ΔιεθνήΕιδήσεις και Νέα

Ερυθρά Θάλασσα: Επιχείρηση «Φρουροί της Ευημερίας» κατά των Χούθι.

Ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης για την προστασία του εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ μετά το μπαράζ επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.  Η μία μετά την άλλη οι ναυτιλιακές εταιρείες αλλάζουν πορεία, προκαλώντας χάος στο παγκόσμιο εμπόριο και τη ναυτιλία.

Ανασχεδιασμό του παγκόσμιου χάρτη ναυτιλιακών ταξιδιών έχουν προκαλέσει οι αυξημένες επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν, σε πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν χθες την αποστολή πολυεθνικής δύναμης για την προστασία του εμπορίου στην περιοχή.

Ποιοι είναι οι Χούθι

Οι «Ανσάρ Αλλάχ» δηλαδή «Υποστηρικτές του Θεού» περισσότερο γνωστοί ως Χούθι είναι Ζαϊντί ομάδα που δραστηριοποιείται στην Υεμένη και αντλεί την ονομασία της από τον Χουσεΐν Μπαντρεντίν αλ-Χούθι, ο οποίος ξεκίνησε επανάσταση στην Υεμένη το 2004 και σκοτώθηκε από τις Ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Καθοδηγούμενοι από τον Αμπντούλ-Μαλίκ αλ-Χούθι, πέτυχαν στο πραξικόπημα του 2014-2015 να αποκτήσουν τον έλεγχο σημαντικών εδαφών, της πρωτεύουσας Σαναά και του κοινοβουλίου

Οι Χούθι φέρεται ότι λάμβαναν σημαντική υποστήριξη από το Ιράν με τη μορφή όπλων, χρημάτων και εκπαίδευσης ήδη από το 2004.Τον Δεκέμβριο του 2009 τηλεγράφημα μεταξύ της Σαναά και διαφόρων υπηρεσιών πληροφοριών που διέρρευσε μέσω του Wikileaks αναφέρει πως διάφοροι αναλυτές πίστευαν ότι οι Χούθι απέκτησαν όπλα στην μαύρη αγορά και από διεφθαρμένα μέλη της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς.

Η ομάδα φέρεται να συμμετέχει σε συνομιλίες με τη μεσολάβηση του Ομάν με «διεθνή μέρη» σχετικά με τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα και την Αραβική Θάλασσα. Εκπρόσωπός τους επανέλαβε την πρόθεσή τους να στοχοποιήσουν ισραηλινά σκάφη ή πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ μέχρι να λήξει η επιθετικότητα και η πολιορκία στη Γάζα, ως απάντηση στον πόλεμο της Γάζας.

Διεθνής επιχείρηση.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, οι Σεϋχέλλες και το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι μεταξύ των χωρών που θα ενταχθούν στην «πολυεθνική πρωτοβουλία ασφάλειας» των 10 εθνών. «Οι χώρες που επιδιώκουν να υποστηρίξουν τη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας πρέπει να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση που θέτει αυτός ο μη κρατικός παράγοντας», είπε, περιγράφοντας τις επιθέσεις ως ένα ζήτημα που «απαιτεί συλλογική δράση».

Η Επιχείρηση «Φρουροί της Ευημερίας» (Prosperity Guardian, OPG), έρχεται μετά την εκτόξευση ενός «κύματος drone» από την Υεμένη το Σαββατοκύριακο, που ώθησε το USS CARNEY να εμπλακεί με επιτυχία και να καταρρίψει 14 μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα χωρίς να έχει αναφερθεί ζημιά ή τραυματισμός.

Η ανακοίνωση έρχεται αφότου τα ναυτικά των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν το Σαββατοκύριακο ότι τα αντιτορπιλικά τους κατέρριψαν συνολικά 15 μη επανδρωμένα αεροχήματα στη νευραλγική πλωτή οδό.

Το 12% του παγκόσμιου εμπορίου διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα

Οι επιθέσεις των Χούθι έχουν ουσιαστικά ανακατευθύνει ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου εμπορίου αναγκάζοντας τις εταιρείες να πλεύσουν γύρω από την Αφρική, επιβάλλοντας υψηλότερο κόστος και καθυστερήσεις στις παραδόσεις ενέργειας, τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών.

Περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, η οποία συνδέεται με τη Μεσόγειο Θάλασσα μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, συμπεριλαμβανομένου του 30% της κυκλοφορίας εμπορευματοκιβωτίων.

 

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας, οι εκδόσεις Εντύποις και το βιβλιοχαρτοπωλείο PsalidiXarti.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου “Ο Πειρατής στην Στέγη”.

e-enimerosi

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi