Ειδήσεις και Νέα

Οι ΥΠΕΞ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ κατέληξαν στις 26 Μαρ 2020 σε συμφωνία για την ενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «IRINI»

Οι ΥΠΕΞ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ κατέληξαν στις 26 Μαρ 2020 σε συμφωνία για την ενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «IRINI» για την από θαλάσσης επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη σε εφαρμογή σχετικής Απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ.

Η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης ναυτικής αποστολής εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων αποτελεί επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτονόητα, η Ελλάδα θα συμμετάσχει με προσωπικό και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού. Στόχος της συγκεκριμένης αποστολής είναι.Εικόνα

  • Η αντιμετώπιση της παράνομης μεταφοράς όπλων στις αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης. Με δεδομένα ότι α) η αποστολή ενισχύσεων στις δυνάμεις του LNA του Στρατάρχη Haftar πραγματοποιείται κυρίως από τα χερσαία σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης και β) την απροθυμία της ΕΕ να αναλάβει την επιτήρηση της χερσαίας οριογραμμής (καθώς «θα ήταν πολύ δύσκολο για μας να δρούμε μεταξύ δύο κυρίαρχων χωρών», όπως δήλωσε σχετικά ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Josep Borrell), η Αποστολή IRINI στρέφεται αποκλειστικά κατά της Τουρκίας, η οποία ενισχύει διαρκώς με βαρύ οπλισμό τις δυνάμεις της ψευδοκυβέρνησης της Τρίπολης (GNA). Αποκαλυπτικό είναι εξάλλου το χθεσινό ρεπορτάζ του BBC για την συστηματική παραβίαση του εμπάργκο όπλων από την Τουρκία.

Η συμφωνία για την ενεργοποίηση της αμιγώς στρατιωτικής αποστολής προήλθε μετά από μακρά περίοδο διαβουλεύσεων λόγω ενστάσεων από πλευράς Ιταλίας, Αυστρίας και Ουγγαρίας, οι οποίες δεν επιθυμούσαν επανάληψη όσων συνέβησαν με την Επιχείρηση SOPHIA.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιχείρηση SOPHIA που είχε ως αποστολή την αντιμετώπιση δικτύων διακίνησης λαθρομεταναστών σε όλο το εύρος της λιβυκής ακτογραμμής, ενθάρρυνε την δια θαλάσσης διάσχιση της Μεσογείου από λαθρομετανάστες, γνωρίζοντας ότι τα πλοία της ΕΕ θα τους περισυλλέξουν.

Αντιθέτως, τα πλοία της Αποστολής IRINI θα αναπτυχθούν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου (νοτίως Κρήτης-Μεγίστης), μακριά από τις θαλάσσιες οδούς της μετανάστευσης από τη Λιβύη προς την Ιταλία, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο επανάληψης του φαινομένου.

Εικόνα

Πέραν αυτού, ως δικλείδες ασφαλείας τέθηκαν:

  • α) η αναστολή των ναυτικών επιχειρήσεων σε περίπτωση που παρατηρηθεί αύξηση των αποπειρών μεταναστών να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο και
  • β) η δυνατότητα σε κράτος-μέλος (με πρώτο την Ελλάδα) να αποσύρει τον «λιμένα πρώτης αποβίβασης»

όπου θα οδηγούνται τυχόν λαθρομετανάστες που θα διασωθούν στο πλαίσιο των περιπολιών, με το κόστος της μεταφοράς και διαμονής να καλύπτεται από κοινοτικούς πόρους. Συμπερασματικά, η ακύρωση των παράνομων Μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της ψευδοκυβέρνησης της Τρίπολης περνά μέσα από την ήττα του GNA (και των μισθοφορικών δυνάμεων της Τουρκίας) στο πεδίο της μάχης και συνακόλουθα την ανάληψη του ελέγχου του συνόλου της ακτογραμμής της Λιβύης από τις δυνάμεις του LNA.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η ΕΕ κατέληξε μόνο όπως η Ελλάδα δέχτηκε να αποβιβάζονται οι περισυλλεγμένοι πρόσφυγες/μετανάστες/πρώην μισθοφόροι τζιχαντιστές σε ελληνικό έδαφος. H πρώην αποστολή SOPHIA, από επιτήρησης, μετεξελίχθηκε σε περισυλλογή 50.000+ ανθρώπων που κατέληξαν στην Ιταλία.

Kαι για να μην εκπλαγούμε: Αξίζει ειδικής υπογράμμισης οτι κατέληξαν όπως οι Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία & Αυστρία κατοχύρωσαν ασφαλιστικές δικλείδες – αποκλειστικά όλες μα όλες για το θέμα των περισυλλεγμένων & διανομής τους, και όχι για το θέμα της επιτήρησης του εμπάργκο.

Και 3ο, πρέπει να επισημανθεί ότι παρόλο που η Ελλάδα αναλαμβάνει αυτή τη φορά μεγάλο βάρος και ρίσκο με την IRINI, οι διπλωμάτες μας δεν κατάφεραν να έχει η αποστολή Έλληνα διοικητή. Αυτός θα είναι παραδόξως και πάλι Ιταλός και εννοείται το επιχειρησιακό κέντρο στην Ιταλία.

πηγή: e-amyna

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας, οι εκδόσεις Εντύποις και το βιβλιοχαρτοπωλείο PsalidiXarti.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου “Ο Πειρατής στην Στέγη”.

e-enimerosi

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi