Αποκλείει κάθε ενδεχόμενο επαναφοράς 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν υφίσταται ούτε ως συζήτηση.
Μιλώντας στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το συνολικό κόστος φτάνει τα 7,8 δισ. ευρώ – χρήματα που απλώς δεν υπάρχουν. Ακόμα και αν υπήρχαν, δε θα έπρεπε να δαπανηθούν έτσι».
Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν υιοθετεί λογικές παροχολογίας του παρελθόντος: «Δεν είμαστε η κυβέρνηση του “δώστα όλα”. Αυτό δεν πρέπει και δεν πρόκειται να επαναληφθεί», είπε, αναφερόμενος εμμέσως και σε πρακτικές προηγούμενων περιόδων.
Αναπτυξιακές προτεραιότητες με φόντο το πλεόνασμα
Αναφερόμενος στη διαχείριση του δημοσιονομικού πλεονάσματος, ο Υπουργός έκανε λόγο για έναν συνδυασμό εθνικής, αναπτυξιακής και κοινωνικής προτεραιοποίησης, σημειώνοντας ότι οι σχετικές εξαγγελίες θα γίνουν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός, σύμφωνα με τον ίδιο, παραμένει σταθερός, παρά τις διεθνείς αναταράξεις. «Υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο δαπανών και αυτό δεν αλλάζει, με εξαίρεση απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως οι φυσικές καταστροφές», ανέφερε.
Ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη για δημοσιονομική σταθερότητα και «συντηρητική ευθύνη», υπενθυμίζοντας τις συνέπειες που είχε βιώσει η γενιά του κατά την οικονομική κρίση.
Προβληματισμός για τους δασμούς – Συντηρητική στάση της Ελλάδας
Σε συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Mathias Cormann, ο Υπουργός αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις της επιστροφής της πολιτικής των δασμών από την κυβέρνηση Trump, σημειώνοντας πως οι άμεσες συνέπειες στην Ελλάδα θα είναι περιορισμένες, λόγω του μικρού όγκου εξαγωγών προς τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, προειδοποίησε για έμμεσες συνέπειες, όπως η ενίσχυση της αβεβαιότητας, η επιβράδυνση των ευρωπαϊκών αγορών και πιθανές επιπτώσεις στο επενδυτικό κλίμα. «Η απάντηση της Ε.Ε. θα είναι κρίσιμη», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει ενεργά στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής στάσης.
Καταλήγοντας, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε την ανάγκη η Ε.Ε. να ενισχύσει την εσωτερική της συνοχή, προτάσσοντας τη μείωση εμπορικών φραγμών εντός της Ένωσης, με βάση τις Εκθέσεις Ντράγκι και Λέτα.