Ειδήσεις και Νέα

Η Αλβανική Αστυνομία επιχείρησε να σταματήσει στη Χειμάρρα την εκδήλωση των Ελλήνων ομογενών υπερ του Μπελέρη

Προσπάθεια να σταματήσουν την εκδήλωση των Ελλήνων της Χειμάρρας έκανε το απόγευμα της Δευτέρας η Αλβανική αστυνομία.

Στελέχη της πλησίασαν πρόσωπα της μειονότητας του σωματείου «Ομόνοια», γελώντας να τους επιδώσουν έγγραφο για την απαγορευση της εκδήλωσης.

Κανένας από το σωματείο της Ομόνοιας δεν δέχτηκε να παραλάβει το έγγραφο αυτό, με τους Αλβανούς αστυνομικούς να εφιστούν την προσοχή προς τους διοργανωτές να τηρηθεί η τάξη και η ασφαλεια στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή ο αδελφός του επι 3 μήνες φυλακισμένου εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Λεονάρδος Μπελέρης σε δηλώσεις του αφου ευχαρίστησε την ελληνική πολιτεία για την συμπαράσταση, τόνισε πως ο Φρέντυ Μπελέρης 3 μήνες στην φυλακή θα έπρεπε να είναι ράκος όμως έχει πολλές ψυχικές και σωματικές αντοχές.

Ο Βαγγέλης Ντούλες, βουλευτής του αλβανικού κοινοβουλίου, τόνισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απόφαση που να αναιρεί τη βούληση του λαού και πως δεν θα επιτραπεί κανένα σχέδιο του Έντι Ράμα που έχει να κάνει με τις περιουσίες των Ελλήνων της Χειμάρρας.

Με αίτημα την άμεση αποφυλάκιση και ορκωμοσία του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, η ομογενειακή οργάνωση “Ομόνοια” διοργανώνει αυτή την ώρα ανοιχτή συγκέντρωση στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, στην οδό Σπηλαίων. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι και ο δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης. Η Αθήνα ασκεί φέτος της προεδρία του Συνδέσμου Βαλκανικών Πόλεων. Πέραν αυτού όμως στην Χιμάρα έχουν μεταβεί και άλλοι δήμαρχοι καθώς και πολλοί Χειμαρριώτες από άλλες περιοχές της Αλβανίας και από την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα, αστυνομικός της τοπικής αστυνομικής διεύθυνσης, που είχε στα χέρια του ένα χαρτί, είπε στους διοργανωτές ότι απαγορεύεται να γίνει η συγκέντρωση για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, κανείς δεν παρέλαβε το συγκεκριμένο έγγραφο, γιατί δεν τους το έστειλαν επίσημα. Η συγκέντρωση γίνεται κανονικά, παρά τα προσκόμματα από τις τοπικές αρχές

«Είμαι μια χαρά, είμαι δυνατός. Περιμένω. Έχουν περάσει 3 μήνες, είμαι αποφασισμένος να κάτσω εδώ όσο χρειαστεί, για να ορκιστώ δήμαρχος και να πάω εκεί που με όρισε ο λαός της Χειμάρρας» τόνισε ο Φρέντι Μπελέρης μιλώντας στο Open μέσα από τη φυλακή και πρόσθεσε: «Θέλω να τους πω να είναι δυνατοί, να περιμένουν και να έχουν πίστη στο Θεό και πίστη στον αγώνα. Η Δικαιοσύνη μπορεί να αργεί. Άλλες φορές πιο γρήγορα, άλλες φορές πιο αργά, αλλά στο τέλος πάντα κερδίζει».

Αυστηρό μήνυμα στην Αλβανία για την προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, ότι με τον τρόπο που λειτουργεί πυροβολεί τα πόδια της, είχε στείλει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ. Ειδικότερα, έκανε λόγο για παράνομη προφυλάκιση, η οποία παραβιάζει το κράτος δικαίου.

Προειδοποίησε πως η επιμονή της αλβανικής πλευράς να μην προβαίνει στα αναγκαία μέτρα για την αποφυλάκιση του κ. Μπελέρη και κυρίως να μην προβαίνει στην ορκωμοσία, η οποία και διακυβεύει την τυχόν έκπτωσή του, θα σημαίνει σοβαρή επιδείνωση των διμερών σχέσεων με την Αλβανία. Επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει αναλάβει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες, οι οποίες οδηγούν σε μια κλιμακούμενη ένταση. Ειδικότερα, είπε πως κατά τη διάρκεια επαφών του με κρίσιμους θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ που συνδέονται με το ζήτημα της προενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας στην ΕΕ, αλλά και του ΝΑΤΟ, τους διαμήνυσε προσωπικά και σε πολύ αυστηρό τόνο ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας, όταν υπάρχει τέτοιου τύπου περιφρόνηση του κράτους δικαίου, του τεκμηρίου αθωότητας και του σεβασμού των πολιτικών δικαιωμάτων.

Ο Ράμα με την Μελόνι

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα Himara.gr. στην Χειμάρρα έφθασε χθες ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, χωρίς να γίνει γνωστός ο σκοπός της επίσκεψης. Σήμερα στον Αυλώνα για ιδιωτική επίσκεψη μεταβαίνει η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, η οποία θα έχει ανεπίσημη συνάντηση με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Την προηγούμενη εβδομάδα, μία ανάρτηση του Ράμα για τους Ιταλούς τουρίστες που φέτος επέλεξαν την Αλβανία για τις διακοπές τους, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις καθώς συνέκρινε το φαινόμενο με την μαζική έξοδο των Αλβανών προς την Ιταλία μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Χότζα.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας, οι εκδόσεις Εντύποις και το βιβλιοχαρτοπωλείο PsalidiXarti.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου “Ο Πειρατής στην Στέγη”.

e-enimerosi

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi