Ειδήσεις και Νέα

Γερμανία: Γιατί μερικοί εμβολιάζονται πολύ πιο γρήγορα από άλλους;

Έγινε έρευνα σε περισσότερες από 100 πόλεις όσον αφορά το πόσα άτομα είχαν ήδη εμβολιαστεί. Οι διαφορές είναι τεράστιες.

Στα βορειοδυτικά της Ρηνανίας-Παλατινάτου, στην περιοχή Vulkaneifel, υπάρχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού. Μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 2021, περίπου 5.237 είχαν εμβολιαστεί εκεί  σε καθαρά μαθηματικούς όρους, περίπου οκτώ τοις εκατό του πληθυσμού θα μπορούσε να είχε λάβει την δόση του εμβολίου.

Μια ματιά στα βορειοδυτικά της Κάτω Σαξονίας, στην περιοχή Leer, δείχνει μια διαφορετική εικόνα: Μέχρι στιγμής εμβολιάστηκαν 4.411 (από 08/02/2021). Αυτό σημαίνει ότι μόνο περίπου 2,6 τοις εκατό των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή θα μπορούσαν να είχαν λάβει την δόση εμβολίου.

Τα ίδια τα ομοσπονδιακά κράτη αποφασίζουν σχετικά με τη διανομή των εμβολίων στις μεμονωμένες αστικές και αγροτικές περιοχές ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι συμβατικός εταίρος με τους κατασκευαστές  των εμβολίων. Στο πρώτο βήμα της κατανομής, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας (BMG) έχει παραδώσει τις διαθέσιμες δόσεις εμβολίου στα κέντρα logistics στις ομοσπονδιακές πολιτείες. Ο αριθμός των ατόμων στις χώρες καθορίζει την ποσότητα που παραδόθηκε. Έτσι, η Βαυαρία παίρνει περισσότερες δόσεις εμβολιασμού από το Βερολίνο, επειδή ζουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι.

Ο πλήρης φεντεραλισμός χτυπά σε κρατικό επίπεδο. Εκτός από το μερίδιο πληθυσμού των μεμονωμένων περιοχών, ισχύουν διαφορετικά κριτήρια σύμφωνα με τα οποία οι δόσεις εμβολιασμού κατανέμονται στις κινητές ομάδες εμβολιασμού και στα κέντρα εμβολιασμού στις περιοχές και τις πόλεις. Πόσο διαφορετικές προσεγγίζουν οι ομοσπονδιακές πολιτείες για τη διανομή εμβολίων στις περιοχές μπορεί να φανεί στην περιφέρεια Vulkaneifel, μεταξύ άλλων: Στα μέσα Δεκεμβρίου, το Υπουργείο Υγείας της Ρηνανίας-Παλατινάτου δημιούργησε μια λίστα με ιδιαίτερα σοβαρά πληγείσες περιοχές βάσει της επίπτωσης  των επτά ημερών. Η συχνότητα των περιφερειών πρέπει να προτιμάται στην κατανομή. Έντεκα περιοχές και πόλεις επιλέχθηκαν σε αυτήν τη διαδικασία. Αυτά θα μπορούσαν να είναι, τότε, ήδη στις 27 Δεκεμβρίου όπου ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί. Άλλοι έπρεπε να περιμένουν τη δεύτερη παράδοση του εμβολίου.

Στην περιοχή Vulkaneifel αυτή τη στιγμή, η επίπτωση ήταν πάνω από 100 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες. Η εκπρόσωπος Τύπου για την περιοχή μιλά για “μια αρχικά ατυχής περίσταση πολύ υψηλού περιστατικού” στην περιοχή της, γι ‘αυτό θα μπορούσατε να “ξεκινήσετε νωρίτερα από τις περισσότερες άλλες περιφερειακές αρχές”.

Η πόλη του Πασσάου στη Βαυαρία έχει επίσης σημαντικά υψηλό ποσοστό εμβολιασμών. Εκεί, επίσης, ο λόγος έγκειται σε μια ειδική στρατηγική διανομής των βαυαρικών κρατικών αρχών. Εκτός από τις συνηθισμένες παραδόσεις σύμφωνα με το ποσοστό του πληθυσμού, ορισμένες βαυαρικές πόλεις και περιοχές έλαβαν “ένα ειδικό σώμα για κλινικές”, όπως είπε η εκπρόσωπος Τύπου της πόλης. Αυτά τα ειδικά σώματα για κλινικές διατέθηκαν σε όλες τις πόλεις και τις περιοχές της Βαυαρίας με νοσοκομεία με 500 ή περισσότερα κρεβάτια. Εκτός από την κανονική κατανομή στα μέσα Ιανουαρίου, το Πασσάου έλαβε επιπλέον 400 δόσεις του εμβολίου της Moderna.

