Άρθρα Ρεπορτάζ

Η σκιά της Τουρκίας στις ευρωεκλογές.

Γράφει ο *Αλέξιος Ντόνας.

Η επίμαχη εμπλοκή του “DAVA” και ο ρόλος του Ερντογάν.

Στις 9 Ιουνίου, η ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή θα αντιμετωπίσει μια νέα, αμφιλεγόμενη πρόκληση: την είσοδο του κόμματος “DAVA”, το οποίο σχετίζεται άμεσα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή η κίνηση δεν είναι απλώς ένα νέο πολιτικό φαινόμενο, αλλά ένα σαφές σύμπτωμα της αυξανόμενης επιρροής της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Το “DAVA” ή “Δημοκρατική Συμμαχία για τη Διαφορετικότητα και την Αναγέννηση” παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος των μεταναστών και των μειονοτήτων στη Γερμανία. Ωστόσο, η στενή σύνδεσή του με τον Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα AKP της Τουρκίας προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την πραγματική του ατζέντα.

Ο Ερντογάν, γνωστός για την αυταρχική του διακυβέρνηση και την εθνικιστική ρητορική, φαίνεται πως βλέπει στο “DAVA” ένα μέσο για να ενισχύσει την επιρροή του στην ευρωπαϊκή πολιτική. Η υποψηφιότητα τέτοιων κομμάτων στις ευρωπαϊκές εκλογές δεν αποτελεί απλώς ένα θέμα εσωτερικής πολιτικής, αλλά και έναν τρόπο εξωτερικής επέμβασης.

Οι υποψήφιοι του “DAVA” και οι δηλώσεις τους ενισχύουν την εντύπωση της εξάρτησης από τον Ερντογάν. Από τον πρόεδρο του κόμματος, τον Τεϋφίκ Οζκάν, έως τα ανώτερα στελέχη, εμφανίζεται μια συνεχής αφοσίωση στις γραμμές του AKP. Αυτό δεν αποτελεί μόνο μια επιβεβαίωση των φόβων για την επιρροή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά και μια πρόκληση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Οι προσπάθειες του “DAVA” να προβάλλουν τους μουσουλμάνους ως θύματα μιας ρατσιστικής πλειοψηφίας και να παρουσιαστούν ως εκπρόσωποι των συμφερόντων τους φαίνεται να είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που στοχεύει στη διασπορά διχασμού και εντάσεων εντός της Ευρώπης.

Οι υποψήφιοι του “DAVA” και οι δηλώσεις τους ενισχύουν την εντύπωση της εξάρτησης από τον Ερντογάν.

Η εμπλοκή του “DAVA” στις ευρωεκλογές αποτελεί ένα σημαντικό σημάδι των καιρών. Ενώ η πολιτική εκπροσώπηση των μεταναστών και των μειονοτήτων είναι απαραίτητη, η εξάρτηση από ξένες κυβερνήσεις και αυταρχικούς ηγέτες, όπως ο Ερντογάν, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημοκρατική διαδικασία και την ευρωπαϊκή ενότητας του 2023, αποκαλύπτει την πιθανή εκλογική δύναμη του “DAVA”. Αυτό εγείρει ερωτήματα για την ανεξαρτησία και τις πραγματικές προθέσεις του κόμματος, καθώς η ηγεσία του φαίνεται να στηρίζεται σταθερά στη γραμμή του Ερντογάν και του AKP.

Από τον πρόεδρο του κόμματος, τον Τεϋφίκ Οζκάν, έως τα ανώτερα στελέχη, εμφανίζεται μια συνεχής αφοσίωση στις γραμμές του AKP

Ειδικοί όπως ο Christoph de Vries της CDU εκφράζουν ανησυχίες για τη στρατηγική του “DAVA” να απεικονίζει τους μουσουλμάνους ως θύματα μιας ρατσιστικής κοινωνίας, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως τον προστάτη των συμφερόντων τους. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο αντανακλά μια αμφιλεγόμενη τακτική, αλλά επίσης προκαλεί ανησυχίες για τη διασπορά διχασμού και αστάθειας στην Ευρώπη.

Καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές, η ανάγκη για προσεκτική παρακολούθηση και κριτική ανάλυση αυτών των νέων δυνάμεων είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Η εμφάνιση του “DAVA” στις ευρωεκλογές συνεπώς δεν είναι απλώς ένα νέο πολιτικό γεγονός, αλλά ένα ισχυρό σύμβολο των μεταβαλλόμενων δυναμικών εντός της Ευρώπης. Η πολιτική τους τακτική, που φαίνεται να στηρίζεται σε εθνικιστικές και ισλαμιστικές θέσεις, αποτελεί μια ανησυχητική εξέλιξη για την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Η αυξανόμενη επιρροή τέτοιων κινημάτων και η στενή τους σύνδεση με κυβερνήσεις που έχουν αμφισβητήσει τις δημοκρατικές αρχές, όπως η τουρκική κυβέρνηση του Ερντογάν, εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ακεραιότητα του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος.

Η στρατηγική του “DAVA” να παρουσιάζει τους μουσουλμάνους ως θύματα μιας εχθρικής πλειοψηφίας και να απεικονίζει τον εαυτό του ως τον μόνο εγγυητή των δικαιωμάτων τους εντείνει τις εντάσεις και προάγει τον διχασμό, αντί να συμβάλλει στην ενότητα και την αρμονία. Η επιδίωξη τέτοιων στρατηγικών από ένα κόμμα που φέρει το βάρος της εξάρτησης από μια ξένη εξουσία, όπως η Τουρκία, αποτελεί σαφές πρόβλημα για την ευρωπαϊκή πολιτική.

Επιπλέον, η έλλειψη διαφάνειας στη χρηματοδότηση και τη λειτουργία του “DAVA” αυξάνει τις ανησυχίες για την επιρροή της Τουρκίας στις ευρωπαϊκές εκλογές. Η διασφάλιση ότι τα κόμματα και οι υποψήφιοι λειτουργούν ανεξάρτητα και με διαφάνεια είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της δημοκρατίας.

Καθώς προχωρούμε προς τις εκλογές, είναι κρίσιμο να επαγρυπνούμε απέναντι σε τέτοιες εξελίξεις. Η ευρωπαϊκή κοινωνία πρέπει να είναι ενήμερη και να απαιτεί διαφάνεια και ανεξαρτησία από τα πολιτικά της κόμματα. Η ενίσχυση της επιρροής ξένων δυνάμεων στην ευρωπαϊκή πολιτική θέτει σε κίνδυνο τις θεμελιώδεις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας που έχει χτίσει η Ευρώπη. Είναι καθήκον όλων μας να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι αξίες παραμένουν αδιάσειστες.

*Ο Αλέξιος Ντόνας είναι αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού ιδρύματος ελληνισμού.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Το ανθισμένο Λεμονοδάσος.

e-enimerosi

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi