Ειδήσεις και Νέα

Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν περισσότερους από 100 ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

Πολλές ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί κατά του Ισραήλ μετά τη στοχευμένη δολοφονία ενός Παλαιστίνιου ηγέτη στη Λωρίδα της Γάζας. Σειρήνες ακούστηκαν σε πολλές πόλεις νότια, όπως και η παραλιακή πόλη του Τελ Αβίβ το βράδυ της Παρασκευής. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, οι πύραυλοι έπεσαν σε ανοιχτούς χώρους ή αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome. Η πόλη του Τελ Αβίβ φέρεται να άνοιξε καταφύγια αεροπορικών επιδρομών φοβούμενη περαιτέρω επιθέσεις με ρουκέτες.

Οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν σκοτώσει νωρίτερα τον στρατιωτικό αρχηγό της μαχητικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ) στη Λωρίδα της Γάζας, Tayseer al-Jabari. Σύμφωνα με τον στρατό, ο ανώτερος διοικητής ήταν υπεύθυνος για πολυάριθμες επιθέσεις με ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας και προγραμματισμένες επιθέσεις εναντίον αμάχων. Η Ισλαμική Τζιχάντ έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Ο Μπένι Γκαντζ ενέκρινε την κινητοποίηση 25.000 εφέδρων. Σύμφωνα με τον στρατό, η απόφαση ελήφθη μετά από αξιολόγηση της κατάστασης ασφαλείας. Εξτρεμιστική ομάδα κάνει λόγο για περισσότερες από 100 ρουκέτες που στόχευαν το Ισραήλ. Η παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ δήλωσε την Παρασκευή ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς το Ισραήλ ως αντίποινα για τις αεροπορικές επιδρομές. «Ως πρώτη απάντηση στη δολοφονία του ηγέτη Tayseer al-Jabari, οι Ταξιαρχίες της Ιερουσαλήμ εκτόξευσαν πάνω από εκατό ρουκέτες στο Τελ Αβίβ και τις πόλεις στο κέντρο και γύρω από τη Γάζα», ανέφερε η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης σε δήλωση του Reuters. «Επιτιθέμεθα στο Τελ Αβίβ και τις πόλεις στο κέντρο και τη γύρω περιοχή με περισσότερους από εκατό ρουκέτες», δήλωσε ο στρατιωτικός βραχίονας της οργάνωσης αργά το βράδυ της Παρασκευής. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στη μεγάλης κλίμακας ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση που περιελάμβανε πολλές αεροπορικές επιδρομές, συμπεριλαμβανομένου του al-Jabari, ενός πεντάχρονου παιδιού και άλλων μελών της PIJ. Τουλάχιστον 75 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Jair Lapid δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής: «Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για μια ευρεία επιχείρηση στη Γάζα, αλλά ούτε και τη φοβάται». Το 2019, το Ισραήλ είχε ήδη σκοτώσει συγκεκριμένα τον προκάτοχο του al-Jabari, τον αρχηγό των τζιχαντιστών, Baha Abu al-Ata. Ακολούθησαν τότε μαζικές επιθέσεις με ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας σε ισραηλινές τοποθεσίες και αντεπιθέσεις της ισραηλινής αεροπορίας στην παράκτια λωρίδα. Μετά από λίγες μέρες, συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός με τη βοήθεια των διαπραγματευτών της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Εθνών.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: ani/dpa/Reuters

Σχετικές αναρτήσεις

AstraZeneca: Προχωρά στην απόσυρση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Ο Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας, οι εκδόσεις Εντύποις και το βιβλιοχαρτοπωλείο PsalidiXarti.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου “Ο Πειρατής στην Στέγη”.

e-enimerosi

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi