Ειδήσεις και Νέα

Ενεργοποιήθηκε το σύστημα Copernicus για την αποτύπωση των πλημμυρών στη Θεσσαλία.

o ευρωπαϊκό σύστημα «Copernicus» ενεργοποιήθηκε έτσι ώστε να καταγραφούν οι περιοχές που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες και ειδικότερα, η Θεσσαλία, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για τη διαχείρισης κρίσεων, Μπάλας Ουζβάρι ερωτηθείς σχετικά.

«Δυστυχώς πηγαίνουμε από τη μία φυσική καταστροφή στην άλλη στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά δεν είναι οι φωτιές, αλλά πλημμύρες. Παρακολουθούμε πολύ στενά. Λάβαμε αίτημα από την Ελλάδα για την ενεργοποίηση του συστήματος «Copernicus». Αυτό έγινε πριν από δύο ημέρες και φυσικά παρέχουμε δορυφορικές εικόνες έτσι ώστε να μπορέσουν οι αρχές να καταγράψουν την περιοχή που επλήγη από τις πλημμύρες και εδώ αναφέρομαι στην Θεσσαλία» σημείωσε.

Τόνισε τέλος ότι θα υπάρξει επιπλέον βοήθεια εάν χρειαστεί.

Πλημμυρισμένο μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας

Δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το απόγευμα της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου 2023, δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει. Συνολικά υπολογίζονται περίπου 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων.

Το μεγαλύτερο μέρος των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού. Στην ανατολική Θεσσαλία, η έκταση της Λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της το 1962.

Ο χάρτης με τα δορυφορικά δεδομένα (κεντρική φωτογραφία) που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνει με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει.

Έξι οι νεκροί από την κακοκαιρία Daniel που έπληξε την χώρα

Στους 6 ανέβηκε ο αριθμός των θυμάτων από την κακοκαιρία “Daniel” ύστερα κι από τον εντοπισμό των σορών δυο γυναικών στο χωριό Αστρίτσα της Καρδίτσας, χθες το απόγευμα. Νωρίτερα είχε εντοπιστεί νεκρός άντρας μισοπλακωμένος από φερτά υλικά σε ρέμα κοντά στον οικισμό Πετρωτό Δομοκού.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε μία μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού, δια θαλάσσης, δεκάδων ανθρώπων, από τον οικισμό Μικρό του Πλατανιά, στο Νότιο Πήλιο.

Στον οικισμό είχαν αποκλεισθεί από την Τρίτη το πρωί πάνω από 150 άνθρωποι, αφού καταστράφηκε ολοσχερώς ο δρόμος που καταλήγει στο παραθαλάσσιο θέρετρο και οι αποκλεισθέντες ήταν όλοι τουρίστες που έκαναν τις διακοπές τους στην περιοχή.

Ο απεγκλωβισμός όλων των ανθρώπων ήταν αδύνατος από ξηράς και γι’ αυτό ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός, σε συνεννόηση με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, έστειλαν το τουριστικό σκάφος «Ταρζάν» που κατάφερε να προσεγγίσει την ακτή και να παραλάβει τελικά 105 άτομα, Έλληνες και αλλοδαπούς, που βρίσκονταν σε απελπιστική κατάσταση μετά από 3 ημέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς νερό και τρόφιμα, καθώς είχαν εξαντληθεί οι προμήθειες των ξενοδοχείων και των πανσιόν.

Στον απεγκλωβισμό 185 ατόμων από τις παραλίες Μικρό, Πλατανιάς και Χόρτο νομού Μαγνησίας προχώρησε επιβατηγό τουριστικό σκάφος υπό την εποπτεία πλωτού λιμενικού και υπό τον συντονισμό του Ενιαίο Κέντρου Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας.

Επίσης, από την παραλία Μηλίνα απεγκλωβίστηκαν 24 άτομα από δύο πλωτά του λιμενικού. Επιπλέον η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών απεγκλώβισε και μία ηλικιωμένη γυναίκα από το χωριό Αγ. Τριάδα.

Τεράστια ύψη βροχής για τα ελληνικά χρονικά

Για ύψη βροχής συγκρίσιμα με αυτά που σημειώνονται στις νότιες πλαγιές των Άλπεων όταν ζεστός και θερμός μεσογειακός αέρας προσκρούει σε αυτές, έκανε λόγο ο μετεωρολόγος, αντιπρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Μελετών Διαχείρισης Κρίσεων της ΓΓΠΠ, Δημήτρης Ζιακόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε για την κακοκαιρία “Daniel”.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις από το διαθέσιμο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών τόσο της ΕΜΥ, του Αστεροσκοπείου κι άλλων σταθμών, όπως τόνισε ο κ. Ζιακόπουλος, φαίνεται ότι στην ορεινή περιοχή της Μαγνησίας έπεσαν 600-800 χιλιοστά βροχής σε ένα 24ωρο.

«Είναι ένα τεράστιο ποσό για τα ελληνικά χρονικά και για τις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης», σημείωσε. Ταυτόχρονα, όπως υπογράμμισε, «στη πεδινή Θεσσαλία τα 24ωρα ποσά που σημειώθηκαν του υετού, της βροχής, ήταν ανάμεσα στα 400-500 χιλιοστά που είναι κι αυτή μια πάρα πολύ μεγάλη τιμή».

Σημειώνεται ότι η κακοκαιρία Daniel ξεκίνησε από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου, ενώ μηνύματα του 112 εστάλησαν σε κατοίκους σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Θεσσαλονίκης, Εύβοια και Φθιώτιδα καλώντας σε περιορισμό των μετακινήσεων, διακοπή κυκλοφορίας αλλά και εκκενώσεις οικισμών.

Ο χάρτης με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνει με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει. Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ
google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Αρχική εικόνα: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας, οι εκδόσεις Εντύποις και το βιβλιοχαρτοπωλείο PsalidiXarti.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου “Ο Πειρατής στην Στέγη”.

e-enimerosi

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi