ΓερμανίαΕιδήσεις και Νέα

Γερμανία: Όλα όσα θα αλλάξουν για τους καταναλωτές το 2023. Ποιοι θα πάρουν αύξηση.

Τα φρένα των τιμών μειώνουν το κόστος ενέργειας, οι εταιρείες ασφάλισης υγείας θα γίνουν ακριβότερες και το εισιτήριο των 49 ευρώ θα κυκλοφορήσει την Άνοιξη. Αυτές και άλλες αλλαγές με μια ματιά.

Το περασμένο έτος επιφύλασσε μια σειρά από εκπλήξεις στους καταναλωτές – δυστυχώς και πολλές ανεπιθύμητες. Συγκεκριμένα, ο πόλεμος, το σοκ στις τιμές της ενέργειας και ο εκτοξευόμενος πληθωρισμός προκάλεσαν πολλά προβλήματα. Η κυβέρνηση επινόησε πυρετωδώς, απέρριψε και επανεξέτασε τις επιδοτήσεις θέρμανσης και άλλα πακέτα ανακούφισης.

Ακόμη και πέρα ​​από την οξεία διαχείριση κρίσεων, οι καταναλωτές θα αντιμετωπίσουν πολλές νομικές αλλαγές το 2023. Από τα ταξίδια με τρένο μέχρι την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, από τις εισφορές ασφάλισης υγείας έως τον φόρο καπνού – θα βρείτε μια επισκόπηση σημαντικών καινοτομιών εδώ.

Φρένα τιμών για ρεύμα, φυσικό αέριο και τηλεθέρμανση.

Από την 1η Μαρτίου, τα φρένα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην τιμή της ενέργειας θα ισχύσουν αναδρομικά έως την 1η Ιανουαρίου. Οι καταναλωτές λαμβάνουν τότε το 80% της κατανάλωσης του προηγούμενου έτους σε μια ανώτατη τιμή. Για την ηλεκτρική ενέργεια, αυτό είναι 40 σεντς ανά κιλοβατώρα. Το φυσικό αέριο είναι 12 σεντ και οι πελάτες τηλεθέρμανσης πληρώνουν το πολύ 9,5 λεπτά. Όποιος καταναλώνει περισσότερο από το ανώτατο ποσό πληρώνει την πλήρη τιμή του παρόχου του. Η ελάφρυνση πραγματοποιείται μέσω του λογαριασμού του προμηθευτή ενέργειας ή του λογαριασμού κοινής ωφέλειας από τον ιδιοκτήτη. Τα φρένα τιμών θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος Απριλίου 2024.

Έναρξη του εισιτηρίου των 49 ευρώ.

Μετά από μακροχρόνιο πολιτικό αγώνα, αποφασίστηκε η καθιέρωση του εισιτηρίου των 49 ευρώ. Η προσφορά, γνωστή και ως Deutschlandticket, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την άνοιξη του 2023, με στόχο την 1η Απριλίου. Όπως και με το εισιτήριο των 9 ευρώ το καλοκαίρι, το εισιτήριο των 49 ευρώ θα πρέπει να ισχύει σε όλα τα λεωφορεία και τα τρένα στα τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς σε όλη τη Γερμανία. Θα πρέπει να είναι δυνατή η κράτηση με τη μορφή μηνιαίας ακυρώσιμης συνδρομής. Τα 49 ευρώ είναι μια «τιμή γνωριμίας» που θα μπορούσε να αυξηθεί το 2024.

Τέλος το χαρτί για αναρρωτική άδεια.

Δεν απαιτείται πλέον το πιστοποιητικό ανικανότητας προς εργασία σε χαρτί, το περίφημο «Κίτρινο Πιστοποιητικό». Από την 1η Ιανουαρίου 2023, οι εργοδότες πρέπει να ανακτούν ηλεκτρονικά τα στοιχεία από τις ασφαλιστικές εταιρείες υγείας όταν οι εργαζόμενοί τους βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια. Εδώ στέλνουν τα ιατρεία την αναρρωτική άδεια, την οποία ούτε ο ασφαλισμένος υποχρεούται να κάνει. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι που είναι άρρωστοι πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως τον εργοδότη τους για την απουσία τους. Θα συνεχίσετε επίσης να λαμβάνετε το χαρτί από το ιατρείο, αλλά μόνο για τα δικά σας έγγραφα. 

Οι ασφαλιστικές εταιρείες υγείας αυξάνουν τις πρόσθετες εισφορές.

Πολλές εταιρείες ασφάλισης υγείας θα αυξήσουν την πρόσθετη εισφορά το 2023. Κατά μέσο όρο, η Εθνική Ένωση των Καταστατικών Ταμείων Ασφάλισης Υγείας αναμένει αύξηση 0,2 ποσοστιαίων μονάδων στο 1,5%. Προσοχή στους καταναλωτές: Έως τα μέσα του 2023, οι ασφαλιστικές εταιρείες υγείας δεν θα χρειάζεται να ενημερώνουν προσωπικά τους ασφαλισμένους τους για αυξήσεις στις εισφορές. Σε περίπτωση αύξησης, οι ασφαλισμένοι έχουν ειδικό δικαίωμα καταγγελίας μέχρι το τέλος του μήνα που αυξάνεται η εισφορά. Όποιος ήταν στην παλιά του ασφαλιστική εταιρεία υγείας για τουλάχιστον 12 μήνες μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Ισχύει περίοδος προειδοποίησης δύο μηνών.

Η ασφάλιση ανεργίας ακριβαίνει.

Από την 1η Ιανουαρίου 2023 οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πληρώσουν λίγο παραπάνω στην ασφάλιση ανεργίας. Το ποσοστό εισφοράς αυξάνεται ελαφρά από 2,4 σε 2,6%, το ήμισυ του οποίου βαρύνει τον εργοδότη. Γίνεται επίσης κάπως ακριβότερο επειδή αυξάνεται το όριο εκτίμησης εισφορών.

Το κάπνισμα γίνεται πιο ακριβό.

Ο φόρος στον καπνό θα αυξηθεί την 1η Ιανουαρίου 2023. Ένα πακέτο 20 τσιγάρων θα κοστίσει κατά μέσο όρο δέκα σεντς παραπάνω. Το 2025 και το 2026 θα υπάρχουν επιπλέον 15 σεντς το καθένα. Ο φόρος καπνού για τον καπνό ναργιλέ θα αυξηθεί επίσης το 2023, το 2025 και το 2026. Τα υγρά για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα φορολογούνται από τον Ιούλιο του 2022 και η επόμενη αύξηση του φόρου σε υγρή μορφή αναμένεται στις αρχές του 2024. 

Νέα κτηνοτροφική ετικέτα για χοιρινό.

Μια νέα κρατική κτηνοτροφική ετικέτα για το χοιρινό θα εισαχθεί εντός του 2023. Οι καταναλωτές στο σούπερ μάρκετ θα πρέπει στη συνέχεια να μπορούν να δουν πώς διατηρήθηκαν τα γουρούνια χρησιμοποιώντας μια ετικέτα πέντε επιπέδων (αχυρώνας, αχυρώνας+χώρος, αχυρώνας καθαρού αέρα, τρεξίματος/υπαίθριου και βιολογικού προϊόντος). Η ετικέτα αρχικά ισχύει μόνο για το μη επεξεργασμένο κρέας και μόνο για τους χοίρους που διατηρούνται στη Γερμανία. Προβλέπεται να επεκταθεί αργότερα η υποχρέωση επισήμανσης στα πουλερικά και το βόειο κρέας, καθώς και στα μεταποιημένα προϊόντα και στο εμπόριο της εστίασης.

Ποιος θα πάρει περισσότερα χρήματα το 2023 και πόσα.

Αύξηση στο επίδομα τέκνων, Kindergeld.

Από την 1η Ιανουαρίου 2023, οι οικογένειες θα λαμβάνουν περισσότερα χρήματα απο το επίδομα τέκνων: 250 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί. Έως 250 ευρώ μηνιαίως θα αυξηθεί και το συμπλήρωμα παιδιού για μονογονεϊκές οικογένειες και οικογένειες χαμηλού εισοδήματος.

Επίδομα πολιτών αντί Hartz IV.

Την 1η Ιανουαρίου, το εισόδημα του πολίτη αντικαθιστά το προηγούμενο Hartz IV. Τον πρώτο χρόνο, υπάρχει μια περίοδος αναμονής με γενναιόδωρους κανόνες για τα ειδικά περιουσιακά στοιχεία και ανάληψη των πραγματικών δαπανών στέγασης και θέρμανσης. Τα επιδόματα για πρόσθετες αποδοχές θα αυξηθούν. Επιπλέον, οι τυπικές τιμές αυξάνονται, για παράδειγμα για έναν άγαμο ενήλικα από 53 ευρώ έως 502 ευρώ.

Αύξηση στο επίδομα στέγασης.

Το επίδομα στέγασης θα αυξηθεί σημαντικά στο τέλος του έτους – και θα πρέπει να είναι διαθέσιμο σε σημαντικά περισσότερα άτομα. Το αν και πόσα στεγαστικά επιδόματα λαμβάνει κάποιος εξαρτάται από το εισόδημά του και το κόστος στέγασης. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, το επίδομα στέγασης θα αυξηθεί κατά 190 ευρώ κατά μέσο όρο – από 180 σε 370 ευρώ. Η ομάδα των αποδεκτών θα επεκταθεί από τα σημερινά 600.000 νοικοκυριά σε περίπου δύο εκατομμύρια. Στο μέλλον θα περιλαμβάνει και συνιστώσα του κόστους θέρμανσης λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγές Κέντρα Καταναλωτών / Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση / Ένωση Γερμανών Ενοικιαστών / ADAC

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας, οι εκδόσεις Εντύποις και το βιβλιοχαρτοπωλείο PsalidiXarti.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου “Ο Πειρατής στην Στέγη”.

e-enimerosi

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο

Χρήστος Μουρτζούκος

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi