Ειδήσεις και Νέα

Η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία θέλουν να θέσουν τις σχέσεις τους σε νέα βάση μετά το Brexit. Αυτό ανακοινώθηκε από τον Καγκελάριο Μέρκελ και τον Πρωθυπουργό Τζόνσον στην επικεφαλής κατοικία της χώρας.

Αυτό ανακοινώθηκε από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι θα ανοίξει ένα «νέο κεφάλαιο» μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κυβερνητικές διαβουλεύσεις, δηλαδή οι συζητήσεις μεταξύ των αρχηγών κυβερνήσεων και ενός μεγάλου αριθμού των υπουργών τους για βασικά ζητήματα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, θα πραγματοποιούνται μία φορά το χρόνο. Επιπλέον, έχει προγραμματιστεί μια «συνθήκη φιλίας ή συμφωνίας συνεργασίας», η οποία πρέπει να αντιστοιχίσει ολόκληρο το εύρος της σχέσης, δήλωσε η Μέρκελ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να εμβαθύνει τη σχέση του με τη Γερμανία μετά το Brexit, παρά τις εντάσεις με την ΕΕ. “Με καλή θέληση και υπομονή μπορούμε να το ξεκαθαρίσουμε”, δήλωσε ο Τζόνσον νωρίτερα σχετικά με τις συγκρούσεις με την ΕΕ σχετικά με τους ειδικούς κανόνες για τη Βόρεια Ιρλανδία κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Μέρκελ.

Η ΕΕ συναντήθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες στο Λονδίνο σε μια διαμάχη σχετικά με την εισαγωγή προϊόντων με απλή ψύξη στη Βόρεια Ιρλανδία και είχε παρατείνει μια μεταβατική περίοδο. Λόγω διαφορετικών κανόνων υγιεινής, τέτοια προϊόντα δεν θα έπρεπε να έχουν εισαχθεί πλέον από την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία στη Βόρεια Ιρλανδία από τον Ιούλιο και μετά. Τώρα υπήρχε καθυστέρηση τριών μηνών. «Φανταστείτε αν ο Μπράτγουρστ δεν θα μπορούσε να μεταφερθεί από το Ντόρτμουντ στο Ντίσελντορφ. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε », είπε ο Τζόνσον στο εξοχικό του στο Τσερς, όπου συνάντησε τη Μέρκελ για την τελευταία της επίσκεψη. Η Καγκελάριος τόνισε επίσης ότι απαιτείται ακόμη εργασία για την εφαρμογή του λεγόμενου Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το ιστορικό της σύγκρουσης είναι η διάταξη της συμφωνίας Brexit ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εκ των πραγμάτων στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ και στην εσωτερική αγορά ακόμη και μετά το Brexit. Αυτό γίνεται για να αποφευχθούν οι έλεγχοι εμπορευμάτων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας μέλους της ΕΕ, προκειμένου να αποφευχθούν εντάσεις στην πρώην επαρχία αναταραχών. Όμως, τώρα πρέπει να γίνουν έλεγχοι μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου ΗΒ. Αυτό οδηγεί σε δυσκολίες στο ενδο-βρετανικό εμπόριο, για τις οποίες το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες ευθύνονται μεταξύ τους. “Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να εμποδίζει μια στενότερη διμερή σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας”, δήλωσε ο Τζόνσον.

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Πηγή: dpa

Σχετικές αναρτήσεις

Δίωξη για απιστία σε 8 στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΓΑΙΑ ΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ

e-enimerosi

Σλοβακία: Τραυματισμένος μετά από πυροβολισμούς ο πρωθυπουργός Ρ. Φίτσο

e-enimerosi

Ακριβό μου καύσιμο: Το νέο σύστημα τιμολόγησης εκπομπών βάζει «φωτιά» στην τιμή της βενζίνης

e-enimerosi