ΕπενδύσειςΠεριβάλλον

Το έργο δέσμευσης CO2 «IFESTOS» του Oμίλου TITAN επιλέχθηκε από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ.

Θα επιταχύνει την πράσινη μετάβαση του κλάδου και θα συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση τεχνολογιών δέσμευσης άνθρακα σε ολόκληρη την ήπειρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε το πρωτοποριακό έργο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα «IFESTOS» του Ομίλου ΤΙΤΑΝ που θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα, για προετοιμασία συμφωνίας χρηματοδότησης.

Η επιλογή αυτή έγινε στο πλαίσιο της τρίτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για έργα μεγάλης κλίμακας από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ.

Το εν λόγω έργο, το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη, θα προωθήσει περαιτέρω την υλοποίηση του προγράμματος μείωσης εκπομπών CO2 του Ομίλου, θα επιταχύνει την πράσινη μετάβαση του κλάδου και θα συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση τεχνολογιών δέσμευσης άνθρακα σε ολόκληρη την ήπειρο.

Ο κ. Marcel Cobuz, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, δήλωσε: «Υποδεχόμαστε με ενθουσιασμό την απόφαση της Επιτροπής να υποστηρίξει το εξαιρετικά καινοτόμο και μεγάλης κλίμακας έργο μας. Το «IFESTOS» αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του επιταχυνόμενου προγράμματός μας για μείωση των εκπομπών CO2 με στόχο το ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Σε ευθυγράμμιση με την πολιτική της ΕΕ για το κλίμα, μαζί με τους συνεργάτες μας πρωτοπορούμε με ένα καινοτόμο έργο δέσμευσης άνθρακα, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, με μεγάλο θετικό αποτύπωμα. Ο Όμιλος έχει ισχυρές δυνατότητες και είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει γρήγορα αυτό το έργο μέσα στα επόμενα χρόνια, να πετύχει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα και να προσφέρει ευκαιρίες πράσινης ανάπτυξης στους πελάτες μας στην Ευρώπη. Θα αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε ευρέως την τεχνογνωσία μας και να προωθήσουμε το πράσινο τσιμέντο ως το σύγχρονο υλικό για υποδομές και κατοικίες».

Το «IFESTOS» προβλέπει την κατασκευή μονάδας δέσμευσης άνθρακα μεγάλης κλίμακας στο εργοστάσιο του Τιτάνα στο Καμάρι Βοιωτίας, κοντά στην Αθήνα. Η εγκατάσταση αυτή θα επιτρέψει τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά την παραγωγή τσιμέντου και την προσφορά καινοτόμων, πράσινων δομικών υλικών στις αγορές μας. Η ζήτηση αυτών των υλικών αυξάνεται συνεχώς, καθώς συμβάλλουν στη δημιουργία ενός οικιστικού περιβάλλοντος βιώσιμου και φιλικού προς το κλίμα. Ο ΤΙΤΑΝ θα παράγει περίπου 3 εκατομμύρια τόνους τσιμέντου μηδενικού άνθρακα ετησίως για να εξυπηρετήσει τις αυξανόμενες ανάγκες για πράσινες κατασκευές στη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας και πέραν αυτής.

Το εργοστάσιο Καμαρίου θα εξοπλιστεί με τεχνολογίες αιχμής για τη δέσμευση άνθρακα. Ανάλογα με το σχετικό ρυθμιστικό και αδειοδοτικό πλαίσιο, η λειτουργία αυτών των τεχνολογιών μπορεί να οδηγήσει σε ετήσια αποφυγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου άνω των 1,9 εκατομμυρίων τόνων CO2, καθιστώντας το Καμάρι μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις δέσμευσης άνθρακα στην Ευρώπη. Το έργο θα αποτελέσει μέρος ενός οικοσυστήματος έργων που θα συνδυάζουν εγκαταστάσεις δέσμευσης άνθρακα με υποδομές μεταφοράς και αποθήκευσης. Ο ΤΙΤΑΝ έχει ήδη υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με δυνητικούς εταίρους και θα συνεχίσει την ωρίμανση του έργου.

Το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ είναι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα χρηματοδότησης στον κόσμο για την ανάπτυξη τεχνολογιών που προωθούν την καινοτομία και συμβάλλουν στην επίτευξη ουδέτερων εκπομπών άνθρακα. Στόχος του είναι να φέρει στην αγορά λύσεις που θα επιτρέψουν στην Ευρωπαϊκή βιομηχανία να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα και θα συμβάλλουν στη μετάβασή της ηπείρου στην κλιματική ουδετερότητα. Στη φετινή τρίτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων για έργα μεγάλης κλίμακας, στα οποία η ΕΕ θα επενδύσει πάνω από 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ, το «IFESTOS» ήταν μεταξύ των 8 επιλεγέντων έργων από 98 αιτήσεις στην κατηγορία του σε όλη την Ευρώπη.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Κυριακή 21η Ιουλίου: Η θερμότερη ημέρα στα παγκόσμια χρονικά

e-enimerosi

Κάθε επένδυση έχει τρία κόστη

Εβίτα Μανούδη

Αφού τα «γκουγκλάρουμε», γιατί τα κάνουμε λάθος;

Εβίτα Μανούδη