Περιβάλλον

Επανέναρξη ‘εξοικονομώ’: άνοιγμα περιφερειών, εισοδηματικά όρια & φορολογικές δηλώσεις

Βρισκόμαστε πλέον μια ανάσα από την έναρξη του νέου κύκλου του προγράμματος Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ το οποίο αναμένεται, σύμφωνα με έγκυρες πήγες της Energycert, να ξεκινήσει μεταξύ 10 και 12 Ιουλίου, όπου & 270 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την χρηματοδότηση 25.000 νοικοκυριών με ποσοστά έως 70%

Το παραπάνω επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις του ίδιου του Γ.Γ. του ΥΠΕΝ, κ. Μιχάλη Βερροιόπουλο ο οποίος ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στον Άλφα 9,89 πως η έκδοση του οδηγού του Β’ κύκλου του “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον 2019” αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Βέβαια, πηγές της Energycert αναφέρουν πως ίσως να υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στην έκδοση του οδηγού χωρίς ωστόσο αυτό να επηρεάζει την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος.

Ο οδηγός του προγράμματος

Μέσω του οδηγού αναμένεται να καθοριστούν τα κριτήρια, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υποβολή από τα νοικοκυριά αιτήσεων υπαγωγής στις χρηματοδοτούμενες δράσεις. Αν και τα παραπάνω αναμένεται να μείνουν ίδια με το προηγούμενο πρόγραμμα, όπως έχει γίνει γνωστό σε ανακοινώσεις, υπάρχουν δύο σημαντικές αλλαγέςσύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες της Energycert:

 • Διεύρυνση του εισοδηματικού ορίου της τελευταίας κατηγορίας. Συγκεκριμένα, η έβδομη κατηγορία στην οποία είχαν τη δυνατότητα χορήγησης άτοκου δανείου, όχι επιδότησης, φυσικά πρόσωπα και οικογένειες με εισόδημα έως 40.000 ευρώ θα ανέβει στα 80.000 ευρώ.
 • Το εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό, για την επιλογή της κατηγορίας επιδότησης θα καθορίζεται από τις φορολογικές δηλώσεις του 2019 (οικονομικό έτος 2018). Επομένως, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν άμεσα τη φορολογική τους δήλωση πριν την έναρξη του προγράμματος.

Ποια είναι τα γενικότερα κριτήρια για να είναι η κατοικία σας επιλέξιμη;

 • Να φέρει οικοδομική άδεια ή νομιμοποιητικό έγγραφο
 • Να έχει καταταχθεί βάσει του Ενεργειακού Πιστοποιητικού (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ
 • Να είναι πρώτη κατοικία και ηλεκτροδοτούμενη

Το διάστημα των αιτήσεων

Πολύ σημαντικό είναι πως οι αιτήσεις θα γίνονται σταδιακά ανά περιφέρεια μέχρι εξάντληση των πόρων της κάθε περιφέρειας για να περιοριστούν προβλήματα υπερφόρτωσης του πληροφοριακού συστήματος. Μια ουσιαστική αλλαγή σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος είναι ότι το διάστημα που θα δίνεται για κάθε περιφέρεια, σύμφωνα με πηγές της Energycert θα είναι ΜΟΝΟ τρεις μέρες. Το γεγονός αυτό ενισχύει την πεποίθηση μας πως για να εξασφαλίσει ένας ενδιαφερόμενος την ένταξη της κατοικίας του στο πρόγραμμα θα πρέπει να ξεκινήσει ΑΜΕΣΑ την ετοιμασία της αίτησης του.

Πιθανότερο διάστημα αιτήσεων ανά περιφέρεια:

 • 10-12 Ιουλίου: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας
 • 15-16 Ιουλίου: Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Κρήτης
 • 17-19 Ιουλίου: Αττικής, Νοτίου Αιγαίου

Επίσης, πληροφορίες της Energycert αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια να διορθωθούν κάποια “κενά” του πληροφοριακού συστήματος, πριν την έναρξη των αιτήσεων, τα οποία στον προηγούμενο κύκλο οδήγησαν στην άδικη, κατά τη γνώμη μας, απένταξη κάποιων αιτήσεων. Π.χ. το σύστημα αν και δέχονταν αιτήσεις για κατοικίες που ήταν πρόσφατες κυριότητες από ψιλούς κυρίαρχους, το ΥΠΕΝ μετά τις ακύρωσε πατώντας σε μη ξεκάθαρο σημείο του οδηγού που ανέφερε πως πρέπει να γίνουν μόνο από τους επικαρπωτές.

Τα βασικά σημεία του προγράμματος

Η επιδότηση που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του προγράμματος εξαρτάται από το ετήσιο εισόδημα τους και από τον αριθμό των προστατευόμενων μελών. Το νέο «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον 2019», όπως και το προηγούμενο, προβλέπει εκτός από την απευθείας επιχορήγηση των νοικοκυριών και την επιδότηση δανείου (άτοκο).

Οι κλίμακες επιδότησης σύμφωνα με τον προηγούμενο οδηγό παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα. Το ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα αλλά και ο αριθμός προστατευόμενων μελών καθορίζουν το ύψος της επιδότησης.

Εργασίες που καλύπτει το πρόγραμμα

 • Αντικατάσταση κουφωμάτων
 • Μόνωση στέγης / ταράτσας
 • Θερμομόνωση εξωτερικών τοίχων
 • Συστήματα ψύξης / θέρμανσης
 • Ηλιακός θερμοσίφωνας
 • Συστήματα σκίασης

Οι συμβουλές της Energycert για την επιτυχή έκβαση της αίτησής σας

Στην Energycert έχοντας διαχειριστεί περισσότερες από 250 αιτήσεις του προγράμματος Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον ΙΙ το 2018, ενημερωνόμαστε διαρκώς για τις τελευταίες εξελίξεις και τις μοιραζόμαστε άμεσα με όλους τους ενδιαφερόμενους.
Στην παρούσα φάση είναι εξαιρετικά σημαντικό οι ενδιαφερόμενοι να εστιάσουν στα εξής σημεία:

 • Η ένταξη γίνεται με σειρά προτεραιότητας. Οποιαδήποτε καθυστέρηση ή λάθος μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία αίτησης, σε απόρριψη αίτησης, σε απένταξη ή μείωση επιδότησης.
 • Ξεκινήστε ΑΜΕΣΑ τις διαδικασίες ελέγχου δικαιολογητικών και ετοιμασίας φακέλου. Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες σε πολλές περιπτώσεις και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί αρκετά πριν την έναρξη των αιτήσεων.
 • Βρείτε τους κατάλληλους σύμβουλους μηχανικούς που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία από το προηγούμενο πρόγραμμα.
 • Διασταυρώστε, από τις σχετικές λίστες, ότι έχετε δώσει στο σύμβουλό σας το σύνολο των δικαιολογητικών που απαιτούνται από το πρόγραμμα.
 • Επιλέξτε συνεργάτες και προμηθευτές με άριστη γνώση στη διαχείριση του προγράμματος. Το Εξοικονομώ Κατ’ οίκον, όπως και κάθε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, είναι ένα απαιτητικό πρόγραμμα που κρύβει αρκετές παγίδες για τις οποίες χρειάζεστε την κατάλληλη καθοδήγηση.
 • Μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το πρόγραμμα.

πηγή: energycert.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Το πιο καυτό καλοκαίρι το φετινό

e-enimerosi

Φόβοι για πύρινο εφιάλτη το καλοκαίρι

e-enimerosi

ΣΟΣ για τους κοραλλιογενείς υφάλους.

e-enimerosi