Κρίσιμες για το πότε θα ξεκινήσει η χαλάρωση της νομισματικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρούν ότι είναι οι συμφωνίες για τους μισθούς που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Τα αιτήματα για την αύξηση των μισθών που έχουν οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι αποτελούν την κύρια απειλή για τις πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων, προειδοποίησαν οι αναλυτές, καθώς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, διέψευσε τις ελπίδες των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων κατά το πρώτο τρίμηνο αυτή την εβδομάδα στο Νταβός.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, η οποία την Πέμπτη θα είναι η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που θα συνεδριάσει φέτος, έδωσαν δυναμικό παρών αυτή την εβδομάδα στο Νταβός λέγοντας ότι εξακολουθούν να ανησυχούν για την υψηλή αύξηση των μισθών και το ενδεχόμενο αυτή να προκαλέσει αύξηση των πιέσεων στις τιμές.
Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η Λαγκάρντ και η Γκίτα Γκοπινάθ, πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, ήταν μεταξύ εκείνων που «προσγείωσαν» τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων το πρώτο τρίμηνο. Ο λόγος που επικαλέστηκαν είναι οι αυξήσεις των μισθών.
Τα αιτήματα για αυξήσεις μισθών
Ο πρώην οικονομολόγος της ΕΚΤ, Ντίρκ Σουμάχερ εκτιμά ότι τα πρόσφατα σχόλια των επιτοκίων της ΕΚΤ έδειξαν ότι «προετοιμάζονται στην ιδέα μιας μείωσης των επιτοκίων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού» αλλά «το κύριο εμπόδιο για μια σαφή αλλαγή του τόνου» είναι η αύξηση των μισθών.
Οι ανησυχίες αυτές ενισχύθηκαν αφού το συνδικάτο IG BAU ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα διεκδικήσει 500 ευρώ αύξηση μηνιαίως για 930.000 Γερμανούς οικοδόμους, ποσό που θα αυξήσει τις αμοιβές της χαμηλότερα αμειβόμενης πλειονότητας των εργαζομένων κατά 21%.
Ο οικονομολόγος στην επενδυτική εταιρεία T Rowe Price, Τόμας Γουιντάλεκ εξηγεί ότι ακόμη και αν οι Γερμανοί οικοδόμοι έπαιρναν μόνο το ήμισυ της αρχικής τους απαίτησης και αυτή κατανέμονταν σε πολλά χρόνια, αυτό θα «ενίσχυε τον φόβο της ΕΚΤ για επίμονο μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό και την επιθυμία της να μειώσει πιο αργά από ό,τι αναμένουν οι αγορές»
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντονόχε είπε στους FT ότι το επόμενο μέρος του ταξιδιού της μείωσης του πληθωρισμού «θα είναι δύσκολο αλλά είναι ένα ταξίδι που πρέπει να ολοκληρώσουμε» και πρόσθεσε ότι «αν δεν το ολοκληρώσουμε, κινδυνεύουμε να ενσωματωθεί ο πληθωρισμός στις οικονομίες μας».
Ο πληθωρισμός μειώθηκε απότομα στις μεγάλες οικονομίες κατά το προηγούμενο έτος, με την αύξηση των τιμών να επιβραδύνεται στο 3,4% στις ΗΠΑ, στο 2,9% στην ευρωζώνη και στο 4% στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η απειλή έχει παρέλθει, ιδίως με τον πληθωρισμό στον τομέα των υπηρεσιών έντασης εργασίας να είναι πολύ υψηλός για να μας κάνει να νιώθουμε άνετα.
Τα σχόλια της Λαγκάρντ ότι οι πληροφορίες που απαιτούνται για να εκτιμηθεί η ένταση των μισθολογικών πιέσεων θα είναι πλήρως διαθέσιμες μόνο μέχρι «τα τέλη της άνοιξης» προκάλεσαν πωλήσεις στις αγορές ομολόγων και μετοχών την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές προσάρμοσαν τα στοιχήματά τους σχετικά με τον χρόνο μείωσης των επιτοκίων από τον Μάρτιο στον Απρίλιο.
Υπήρξαν ενδείξεις εξασθένησης της αύξησης των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την ετήσια αύξηση των αποδοχών χωρίς τα μπόνους να επιβραδύνεται στο 6,6% τους τρεις μήνες έως τον Νοέμβριο, από 7,3% τον προηγούμενο μήνα.
Ωστόσο, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής θα θελήσει να δει σαφέστερες και πιο διαρκείς ενδείξεις χαλάρωσης των μισθολογικών πιέσεων προτού αισθανθεί σίγουρη ότι μπορεί να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από το τρέχον επίπεδο του 5,25%.
Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.