Πέντε ή έξι δόσεις ανά μπουκάλι;

Αλλά υπάρχει μια άλλη πτυχή που έχει τεράστιο αντίκτυπο στο ποσοστό του εμβολιασμού. Και αυτή η πτυχή δεν έχει καμία σχέση με το πόσα εμβόλια λαμβάνει η αντίστοιχη περιοχή, αλλά με πόσο φειδώ χρησιμοποιείται: Η παράδοση πραγματοποιείται σε “φιαλίδια” από τα οποία το προσωπικό του εμβολίου τραβά το εμβόλιο σε σύριγγα. Ανάλογα με τη δοσολογία, μπορούν να ληφθούν πέντε ή έξι δόσεις ανά φιάλη χωρίς να επηρεαστεί το αποτέλεσμα του εμβολιασμού. Στο κέντρο εμβολιασμού της περιοχής Vulkaneifel, για παράδειγμα, λαμβάνονται έξι δόσεις από κάθε φιάλη «χωρίς απώλειες» , γι ‘αυτό «μπορούν να χορηγηθούν τακτικά περισσότερα εμβόλια από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί».

Στο κέντρο εμβολιασμού της περιοχής Leer, το οποίο έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία στις 15 Φεβρουαρίου, προς το παρόν δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές πόσες δόσεις εμβολιασμού μπορούν να ληφθούν από κάθε φιάλη. 195 φιαλίδια του εμβολίου Biontech/Pfizer είναι διαθέσιμα στην αρχή του κέντρου, από το οποίο πρέπει να ληφθούν «περισσότερες από 1000 δόσεις». Με τη μέγιστη αποτελεσματική χρήση της διαθέσιμης ποσότητας εμβολίου, θα ήταν δυνατές έως 1.170 δόσεις εμβολίου.

Η μέγιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων δυνατοτήτων εμβολιασμού φαίνεται επίσης να σχετίζεται με την εμπειρία των βοηθών στα κέντρα εμβολιασμού: Στο κέντρο της περιοχής Vulkaneifel, που κερδίζει πάντα έξι δόσεις ανά φιάλη, οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται για αρκετές εβδομάδες. Η κάπως λιγότερο αισιόδοξη ανακοίνωση σχετικά με το κέντρο εμβολιασμού στην περιοχή Leer, ωστόσο, αφορά ένα κέντρο εμβολιασμού που δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία.

Η διαφάνεια σε τοπικό επίπεδο είναι ελλιπείς

Ωστόσο, το ερώτημα ποιες περιοχές εμβολιάζουν περισσότερο μπορεί να απαντηθεί μόνο κατά αποσπασματικό τρόπο. Επειδή ενώ οι ομοσπονδιακές πολιτείες είναι πλέον σε θέση να υποδεικνύουν τακτικά πόσες δόσεις εμβολίων έχουν ήδη χορηγηθεί, εξακολουθεί να υπάρχει πλήρες χάος σε πολλές περιοχές. Δεν υπάρχουν κεντρικά δεδομένα σχετικά με αυτό.

Ορισμένες περιοχές δεν μπορούν να πουν πόσο έχουν ήδη εμβολιαστεί ακόμη και κατόπιν αιτήματος ή παίζουν επίσημο πινγκ πονγκ. Για παράδειγμα, η περιοχή Oberhavel του Βρανδεμβούργου αναφέρεται στον Σύλλογο Νόμιμων Ιατρών Ασφάλειας Υγείας του Βρανδεμβούργου (KVBB), ο οποίος λειτουργεί εκεί το κέντρο εμβολιασμού. Κατόπιν αιτήματος προς το KVBB, ωστόσο, λέγεται ότι τα αντίστοιχα δεδομένα δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμα “για λόγους χωρητικότητας”. Επιπλέον, οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται από τις κινητές ομάδες εμβολιασμού ανεξάρτητα από το KVBB και συνεπώς δεν θα καταγράφονται στα δεδομένα τους.

Ενώ η BMG ανακοινώνει νέους αριθμούς εμβολιασμού στον «πίνακα ελέγχου εμβολιασμού» κάθε μέρα, τα δεδομένα για τις μεμονωμένες γερμανικές περιοχές εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα μόνο σε πολύ μικρές εργασίες. Αυτές οι πληροφορίες δεν είναι διαθέσιμες κεντρικά και δεν είναι διαθέσιμες σε εθνικό επίπεδο. Έτσι, εάν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε ορισμένες πόλεις, το κοινό δεν θα το παρατηρήσει καν.

Πόλη, χώρα, προβλήματα παράδοσης

Τα προβλήματα παράδοσης, τα οποία έχουν ήδη συζητηθεί εκτενώς στα μέσα ενημέρωσης και πολιτικά, έχουν επίσης αντίκτυπο στο ποσοστό εμβολιασμού στη Γερμανία. Διάφορες πόλεις αναφέρουν το αίτημα αναβολών ή ακυρώσεων επειδή απλά δεν ήταν διαθέσιμες αρκετές δόσεις εμβολιασμού. Στο Μπόχουμ γίνεται ακόμη λόγος για προσωρινό «κλείδωμα των εμβολίων». Με αυτό το πρόβλημα, ωστόσο, δεν υπάρχουν περιφερειακές διαφορές, όλες οι ομοσπονδιακές πολιτείες και, επομένως, και οι περιφέρειες επηρεάζονται προφανώς από σημεία συμφόρησης παράδοσης.

Αντί να ακυρώσει ραντεβού, ωστόσο, το Τμήμα Υγείας, Φροντίδας και Ισότητας του Συγκλήτου του Βερολίνου αποφάσισε να ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση: Στην πρωτεύουσα, οι δόσεις εμβολιασμού που είχαν ήδη χορηγηθεί και παγώσει για τον δεύτερο εμβολιασμό αποψύχθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν αντί για τους πρώτους εμβολιασμούς, σε άλλους ανθρώπους. Αυτή η τακτική είναι με ορισμένο κίνδυνο, διότι η δεύτερη δόση εμβολίου αναπόφευκτα απαιτεί περαιτέρω παραδόσεις εντός της καθορισμένης περιόδου. Ωστόσο, εάν λειτουργεί, το ποσοστό εμβολιασμού μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά.

Ο λόγος για τις μεγάλες περιφερειακές διαφορές είναι κυρίως η διαφορετική κατανομή των δόσεων εμβολιασμού από τις ομοσπονδιακές πολιτείες. Σε συνομιλία με τις μεμονωμένες περιοχές και πόλεις, καθίσταται προφανές ότι ακόμη και περιοχές με αξιοσημείωτα καλό ποσοστό εμβολιασμού δεν θέλουν να το γνωστοποιήσουν ως δική τους επιτυχία. Αυτό ακούγεται μέτριο, αλλά θα μπορούσε επίσης να έχει σχέση με το γεγονός ότι απλά δεν είναι στα χέρια σας.

Η παγκόσμια προοπτική

Σε μια διεθνή σύγκριση, τα πράγματα συνεχίζουν να κινούνται πολύ γρήγορα στη Γερμανία. Εξαιτίας των αγορών εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, λιγότερο οικονομικά ισχυρές χώρες πρέπει να περιμένουν μήνες ή και χρόνια για την παράδοση εμβολίων. Οι υφιστάμενες συνθήκες της ΕΕ έχουν ήδη εξασφαλίσει 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, ακόμη και αν η παράδοσή τους θα μπορούσε να πάρει λίγο χρόνο. Το πρόγραμμα του ΠΟΥ, «Covax», για την αγορά εμβολίων με βάση την αλληλεγγύη για φτωχότερες χώρες, ωστόσο, επί του παρόντος έχει συνάψει συμβάσεις μόνο για 377 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου. Από το τρέχον έτος, πρόκειται να διανεμηθούν σε έως και 145 ενδιαφερόμενες χώρες.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας, οι εκδόσεις Εντύποις και το βιβλιοχαρτοπωλείο PsalidiXarti.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου “Ο Πειρατής στην Στέγη”.

e-enimerosi

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi