Ειδήσεις και Νέα

«Αντιμετωπίζοντας τον καρκίνο»

Το εμβόλιο mRNA τους έκανε διάσημους τους Özlem Türeci και Uğur Şahin. Αλλά οι ιδρυτές της Biontech έχουν ακόμη μεγαλύτερους στόχους. Σε μια συνέντευξη, μιλούν για ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου – και την ιδέα ενός κόσμου μετά την πανδημία.

Στην πραγματικότητα, θέλαμε να μιλήσουμε για τον καρκίνο. Τώρα όμως η Όμικρον έχει υπό έλεγχο και τη Γερμανία. Πώς αξιολογείτε την κατάσταση;

Uğur Şahin: Η παραλλαγή omicron εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. Ευτυχώς, οι λοιμώξεις είναι ήπιες στις περισσότερες περιπτώσεις σε όσους έχουν εμβολιαστεί. Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσοι άνθρωποι θα μολυνθούν μέχρι το τέλος αυτού του κύματος. Επίσης, πόσοι από τους μολυσμένους αναπτύσσουν ανοσοαπόκριση και εάν η ανοσία τους είναι πλήρης. Ως εκ τούτου, προετοιμαζόμαστε για διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας αποστολής των πρώτων δόσεων του εμβολίου μας Όμικρον στα τέλη Μαρτίου, εάν υπάρχει ανάγκη.

Αντικαθιστά αυτό το προηγούμενο;

Özlem Türeci: Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να διευκρινιστεί εάν χρειάζεται προσαρμογή. Αυτή η ερώτηση δεν είναι στα χέρια των κατασκευαστών εμβολίων, αλλά τελικά στα χέρια των αρμόδιων αρχών. Βεβαίως είμαστε σε αντάλλαγμα και από τη σκοπιά μας υπάρχουν στοιχεία και παρατηρήσεις που μιλούν υπέρ μιας προσαρμογής. Αυτό θα αποσκοπούσε στην παράταση και αύξηση της προστατευτικής δράσης και στην εξουδετέρωση της μετάδοσης.

Ταυτόχρονα, πιο καθολικές προσεγγίσεις είναι υπό συζήτηση.

Şahin: Το εάν ένα εμβόλιο πρέπει να αντιμετωπίσει μία ή περισσότερες παραλλαγές εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το ερώτημα: θα επικρατήσει η Όμικρον έναντι της Δέλτα; Η απάντηση είναι μάλλον ναι. Και ένας ενισχυτής με εμβόλιο όμικρον διεγείρει την παραγωγή αντισωμάτων που μπορούν επίσης να εξουδετερώσουν άλλες παραλλαγές; Σημαντικό: Ένα προσαρμοσμένο εμβόλιο θα πρέπει να στοχεύει παραλλαγές που κυκλοφορούν στην πραγματικότητα. Στην ιδανική περίπτωση, μπαίνουμε σε έναν τρόπο λειτουργίας στον οποίο εμβολιαζόμαστε μόνο ετησίως.

Ένα βήμα πίσω: Λέγεται ότι στην αρχή της πανδημίας διαπραγματευτήκατε για δύο εβδομάδες με τον Albert Bourla, διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, και επισφράγισες τη συνεργασία με χειραψία. Αυτό είναι σωστό?

Şahin: Ναι, αλλά μια εικονική χειραψία, αφού δεν ταξιδεύαμε πια. Ξέραμε ότι κάθε μέρα μετράει γιατί θα ήταν αγώνας ενάντια στο χρόνο. Συνήθως χρειάζονται εννέα έως δεκαοκτώ μήνες για να διαπραγματευτεί μια τέτοια σύμβαση. Ο συνάδελφός μας Sean Marett και η ομάδα του συμφώνησαν με την Pfizer στους ακρογωνιαίους λίθους σε δεκαεπτά ημέρες. Παράλληλα ξεκινήσαμε να δουλεύουμε. Σε αυτήν την κατάσταση κρίσης, η υποκριτική ήταν πιο σημαντική για εμάς από τη διαπραγμάτευση.

Και η μεγαλύτερη πρόκληση;

Türeci: Μία από τις πολλές προκλήσεις ήταν η δημιουργία αυτού του έργου-μαμούθ με τέτοια στρατιωτική ακρίβεια που μια μεγάλη ομάδα μπορούσε να εργαστεί σε διαφορετικά σκέλη ταυτόχρονα και με συντονισμένο τρόπο: Διαβάσαμε για τον νέο ιό την Παρασκευή το βράδυ και τα πρώτα κατασκευάσματα mRNA σχεδιάστηκαν στο Κυριακή. Η δοκιμή αυτών, ο σχεδιασμός των κλινικών μελετών, η πραγματοποίηση συνομιλιών με το Ινστιτούτο Paul Ehrlich, το οποίο παρακολουθεί τις μελέτες, η δημιουργία επαφών με τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αρχές έγκρισης – όλα αυτά ήταν απαιτητικά. Έπρεπε να κλιμακώσουμε την παραγωγή προτού καν μάθουμε αν είχαμε ένα εμβόλιο που να λειτουργεί.

Ακόμα και οι μεγάλοι αποτυγχάνουν σε αυτό.

Türeci: Είμαστε ευγνώμονες που έχουμε μια εξαιρετική ομάδα. Τμήματα όπως η προκλινική και κλινική ανάπτυξη, η παραγωγή, οι ρυθμιστικές υποθέσεις, το νομικό τμήμα, η πληροφορική – δεν υπήρχε τμήμα στην εταιρεία μας που να μην συνέβαλε σε αυτό το έργο. Σύμφωνα με το σύνθημα: Προχωράμε, αντιμετωπίζουμε τα εμπόδια όσο πιο ήρεμα γίνεται, σκεφτόμαστε τα πράγματα ξανά και ξανά. Αυτό μας έδωσε κουράγιο, γιατί η υπόλοιπη παρέα έπρεπε να συνεχίσει.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας, οι εκδόσεις Εντύποις και το βιβλιοχαρτοπωλείο PsalidiXarti.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου “Ο Πειρατής στην Στέγη”.

e-enimerosi

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi