Ειδήσεις και Νέα

Γερμανία: Απορρίφθηκαν οι επείγουσες αιτήσεις κατά του μερικού εμβολιασμού στους νοσηλευτές..

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έχει εγκρίνει αυτήν τη διάταξη προς το παρόν.

Η υποχρέωση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού για νοσηλευτικό και νοσοκομειακό προσωπικό μπορεί να έρθει. Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έχει απορρίψει επείγουσες αιτήσεις πολλών ενάγων που -κυρίως μη εμβολιασμένοι- εργάζονται σε τέτοια σπίτια. Αυτό ανακοίνωσε την Παρασκευή. Η λεγόμενη υποχρέωση επαγγελματικού εμβολιασμού, που τίθεται σε ισχύ στις 15 Μαρτίου. Ορισμένα ομοσπονδιακά κράτη – ειδικά η Βαυαρία – απειλούν να τα αναστείλουν προς το παρόν.

Το δικαστήριο αναγνώρισε επίσημες ανησυχίες σχετικά με τη συγκεκριμένη εκδοχή της απαίτησης εμβολιασμού . Κατ’ αρχήν, ωστόσο, επί του παρόντος δεν υπάρχουν θεμελιώδεις συνταγματικές αντιρρήσεις για έναν υποχρεωτικό εμβολιασμό που σχετίζεται με τις εγκαταστάσεις “καθαυτού”. Από τη σκοπιά του δικαστηρίου, το ενδεχόμενο τυπικό λάθος του νόμου δεν δικαιολογεί προσωρινή αναστολή του νόμου.

Επειδή τα μειονεκτήματα μιας προσωρινής παραίτησης από την υποχρέωση εμβολιασμού θα ήταν σημαντικά: ηλικιωμένοι και άρρωστοι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα εκτεθούν σε σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά ή και θανάσιμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να υποτεθεί ότι οι εμβολιασμοί παρέχουν σχετική προστασία έναντι της λοίμωξης, αν και μειώνονται σημαντικά με την πάροδο του χρόνου – επίσης εν όψει της παραλλαγής όμικρον του  κορωνοϊού.

Σκοπός του μερικού εμβολιασμού είναι η προστασία των ατόμων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να προσβληθούν από τον Covid-19 – για παράδειγμα οι ηλικιωμένοι. Ισχύει για εργαζόμενους σε κλινικές και ιατρεία, σε γηροκομεία, υπηρεσίες διάσωσης ή νοσηλείας, αλλά και για μαίες ή φυσιοθεραπευτές. Σύμφωνα με το νόμο, όλοι έχουν προθεσμία έως τις 15 Μαρτίου 2022 για να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει πρόσφατα. Εξαιρέσεις είναι δυνατές για άτομα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους. Εάν δεν υπάρχουν αποδείξεις, το τμήμα υγείας ερευνά το θέμα και μπορεί να απαγορεύσει στον ενδιαφερόμενο να συνεχίσει να εργάζεται.

Δεκάδες συνταγματικές καταγγελίες έχουν κατατεθεί στην Καρλσρούη κατά της απαίτησης επαγγελματικού εμβολιασμού. Οι δικαστές έχουν πλέον αποφασίσει για αρκετές επείγουσες αιτήσεις. Η κύρια δίκη, στην οποία ο νόμος θα εξεταστεί διεξοδικά, εκκρεμεί ακόμη. Στη διαδικασία του κατεπείγοντος, σταθμίζεται μόνο ποιες συνέπειες θα ήταν χειρότερες: να παραμείνει σε ισχύ η υποχρέωση μερικού εμβολιασμού, αν και τελικά η συνταγματική καταγγελία αποδεικνύεται δικαιολογημένη; Ή να παρακάμψει την απαίτηση μερικού εμβολιασμού εάν αργότερα αποδειχθεί ότι είναι συνταγματική;

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της διαδικασίας, υπάρχει μια σφοδρή πολιτική διαμάχη σχετικά με την εφαρμογή της απαίτησης μερικού εμβολιασμού: πολλές πολιτείες απαιτούν ενιαίους κανονισμούς από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση -μάταια μέχρι στιγμής- για την εφαρμογή του νόμου, για τον οποίο είναι πραγματικά υπεύθυνος. Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός Markus Söder ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει πρώτα τον νόμο στη Βαυαρία. Έχει υποστήριξη από το CDU, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με την υποστήριξη του SPD, των Πρασίνων και του FDP, επέκρινε αυστηρά την ανακοίνωσή του.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

11χρονος Λαρισαίος «Αϊνστάιν» κέρδισε μετάλλιο στην παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής.

e-enimerosi

AstraZeneca: Προχωρά στην απόσυρση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Ο Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας, οι εκδόσεις Εντύποις και το βιβλιοχαρτοπωλείο PsalidiXarti.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου “Ο Πειρατής στην Στέγη”.

e-enimerosi