Ειδήσεις και Νέα

Το Βέλγιο πουλάει όπλα στην Τουρκία μέσω Ισπανίας. Και εμείς περιμένουμε κυρώσεις…

Ένα άρθο της Βελγικής Εφημερίδας The Brussels Times γράφει πως παρακάμπτεται το εμπάρκο όπλων στην Τουρκία.

Ένα κενό στη νομοθεσία περί εξαγωγών επιτρέπει στις φλαμανδικές εταιρείες να εξάγουν ανταλλακτικά για αεροσκάφη που εμπλέκονται σε σύγκρουση στη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αναφέρει ο Ντε Μόργκεν.

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η Τουρκία συμμετείχε στη σύγκρουση στη Συρία, υποστηρίζοντας τις ισλαμικές δυνάμεις τζιχάντ εναντίον της κουρδικής μειονότητας. Ο φλαμανδός υπουργός-πρόεδρος Jan Jambon αντέδρασε παγώνοντας όλες τις φλαμανδικές κυβερνητικές άδειες για εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία. Εκείνη την εποχή, αυτό αφορούσε τέσσερις αποστολές εξοπλισμού διπλής χρήσης  προϊόντα που συνήθως έχουν πολιτικές εφαρμογές, αλλά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Αλλά οι φλαμανδικές εταιρείες συνεχίζουν να παραδίδουν ανταλλακτικά για το A400M, ένα στρατιωτικό αεροσκάφος που χρησιμοποιείται από την Τουρκία. Το A400M είναι ένα έργο που περιλαμβάνει έξι κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο και η Τουρκία, και τμήματα δεν καλύπτονται από το εμπάργκο του Jambon.

Το εμπόριο ήταν σημαντικό για τις φλαμανδικές εταιρείες, οι οποίες εξήγαγαν ανταλλακτικά για το έργο αξίας 86 εκατομμυρίων ευρώ από τότε που ξεκίνησε το 2013.

Η Τουρκία δεν είναι η μόνη χώρα που χρησιμοποιεί το αεροσκάφος, αλλά είναι η πιο ανησυχητική. Η Άγκυρα χρησιμοποίησε το αεροσκάφος, σύμφωνα με το ειρηνευτικό ινστιτούτο Vredesactie, για να μεταφέρει τζιχαντιστές αντάρτες από τη Συρία σε νέα πεδία μάχης, όπως το Αζερμπαϊτζάν και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το A400M έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά όπλων από την Τουρκία στη Λιβύη, κατά παράβαση άλλου εμπάργκο όπλων.

Σε απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση της Annick Lambrecht (sp.a), ο Jambon παραδέχθηκε ότι οι εξαγωγές ανταλλακτικών για το A400M δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του εμπάργκο του. Τα ανταλλακτικά δεν παραδίδονται στην Τουρκία αλλά στο εργοστάσιο παραγωγής στην Ισπανία. Και δεν προορίζονται για αεροσκάφη που προορίζονται ειδικά για την Τουρκία.

« Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν υπάρχουν εξαγωγές ανταλλακτικών που σχετίζονται με το A400M στην Τουρκία», δήλωσε ο Jambon, επικεφαλής της Vredesactie για να ζητήσει επανεξέταση της πολιτικής της Φλάνδρας σχετικά με τις εξαγωγές όπλων.

«Οι γενικές άδειες συνήθως προορίζονται μόνο για κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά υπάρχει μια εξαίρεση για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία», δήλωσε ο Μπραμ Βράκενν του Βρεντεσάτι στον Ντε Μόργκεν.

« Οι τουρκικές στρατιωτικές ενέργειες στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ δείχνουν ότι δεν είναι η χώρα που μπορεί να εξαχθεί οπλισμός χωρίς κανένα έλεγχο. Είναι καιρός να κλείσουμε αυτό το κενό στη νομοθεσία. “

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας, οι εκδόσεις Εντύποις και το βιβλιοχαρτοπωλείο PsalidiXarti.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου “Ο Πειρατής στην Στέγη”.

e-enimerosi

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi