Ειδήσεις και Νέα

Χρίστος Ζήνωνος: Τι δεν κάνει η Ελλάδα για ΑΟΖ και UNCLOS που εκμεταλλεύεται η Τουρκία.

Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί απλά να μιλάει για μία και μόνη διαφορά, αυτή της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ με την Τουρκία.
Ο χαρτογράφος και επίσημος οριοθέτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένας από τους κορυφαίους στον χώρο του, ο κ. Χρίστος Ζήνωνος, σε μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη στον 98.4, εξηγεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί απλά να μιλάει για μια και μόνη διαφορά αυτή της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ με την Τουρκία:
  • Αφενός γιατί η ΑΟΖ υπερκαλύπτει πλέον με βάση την UNCLOS και τα θέματα της υφαλοκρηπίδας και η Τουρκία είναι η μόνη που μιλάει για υφαλοκρηπίδα, η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθεί αυτό το αφήγημα.
  • Αφετέρου όμως, και κυρίως, πριν από τη συζήτηση αυτής της μιας και μόνης διαφοράς, η Ελλάδα δεν έχει κάνει ούτε τα στοιχειώδη πολιτικά και η Τουρκία το εκμεταλλεύεται για να λέει ότι αυτή η διαφορά για να επιλυθεί πρέπει πρώτα να λυθούν παρεμπίπτοντα ζητήματα.

Η Ελλάδα, όπως εξηγεί, αν και διαθέτει μια από τις κορυφαίες υδρογραφικές υπηρεσίες στο κόσμο με κορυφαίους επιστήμονες, που είναι βέβαιο ότι έχουν χαρτογραφήσει και έχουν μέχρι και ψηφιοποιημένες συντεταγμένες, εντούτοις ουδέποτε έχει στείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών θέσεις-βάσεις, ευθείες γραμμές βάσης, κλείσιμο κόλπων και νησιωτικά συμπλέγματα με συντεταγμένες που να καθορίζουν τη δική της διακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ. Έτσι ώστε, όποιος την αμφισβητεί και εμπλέκεται σε θέματα οριοθέτησης, να οφείλει να προσέλθει στα αρμόδια διαιτητικά όργανα.

Η Ελλάδα, όπως λέει, ακόμη και στη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, έχει στείλει χάρτες χωρίς τέτοιες βασικές προϋποθέσεις. Αυτό, είπε ο κ. Ζήνωνος, είναι το Α και το Ω στην ΑΟΖ και στην άσκηση δικαιωμάτων σου στις θαλάσσιες ζώνες.

Ταυτόχρονα, τεχνικά δίνει και μια αποστομωτική απάντηση σε όσους στην Ελλάδα επικαλούνται αβασάνιστα, σκόπιμα ή ημιμαθώς, πως για παράδειγμα το σύμπλεγμα του Καστελορίζου, λες και είναι ξεκομμένο από τον άλλο νησιωτικό χώρο της Ελλάδας στο Αιγαίο, είναι απέναντι σε μεγάλη τουρκική ακτή. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Ζήνωνος, η ίδια η Τουρκία στην “οριοθέτηση” υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ που έκανε με το ψευδοκράτος στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, αναγνώρισε πλήρη δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες στο ψευδοκράτος με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, παρότι οι ακτές της είναι υπερπολλαπλάσιες απέναντι σε αυτές του ψευδοκράτους.

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Γαλάζια Σημαία 2024: Δεύτερη η Ελλάδα παγκοσμίως με 652 βραβευμένα σημεία

e-enimerosi

Τέμπη: Επιστολή Καρυστιανού στον Κ. Μητσοτάκη – «Αν δεν μου απαντήσετε στα ερωτήματα, παραιτηθείτε»

e-enimerosi

Η περιπέτεια ενός μυκηναϊκού δαχτυλιδιού: Πως βρέθηκε στη Σουηδία.

e-enimerosi