Ειδήσεις και Νέα

Η Γη θα χάσει ένα δευτερόλεπτο για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Η Γη μπορεί σύντομα να χρειαστεί ένα «αρνητικό άλμα δευτερολέπτου»,που σημαίνει ότι ένα δευτερόλεπτο θα πρέπει να αφαιρεθεί από τον παγκόσμιο χρόνο, λένε οι ειδικοί.

Αυτό συμβαίνει επειδή η περιστροφή της Γης σταδιακά επιταχύνεται κι έτσι μια πλήρης στροφή του πλανήτη μας δεν διαρκεί τις ακριβώς 24 ώρες που μετράνε τα ρολόγια μας.

Αλλά αυτή η αύξηση της ταχύτητας έχει μειωθεί λίγο από την επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Πολλές από τις σημερινές τεχνολογίες, όπως οι υπολογιστές και οι χρηματοπιστωτικές αγορές, βασίζονται στον χρόνο για να είναι αξιόπιστες και συνεπείς. Αλλά η περιστροφή της Γης δεν είναι σταθερή, πράγμα που σήμαινε περιστασιακά την προσθήκη ενός «άλματος» δευτερολέπτου, ώστε τα δύο να μπορούν να επιστρέψουν στην ευθυγράμμιση.

Ωστόσο, αυτή η περιστροφή επιταχύνεται, έτσι ώστε ο κόσμος να πλησιάζει τα ρολόγια. Αυτό έχει συμβεί αρκετά που τα άλματα δευτερόλεπτα είναι όλο και πιο σπάνια.

  • Μια μέρα σύντομα, ωστόσο, η ταχύτητα θα είναι τέτοια που ο κόσμος θα χρειαστεί πραγματικά ένα «αρνητικό άλμα δευτερολέπτου», λένε οι επιστήμονες. Αυτό σημαίνει ότι θα αφαιρείται χρόνος, αντί να προστίθεται.

Θα σήμαινε ότι σε μια επιλεγμένη ημέρα, η 23.59.59 απλά δεν θα υπάρξει. Το ρολόι θα… πηδήξει από τα 58 δευτερόλεπτα στην επόμενη μέρα.

«Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κατάσταση και μεγάλη υπόθεση», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Ντάνκαν Άγκνιου, γεωφυσικός στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

«Δεν είναι μια τεράστια αλλαγή στην περιστροφή της Γης που θα οδηγήσει σε κάποια καταστροφή ή οτιδήποτε άλλο, αλλά είναι κάτι αξιοσημείωτο. Είναι μια ακόμη ένδειξη ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ ασυνήθιστη περίοδο».

«Ένα αρνητικό άλμα δευτερόλεπτου δεν προστέθηκε ή δοκιμάστηκε ποτέ, επομένως τα προβλήματα που θα μπορούσε να δημιουργήσει είναι χωρίς προηγούμενο», έγραψε η Patrizia Tavella από το Time Department στο International Bureau of Weights and Measures, σε συνοδευτικό άρθρο. Πρότεινε ότι οι ειδικοί θα πρέπει να εργαστούν για να κατανοήσουν πόσο πιθανό είναι να απαιτηθεί ένα αρνητικό άλμα δευτερολέπτου – επιτρέποντάς τους να αξιολογήσουν τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί.

Οι υπολογιστές έχουν δυσκολευτεί με το «άλμα» δευτερόλεπτου στο παρελθόν. Το 2012, όταν προστέθηκε ένα, παρατηρήθηκαν προβλήματα σε διάφορες εταιρείες, όπως η Reddit και η Qantas Airlines.

Κάποιοι έχουν υποστηρίξει ότι τα άλματα δευτερόλεπτων δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καθόλου. Οι χρονομετρητές οργανώνονται για να αλλάξουν τα ρολόγια ώστε να μην χρειάζονται, και οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν αρχίσει να προσθέτουν κλάσματα δευτερολέπτων σε μια ολόκληρη μέρα, ώστε τα ρολόγια να παραμένουν σωστά.

Το «άλμα» δευτερολέπτου δεν ήταν επίσης απαραίτητο στο παρελθόν, όταν ο χρόνος ήταν ευθυγραμμισμένος με την κίνηση της Γης. Αλλά από τη δεκαετία του 1950, ο χρόνος βασίζεται σε ατομικά ρολόγια που είναι πιο ακριβή, και έτσι έχουν απομακρυνθεί από τη λιγότερο αξιόπιστη περιστροφή της Γης.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi