη τάφου σε αρχαία ελληνική πόλη στην Τουρκία.

Η Αμάξιτος ιδρύθηκε από Μυτιληνιούς (Αιολείς) αποίκους του 8ου – 7ου αιώνα π.Χ. και ήταν μία από τις πόλεις της Τρωάδας, την οποία η Αθήνα προσάρτησε από τη Μυτιλήνη μετά το τέλος της Αποστασίας της Μυτιλήνης το 427 π.Χ. Στην αρχαία ελληνική πόλη στην περιοχή της Τρωάδας στην Ανατολία, βρίσκεται σήμερα το χωριό Γκιουλπινάρ στην επαρχία Τσανάκαλε της Τουρκίας.

Η πόλη έγινε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο μετά την κατασκευή του Ιερού και του Ναού του Σμινθέως Απόλλωνος, ο οποίος χτίστηκε γύρω στο 150 π.Χ. αφιερωμένος στον Απόλλωνα. Το επίθετο Σμινθεύς δινόταν στον Απόλλωνα για την προστασία της γεωργίας.

Οι πρόσφατες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Çanakkale Onsekiz Mart (ÇOMÜ) αποκάλυψαν έναν μεγαλειώδη τάφο 2.000 ετών από τη ρωμαϊκή περίοδο δίπλα στο Ιερό του Σμινθέως Απόλλωνος.

Οι πρόσφατες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Çanakkale Onsekiz Mart (ÇOMÜ) αποκάλυψαν έναν μεγαλειώδη τάφο 2.000 ετών από τη ρωμαϊκή περίοδο δίπλα στο Ιερό του Σμινθέως Απόλλωνος.
Οι πρόσφατες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Çanakkale Onsekiz Mart (ÇOMÜ) αποκάλυψαν έναν μεγαλειώδη τάφο 2.000 ετών από τη ρωμαϊκή περίοδο δίπλα στο Ιερό του Σμινθέως Απόλλωνος. Πηγή: ΙΗΑ
Τι βρήκαν οι επιστήμονες στον τάφο

Στον τάφο έγινε ο ενταφιασμός περισσότερων από 10 ατόμων. Οι ερευνητές εντόπισαν σκελετικά λείψανα παιδιών και ενηλίκων και υπήρχαν ενδείξεις ότι ανακατευτεί. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο τάφος πιθανότατα δημιουργήθηκε κατά παραγγελία της ανώτερης ρωμαϊκής ελίτ. Επιπλέον παρέχει νέες πληροφορίες για τις ρωμαϊκές ταφικές πρακτικές στην Αμαξιτό και την έντονη επιρροή που είχε το Ιερό του Απόλλωνα κατά την ρωμαϊκή περίοδο.

Το μέλος της επιστημονικής ομάδας στην ανασκαφή, Hüseyin Yaman είπε στην τουρκική εφημερίδα Daily Sabah ότι «έχουμε στόχο όχι μόνο να αποκτήσουμε πληροφορίες για τις ταφικές παραδόσεις ατόμων και κοινοτήτων που υπήρχαν κάποτε εδώ, αλλά και να συμβάλλουμε στον προσδιορισμό της περιοχής κατανομής των ιερών οικοδομημάτων. Με άλλα λόγια να καθορίσουμε τα όρια της ιερής περιοχής».

Και συνέχισε: «Σύμφωνα με αυτόν τον στόχο, στις ανασκαφές που έγιναν σε τρία διαφορετικά σημεία, αποκαλύψαμε λείψανα δύο τάφων μαζί με ερείπια των θεμελίων ορισμένων οικοδομημάτων. Με βάση τα χειροποίητα αντικείμενα, που βρέθηκαν στο μοναδικό δωμάτιο που φαίνεται ότι διασώθηκε με άθικτα θεμέλια στον μεγαλειώδη τάφο, εκτιμούμε ότι η προέλευσή του (σ.σ. του οικοδομήματος) είναι περίπου 2.000 χρόνια πριν, περίπου τον 1ο αιώνα μ.Χ.».

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: FOXreport.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Emailgate: Πρόστιμο 400.000 ευρώ στο ΥΠ.ΕΣ και 40.000 στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου

Γαλάζια Σημαία 2024: Δεύτερη η Ελλάδα παγκοσμίως με 652 βραβευμένα σημεία

e-enimerosi

Τέμπη: Επιστολή Καρυστιανού στον Κ. Μητσοτάκη – «Αν δεν μου απαντήσετε στα ερωτήματα, παραιτηθείτε»

e-enimerosi