Ειδήσεις και Νέα

Έρχονται εξελίξεις με τα γλυπτά του Παρθενώνα?

Τα ξένα ΜΜΕ γράφουν ότι οι Εργατικοί δεν θα αντιδράσουν στη συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο.

Μια επίσκεψη εργασίας, όπως χαρακτηρίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο αναζωπυρώνει τη συζήτηση για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Ο κ. Μητσοτάκης που θα συναντηθεί διαδοχικά με τον ηγέτη των Εργατικών και υποψήφιο πρωθυπουργό στις επόμενες εκλογές Κιρ Στάρμερ τη Δευτέρα, και με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ το μεσημέρι της Τρίτης, κρατάει χαμηλούς τόνους για το μείζον θέμα επί του οποίου είναι βέβαιο ότι δεν έχουν σταματήσει ούτε στιγμή οι συζητήσεις και οι διπαραγματεύσεις.

Αυτό που όμως προκαλεί αίσθηση είναι τα δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ μεταξύ των οποίων οι Financial Times και το πρακτορείο Bloomberg τα οποία όχι μόνο μοιάζει να προεξοφλούν την ύπαρξη συμφωνίας αλλά και επισημαίνουν ότι ο ηγέτης των Εργατικών που πολλοί θεωρούν σίγουρο νικητή των επόμενων εκλογών, δεν πρόκειται να προβάλει καμία αντίρρηση.

Ειδικότερα, τα δημοσιεύματα αναφέρουν

Ο Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το ζήτημα των γλυπτών ηλικίας 2.500 ετών κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα. Τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Starmer και την Τρίτη με τον πρωθυπουργό Rishi Sunak στην Downing Street και σύμφωνα με άτομο που βρίσκεται κοντά στον Έλληνα πρωθυπουργό θα θέσει το θέμα και στις δύο συναντήσεις.

Αν και οι Έλληνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν αναμένουν άμεσα αποτελέσματα από την επίσκεψη, ο Μητσοτάκης βρίσκεται εδώ και μήνες σε συζητήσεις με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου George Osborne για το θέμα.

Ο George Osborne έχει προτείνει μια συμφωνία δανεισμού, σύμφωνα με την οποία μέρος των Γλυπτών θα αποστέλλεται στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα με αντάλλαγμα την αποστολή ελληνικών θησαυρών στο μουσείο στο Bloomsbury του κεντρικού Λονδίνου. Με την πάροδο του χρόνου, διάφορα τμήματα των γλυπτών θα εκτίθενται στην Ελλάδα.

Το γραφείο του ηγέτη των Εργατικών αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού. Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι «αν και η ελληνική κυβέρνηση δεν βρίσκεται ακόμη κοντά σε συμφωνία, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να θέτουμε το θέμα».

Bloomberg: Ο Πρωθυπουργός θα θέσει στον Βρετανό ομόλογό του Rishi Sunak την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, την επόμενη εβδομάδα

To Bloomberg σε ανταπόκριση των Alex Wickham και Sotiris Nikas με τίτλο Greek PM to Raise Elgin Marbles Feud With Sunak on UK Trip μεταδίδει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το επίμαχο ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα, κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η μακροχρόνια διαμάχη για τα ιστορικά αντικείμενα.

Ο Μητσοτάκης πρόκειται να συζητήσει για τα επίμαχα γλυπτά κατά τη διάρκεια συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Rishi Sunak και τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης Keir Starmer, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα, καθώς παραμένουν δύσκολα σημεία στις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή τους στην Αθήνα.

Το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού θα επικεντρωθεί κυρίως στην προώθηση της εθνικής οικονομίας, η οποία πρόσφατα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα που έχασε πριν από 13 χρόνια, και αναπτύσσεται ταχύτερα από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Θα μιλήσει επίσης με επενδυτές τη Δευτέρα σε συνέδριο που διοργανώνουν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία που συνεπάγεται τη συνέχιση της βρετανικής ιδιοκτησίας των Μαρμάρων και δεν αναμένει κάποια άμεση εξέλιξη, δήλωσε Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, ζητώντας, όπως οι βρετανοί αξιωματούχοι, να μην κατονομαστεί, καθόσον διεξάγονται ευαίσθητες διαπραγματεύσεις.

Μαζί με την επανεκλογή του κ. Μητσοτάκη αυτό το καλοκαίρι, ο διορισμός του πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου David Cameron, την περασμένη εβδομάδα, ως νέου υπουργού Εξωτερικών του Sunak εισήγαγε μια νέα δυναμική στις συνομιλίες. Ο Cameron είναι στενός φίλος του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου George Osborne, κάτι που δημιουργεί αισιοδοξία μεταξύ ορισμένων που εργάζονται για τη συμφωνία. Ωστόσο, ως πρωθυπουργός, ο ίδιος ο Cameron αρνήθηκε να διαπραγματευτεί για το θέμα, λέγοντας στη Βουλή των Κοινοτήτων το 2011 ότι δεν ήθελε η Βρετανία «να χάσει τα μάρμαρά της».

Το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης σκοπεύει να εγείρει το θέμα των Γλυπτών με τον Starmer, καθώς και με τον Sunak, μπορεί ακόμη να υποδηλώνει ότι πιστεύει ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι τις επόμενες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2025.

Ο Starmer βρίσκεται σε πορεία διαδοχής του Sunak ως πρωθυπουργός, με το Εργατικό Κόμμα του να προηγείται των κυβερνώντων Συντηρητικών με περίπου 20 μονάδες στις δημοσκοπήσεις.

«Υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία αμοιβαίως επωφελή (win win) για τα γλυπτά του Παρθενώνα», δήλωσε ο Josh Lambkin, εκπρόσωπος του Parthenon Project, το οποίο επιδιώκει μια συμφωνία για τα γλυπτά.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας, οι εκδόσεις Εντύποις και το βιβλιοχαρτοπωλείο PsalidiXarti.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου “Ο Πειρατής στην Στέγη”.

e-enimerosi

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi