Ειδήσεις και Νέα

H ταφική σπηλιά της ‘μαίας’ του Ιησού αποκαλύπτει «θησαυρούς» και αρχαιοελληνικές επιγραφές [video].

Ανασκαφές στο ταφικό σπήλαιο της Σαλώμης — η οποία, σύμφωνα με ένα από τα λεγόμενα Απόκρυφα Ευαγγέλια, ήταν η «μαία» που έφερε στον κόσμο τον νεογέννητο Ιησού — αποκάλυψαν ότι η τοποθεσία ήταν ένας σημαντικός εβραϊκός τάφος καθώς και ένας χριστιανικός τόπος προσκυνήματος, λένε οι αρχαιολόγοι.

Σύμφωνα με το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου, η Σαλώμη αμφισβήτησε την παρθενία της Παναγίας και όταν επιχείρησε να την εξετάσει, το χέρι της παρέλυσε. Μετανοώντας αργότερα, πήρε με το άλλο χέρι στην αγκαλιά της το Θείο Βρέφος και τότε γιατρεύτηκε.

Οι εργασίες στο σπήλαιο αποκάλυψαν ένα προαύλιο περίπου 350 τ.μ. με πέτρινες πλάκες και ψηφιδωτά που υποδηλώνουν έναν οικογενειακό τάφο για εξέχοντες Εβραίους, σύμφωνα με την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ. (ΙΑΑ)

Βρέθηκαν επίσης διακοσμημένα λυχνάρια και επιγραφές που μαρτυρούν την παρουσία χριστιανών προσκυνητών.

«Προκαλεί έκπληξη η μετατροπή του σπηλαίου σε χριστιανικό παρεκκλήσι», αναφέρει η IAA. «Κρίνοντας από τους σταυρούς και τις δεκάδες τοιχογραφίες της βυζαντινής και πρώιμης ισλαμικής περιόδου, το παρεκκλήσι ήταν αφιερωμένο στη Σαλώμη».

Η τοποθεσία, περίπου 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βηθλεέμ, είναι γνωστή ως Σπήλαιο της Σαλώμης και σύντομα θα ανοίξει για τους επισκέπτες.

«Στο σπήλαιο βρήκαμε ‘τόνους’ επιγραφών στα αρχαία ελληνικά και στα συριακά», είπε ο διευθυντής της ανασκαφής Zvi Firer.

«Μία από τις όμορφες επιγραφές είναι το όνομα Σαλώμη… εξαιτίας αυτής της επιγραφής καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι το σπήλαιο της αγίας Σαλώμης», δηλώνει ο ίδιος.

Το ταφικό σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1982 από αρχαιολόγους και στη συνέχεια ανασκάφηκε το 1984 από τον καθηγητή Amos Kloner της IAA. Όμως, παρά τις άφθονες αποδείξεις της χρήσης του ως ιερού χριστιανικού χώρου, δεν άνοιξε ποτέ στο κοινό.

Τους τελευταίους δύο μήνες, οι αρχαιολόγοι έχουν ανασκάψει μια περίτεχνη αυλή 350 τετραγωνικών μέτρων (σχεδόν 4.000 τετραγωνικά πόδια) στην είσοδο του σπηλαίου, γεμάτη με περίπλοκα πέτρινα γλυπτά, ψηλές καμάρες, μωσαϊκό δάπεδο και τα ερείπια ενός καταστήματος όπου οι προσκυνητές μπορεί να έχουν νοικιάσει λάμπες πετρελαίου για να φωτίσουν το δρόμο τους μέσα στη σπηλιά για τις προσευχές τους.

«Βρήκαμε δεκάδες από αυτούς τους λαμπτήρες καλυμμένους με σκαλίσματα από ρόδια και περίπλοκα γεωμετρικά σχέδια» λέει ένας εκ των επιστημόνων.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή με πληροφορίες από Reuters, Τimes of Israel, Rtl.lu

Σχετικές αναρτήσεις

Οι μουσουλμάνοι της Θράκης έδιωξαν τον ψευτομουφτή Ξάνθης.

e-enimerosi

Β. Ζελένσκι: Πρέπει να απομονώσουμε πλήρως τη Ρωσία, όχι να «παίζουμε» μαζί της.

e-enimerosi

Από τη Μεγάλη Ελλάδα (Κάτω Ιταλία) και την Βόρειο Ήπειρο τα βραβεία «Ανδρέας Γιαννιτσόπουλος».

e-enimerosi