Οικονομία

ΤτΕ: Ανάπτυξη 2,7% έως 3% το 2024.

Την Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική καταθέτει σήμερα στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί εφέτος κατά 2,2% και κατά 2,7% – 3% το 2024, με την βοήθεια των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων συστήνεται να συνεχιστεί η προσπάθεια προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην πορεία του ελλείμματος στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας, το οποίο έχει διευρυνθεί.

Στο μέτωπο της δημοσιονομικής πολιτικής η ΤτΕ εκτιμά ότι θα πρέπει να συνεχιστεί μία συνετή πολιτική με επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια, συμβάλλοντας έτσι στην αποκλιμάκωση του Δημοσίου Χρέους το οποίο έφτασε στο 171,3% του ΑΕΠ το 2022 παραμένοντας το υψηλότερο εντός της ΕΕ.

«Γκάζι» στη μείωση των «κόκκινων» δανείων

Αναφορικά με την πορεία των τραπεζών υπογραμμίζεται η σημαντική βελτίωση που έχει επιτευχθεί, τονίζεται ωστόσο ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων, καθώς ο σχετικός δείκτης που διαμορφώθηκε περίπου στο 8% στο τέλος του 2022, παραμένει πολύ υψηλότερος σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε ο οποίος κυμαίνεται στο 1,8%.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Χρειάζεσαι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την οικονομική ελευθερία;

Εβίτα Μανούδη

Reuters: Η οικονομία σκιάζει τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές

e-enimerosi

Οικονομία: Τα 4+1 «αγκάθια» στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές

e-enimerosi