Ειδήσεις και Νέα

Ισημερία: Ορισμός, γεγονότα & τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας.

Οι ισημερίες συμβαίνουν δύο φορές το χρόνο, με τη νύχτα και τη μέρα να έχουν σχεδόν το ίδιο μήκος.

Οι ισημερίες συμβαίνουν δύο φορές το χρόνο, με το φως της ημέρας και το σκοτάδι να είναι περίπου το ίδιο μήκος τόσο στο νότιο όσο και στο βόρειο ημισφαίριο. Το όνομα αυτού του φαινομένου προέρχεται από τις λατινικές λέξεις “aequus” (ίσο) και “nox” (νύχτα).

Το 2023, η εαρινή ισημερία εμφανίζεται στις 20 Μαρτίου. Η φθινοπωρινή ή φθινοπωρινή ισημερία θα συμβεί 23 Σεπτεμβρίου 2023.

Ερχόμενες Ισημερίες
Σειρά 0 – Κελί 0 Ανοιξη Πτώση
2024 19 Μαρτίου 22 Σεπτεμβρίου
2025 20 Μαρτίου 22 Σεπτεμβρίου
2026 20 Μαρτίου 22 Σεπτεμβρίου
ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΙΑ ΙΣΗΜΕΡΙΑ;

Η Γη περιφέρεται γύρω από τον ήλιο, με κλίση περίπου 23,5 μοιρών. Αυτό σημαίνει ότι διαφορετικά μέρη του πλανήτη μας δέχονται περισσότερο ή λιγότερο από την ηλιακή ακτινοβολία σε διάφορες εποχές του χρόνου, ανάλογα με τη θέση του πλανήτη μας στην τροχιά του. 

Για όλες τις χώρες σε όλο τον κόσμο, ο ήλιος ανατέλλει από την ανατολή και δύει στη δύση. Ωστόσο, ο ήλιος φαίνεται επίσης να κινείται βόρεια για το μισό του έτους και νότια για το άλλο μισό, ανάλογα με το πού βρίσκεστε. Γύρω στον Ιούλιο, το βόρειο ημισφαίριο βιώνει μεγαλύτερες περιόδους φωτός της ημέρας ενώ το νότιο ημισφαίριο βλέπει μικρότερες περιόδους φωτός της ημέρας. Και, γύρω στον Δεκέμβριο, ισχύει το αντίθετο, με περισσότερες ώρες φωτός της ημέρας στο νότιο ημισφαίριο και λιγότερες στο βόρειο ημισφαίριο. 

Αλλά δύο φορές το χρόνο – τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο – η κλίση του πλανήτη μας ευθυγραμμίζεται με την τροχιά του γύρω από τον ήλιο(ανοίγει σε νέα καρτέλα)        και η Γη δεν φαίνεται να γέρνει σε σχέση με τον ήλιο, σύμφωνα με την National Oceanic and Atmospheric Association(ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Αυτή την εποχή του χρόνου, ο ήλιος κάθεται ακριβώς πάνω από τον ισημερινό και τα δύο ημισφαίρια έχουν τις ίδιες ώρες φωτός της ημέρας και της νύχτας. Σε αυτές τις στιγμές, η γραμμή που χωρίζει τη νύχτα και την ημέρα, που ονομάζεται τερματιστής, «γκρίζα γραμμή» ή «ζώνη λυκόφωτος», διχοτομεί τη Γη και διασχίζει τον Βόρειο και τον Νότιο πόλο.

Ωστόσο, η ημέρα και η νύχτα εξακολουθούν να μην είναι ακριβώς ίσες κατά τη διάρκεια μιας ισημερίας, σύμφωνα με το EarthSky(ανοίγει σε νέα καρτέλα), αν και είναι πολύ κοντά.  

Κατά τη διάρκεια μιας ισημερίας, η Γη παίρνει λίγα περισσότερα λεπτά φωτός από το σκοτάδι. Αυτό συμβαίνει επειδή η ανατολή του ηλίου συμβαίνει όταν η άκρη του ήλιου περνάει πάνω από τον ορίζοντα και η δύση του ηλίου ορίζεται ως η στιγμή που η άλλη άκρη του ήλιου εξαφανίζεται κάτω από τον ορίζοντα. Και επειδή ο ήλιος είναι ένας δίσκος και όχι μια σημειακή πηγή φωτός, η Γη βλέπει μόνο λίγα περισσότερα λεπτά επιπλέον φωτός (και όχι σκοτάδι) κατά τη διάρκεια μιας ισημερίας. Επίσης, η ατμόσφαιρα διαθλά το φως του ήλιου και συνεχίζει να ταξιδεύει στη «νυχτερινή» Γη για σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμη και αφού ο ήλιος έχει βυθιστεί κάτω από τον ορίζοντα.

«Την ισημερία και για αρκετές ημέρες πριν και μετά την ισημερία, η διάρκεια της ημέρας θα κυμαίνεται από περίπου 12 ώρες και 6 και μισό λεπτά στον ισημερινό, έως 12 ώρες και 8 λεπτά σε γεωγραφικό πλάτος 30 μοιρών, έως 12 ώρες και 16 λεπτά σε γεωγραφικό πλάτος 60 μοιρών», σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ(ανοίγει σε νέα καρτέλα).

Equilux (“ίσο φως”), από την άλλη πλευρά, είναι ο όρος όταν η ημέρα και η νύχτα είναι ακριβώς ίσες. Και λόγω του τρόπου με τον οποίο ορίζονται η ανατολή και η δύση του ηλίου, η ισορροπία εμφανίζεται λίγες ημέρες πριν από την εαρινή ισημερία και λίγες ημέρες μετά την φθινοπωρινή ισημερία, σύμφωνα με το Met Office του Ηνωμένου Βασιλείου(ανοίγει σε νέα καρτέλα).

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή TarikVision μέσω Getty Images

Σχετικές αναρτήσεις

AstraZeneca: Προχωρά στην απόσυρση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Ο Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας, οι εκδόσεις Εντύποις και το βιβλιοχαρτοπωλείο PsalidiXarti.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου “Ο Πειρατής στην Στέγη”.

e-enimerosi

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi