Σε μια περίοδο που η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού της δικτύου, τουρκικές επιχειρήσεις εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τη δημιουργία σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Ηγουμενίτσας, με ενδιάμεσο σταθμό τη Θεσσαλονίκη.
Το σχέδιο, που έχει τεθεί υπό συζήτηση εδώ και χρόνια, φαίνεται πως μπαίνει ξανά στο τραπέζι, με τη συμμετοχή και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Logistics (EEL), Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου, το ενδιαφέρον αυτό εκφράστηκε επίσημα σε Β2Β συναντήσεις στην ελληνική πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη. Τουρκικές επιχειρήσεις του κλάδου των μεταφορών αναζητούν λύσεις στο πρόβλημα των συνοριακών καθυστερήσεων και θεωρούν ότι μια σιδηροδρομική διαδρομή θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τη ροή των εξαγωγών τους.
Το σχέδιο δεν είναι μόνο θεωρητικό, καθώς πρόσφατα πραγματοποιήθηκε το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο τρένου από την Ιαπωνία στην Κωνσταντινούπολη μέσω του «Middle Corridor», καλύπτοντας 4.250 χλμ. Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές υποδομές αδυνατούν να υλοποιήσουν παρόμοια έργα.
Η πιθανή συμμετοχή της Παγκόσμιας Τράπεζας ενδέχεται να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των logistics στην Ελλάδα. Ήδη, έχουν κατατεθεί μελέτες στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ αναμένονται επίσημες απαντήσεις μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Ο κλάδος των μεταφορών και των logistics θεωρεί ότι η σιδηροδρομική ανάπτυξη δεν αφορά μόνο το εμπόριο αλλά και τον τουρισμό, καθώς η καλύτερη οργάνωση των μεταφορών θα μπορούσε να ωφελήσει τη νησιωτική και τουριστική Ελλάδα.
Η δημιουργία κέντρων logistics, όπως αυτό που σχεδιάζεται στο πρώην Στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη και η μεταφορά των μεταφορικών εταιρειών από τον Ρέντη στη Φυλή, αποτελούν θετικές εξελίξεις. Ωστόσο, αν τελικά εμπλακεί ενεργά η Παγκόσμια Τράπεζα, τότε το έργο μπορεί να αποκτήσει πραγματικές πιθανότητες υλοποίησης, προσφέροντας μια νέα δυναμική στις σιδηροδρομικές μεταφορές της Ελλάδας.