Ειδήσεις και Νέα

Aποκατάσταση των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας της Μεσογείου.

Σε αποκατάσταση των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας της Μεσογείου και την αποτίμηση των οικοσυστημικών υπηρεσιών τους, προχωρά το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε σε συνεργασία με εταίρους Μεσογειακών χωρών, τη μη-κερδοσκοπική αστική εταιρεία The Green Tank και την Περιφέρεια Κρήτης, μέσω του ερευνητικού προγράμματος ARTEMIS.

Το ερευνητικό πρόγραμμα ARTEMIS (Accelerating the Restoration of Seagrass Meadows in the Mediterranean area through Innovative ecosystem-service based Solutions) εγκρίθηκε στο πλαίσιο της δεύτερης πρόσκλησης του προγράμματος διακρατικής συνεργασίας “Interreg Euro-MED 2021 – 2027”.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποσκοπεί στην αποκατάσταση των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας στην περιοχή της Μεσογείου προωθώντας τη δημιουργία σύγχρονων πρωτόκολλων αποκατάστασης τους, οικονομικές επενδύσεις και σχετικές δημόσιες και ιδιωτικές διαχειριστικές αποφάσεις, που θα ενσωματώνουν τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που απορρέουν από αυτά.

Παράλληλα, αποτελεί μια σύμπραξη δέκα εταίρων από χώρες όπως η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Βουλγαρία, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται ομάδα επιστημόνων από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) υπό την επιστημονική ευθύνη της Δρ. Ευγενίας Αποστολάκη (Κύριας Ερευνήτριας του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας), και η μη-κερδοσκοπική αστική εταιρεία The Green Tank, ενώ η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει ως συνεργαζόμενος  εταίρος.

Για τις ανάγκες του προγράμματος ως περιοχή-πιλότος έχει επιλεγεί ο όρμος Ατζικιάρι του Δήμου Σητείας (Κρήτη), ο οποίος βρίσκεται εντός του Δικτύου Natura 2000 (GR4320006).

Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα εκτιμηθούν βασικές οικοσυστημικές υπηρεσίες των λιβαδιών Ποσειδωνίας, όπως είναι η ικανότητα κατακράτησης Μπλε Άνθρακα και η βιοποικιλότητα, και θα δοκιμαστούν καινοτόμες δράσεις αποκατάστασης με στόχο την ενίσχυση των οικοσυστημικών υπηρεσιών των λιβαδιών.

Επιπλέον, το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε θα συμβάλλει στην ποσοτική και ποιοτική αξιολόγηση των οικοσυστημικών υπηρεσιών των λιβαδιών Ποσειδωνίας και στη δημιουργία και δοκιμή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πληρωμής οικοσυστημικών υπηρεσιών (payment for ecosystem services, PES). Επίσης, θα συμμετέχει σε δράσεις με στόχο την κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων καθώς και σε δράσεις ευαισθητοποίησης των τοπικών δημόσιων και ιδιωτικών ενδιαφερόμενων μερών αλλά και του ευρύτερου κοινού με σκοπό την αναγνώριση της αξίας των οικοσυστημικών υπηρεσιών των θαλάσσιων λιβαδιών και την ενσωμάτωσή τους σε αποφάσεις και πολιτικές δημόσιας και ιδιωτικής διακυβέρνησης.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Γαλάζια Σημαία 2024: Δεύτερη η Ελλάδα παγκοσμίως με 652 βραβευμένα σημεία

e-enimerosi

Τέμπη: Επιστολή Καρυστιανού στον Κ. Μητσοτάκη – «Αν δεν μου απαντήσετε στα ερωτήματα, παραιτηθείτε»

e-enimerosi

Η περιπέτεια ενός μυκηναϊκού δαχτυλιδιού: Πως βρέθηκε στη Σουηδία.

e-enimerosi