Περιβάλλον

Αιολικά: «Αέρας» πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα.

Η ανάπτυξη αιολικών συστημάτων, καθώς και η επιτάχυνση της ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών, με την προσθήκη περισσότερων από 12GB μέχρι το 2030, περιλαμβάνονται στη μία από τις επτά παρεμβάσεις που βρίσκονται στον πυρήνα του νέου Εθνικού Σχεδίου για το Περιβάλλον και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) της Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο που βασίζεται στην ενισχυμένη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών, ενώ αναβαθμίζει τους στόχους για την αποθήκευση και εξοικονόμηση ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τον υπουργό Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα να τονίζει πως «θέλουμε η Ελλάδα να είναι από τις πρώτες χώρες που θα καταθέσει το Εθνικό της Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα στην ΕΕ».

Όπως επισημαίνεται πρόκειται για το αναθεωρημένο ενεργειακό σχεδιασμό του 2019, το οποίο έχει ορίζοντα το 2030 και θα τεθεί εκ νέου προς διαβούλευση, πριν κατατεθεί προς έγκριση από την ΕΕ.

Η χώρα είναι στο επίκεντρο πληθώρας επενδύσεων στον κλάδο των ΑΠΕ και νέα έργα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του 2023, αλλά και τα επόμενα χρόνια, με φόντο την ενεργειακή κρίση του τελευταίου χρόνου και την ανάγκη για απεξάρτηση από τις «παραδοσιακές» μορφές καυσίμων.

Το 2023 αναμένεται να είναι μια σημαντική χρονιά για την ελληνική αγορά ενέργειας, καθώς βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όσον αφορά στην επάρκεια. Ειδικότερα, το 2022, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) επικράτησαν στο ενεργειακό της Ελλάδας για την ηλεκτροπαραγωγή, με πρωταγωνιστές τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, και τις μονάδες βιομάζας μαζί με τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Συγκεκριμένα, κατά το τέλος του 2022, ήταν υπό κατασκευή πάνω από 840 MW νέων αιολικών πάρκων, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο εντός των επόμενων 18 μηνών. Άλλα 450 MW βρίσκονται σε φάση συμβολαιοποίησης ή επίκειται η έναρξη κατασκευής τους. Ως αποτέλεσμα η συνολική αιολική ισχύς θα φθάσει περί τα 6 GW μέσα στην επόμενη τριετία.

Σε επίπεδο Περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων αφού φιλοξενεί 1.872 MW (40%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 639 ΜW (14%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη όπου βρίσκονται 534 MW (11%), σύμφωνα με την ετήσια στατιστική έκθεση της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα που ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας) κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, τα αιολικά πάρκα αποτελούν έργα εθνικής σημασίας καθώς, όσο αυξάνεται η διείσδυσή τους, μειώνεται η τιμή της ενέργειας για τον καταναλωτή και ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια και η ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας.

Με βάση τη Στατιστική, κατά το 2022 συνδέθηκαν στο δίκτυο 68 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 230 MW που αντιστοιχούν σε επενδύσεις συνολικού ύψος άνω των 230 εκατ. ευρώ. Αυτό αποτελεί αύξηση 5,2% σε σχέση με το τέλος του 2021.

Ο θετικός αυτός ρυθμός ανάπτυξης είναι μειωμένος σε σχέση με την επίδοση του κλάδου το 2021, με την επιβράδυνση της ανάπτυξης να οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην αυξημένη γραφειοκρατία και τα διοικητικά εμπόδια.

Κατά το 2022, στο Ελληνικό Σύστημα:

 • η μεγαλύτερη ωριαία διείσδυση αιολικής ισχύος ήταν 83,4% και παρατηρήθηκε τη Δευτέρα 21.11.2022 (02:00 – 03:00)
 • συνολικά για 2.138 ώρες του έτους η διείσδυση αιολικής ισχύος ήταν πάνω από 30%
 • συνολικά για 4.192 ώρες η διείσδυση των μεταβλητών Α.Π.Ε. ήταν πάνω από 30% και για 1.601 ώρες ήταν πάνω από 50%
 • η συνολική ωριαία διείσδυση των Α.Π.Ε. ξεπέρασε το 100% της ζήτησης για 31 ώρες κατά το 2022.

Σημειώνεται πως το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα της χώρας ανταποκρίθηκε χωρίς πρόβλημα στις μεγάλες αυτές διεισδύσεις.

Οι βασικοί «παίκτες»

Όσον αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους, μετά τις πρόσφατες εξαγορές και μετοχικές αλλαγές, στο Top-5 κατατάσσονται:

 • η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 713,6 MW (15,2%)
 • η ΜORE με 706 MW (15,1%)
 • η Iberdrola Rokas με 375 MW (8%)
 • η ENEL Green Power με 368 MW (7,9%) και
 • η EREN με 250 MW (5,3%)

Ακολουθούν η EDF, ο όμιλος Μυτιληναίου, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η Jasper Energy, η Cubico, η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες κ.α.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, εντός του 2022 ολοκλήρωσαν νέα αιολικά πάρκα 12 διαφορετικοί, μεγάλοι και μικροί, επιχειρηματικοί όμιλοι, ενώ τις περισσότερες επενδύσεις συνέδεσαν στο δίκτυο η Iberdrola Rokas (104,6 MW) και ο όμιλος Μυτιληναίου (43,2 MW).

Όσον αφορά στους κατασκευαστές των ανεμογεννητριών, αυτοί είναι:

 • Vestas έχει προμηθεύσει το 46,1% της συνολικής αποδιδόμενης αιολικής ισχύος στην Ελλάδα.
 • Ακολουθούν η Enercon με 24,6%,
 • Siemens Gamesa με 17,6%,
 • Nordex με 6,7%
 • GE Renewable Energy με 3,6%.

Ειδικά για το 2022 τις νέες ανεμογεννήτριες προμήθευσαν:

 • η Vestas κατά 74% (170 ΜW), η Enercon κατά 15,3% (35,1 MW), η GE Renewable Energy κατά 6,5% (15 ΜW), η Goldwind κατά 4% (9 MW) και η EWT (0,8 MW).

*Σημειώνεται ότι όλα τα ως άνω αναφερόμενα μεγέθη αφορούν αιολική ισχύ που αποδίδεται στο δίκτυο.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Το πιο καυτό καλοκαίρι το φετινό

e-enimerosi

Φόβοι για πύρινο εφιάλτη το καλοκαίρι

e-enimerosi

ΣΟΣ για τους κοραλλιογενείς υφάλους.

e-enimerosi