Τέσσερις απανωτές ερωτήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Commission), στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Έ. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κατέθεσε ο νέος ευρωβουλευτής της ΝΙΚΗΣ, Νικόλαος Αναδιώτης.
Η πρώτη ερώτηση αφορά την απογραφή της Αλβανίας το 2023, η οποία χρηματοδοτήθηκε με κονδύλια ύψους 4,8 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ. Στην ερώτηση παρατίθενται συμπεράσματα από την ανακοίνωση της Ομόνοιας στις 28/6/2024, όπου καταγγέλλονται σοβαρές αμφισβητήσεις για την αξιοπιστία της διαδικασίας, σωρεία παρεμβάσεων και έλλειψη διαφάνειας, που δεν επέτρεψαν την ορθή καταγραφή της εθνικής ταυτότητας, της γλώσσας και της θρησκείας των Αλβανών πολιτών, και κυρίως των Βορειοηπειρωτών. Το ερώτημα προς την Επιτροπή είναι εάν έχει αξιολογήσει την απογραφή και εάν θα επιβληθούν συνέπειες στην Αλβανία για την κακή διαχείριση των κονδυλίων.
Η δεύτερη ερώτηση αφορά την εισαγωγή της έννοιας της «Γαλάζιας Πατρίδας» στη σχολική ύλη της Τουρκίας, σε ένα κλίμα δήθεν φιλίας, σύμφωνα με τη γνωστή Διακήρυξη των Αθηνών. Στο βιβλίο Γεωγραφίας της 11ης τάξης, όπου γίνεται σχετική αναφορά, υπάρχει μνεία στον «Εθνικό Όρκο» του 1920, ο οποίος περιλαμβάνει ως «νόμιμα σύνορα» της Τουρκίας τη Δυτική Θράκη και τα Δωδεκάνησα. Η ερώτηση προς τους θεσμούς της ΕΕ είναι πώς αντιδρούν σε αυτήν την απαράδεκτη συμπερίληψη εδαφών της ΕΕ στη σχολική ύλη της Τουρκίας.
Η τρίτη ερώτηση σχετίζεται με τα 50 χρόνια αδράνειας από την τουρκική κατοχή στην Κύπρο. Εκτός από την κατοχή του 36% του εδάφους, διατηρείται η παρουσία Τούρκων στρατιωτών και εποίκων που αλλοίσωσαν τον πληθυσμό. Ερωτώνται οι θεσμοί της ΕΕ πώς εξηγούν την ατιμωρησία της Τουρκίας, αν σκοπεύουν να επιβάλλουν αντίστοιχα μέτρα όπως εις βάρος της Ρωσίας και πώς θα προστατεύσουν την Κύπρο, η οποία είναι και μέλος της ΕΕ.
Η τέταρτη ερώτηση αφορά το κράτος Δικαίου στην Αλβανία. Αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Διπλωματικής Υπηρεσίας της ΕΕ της 29ης Μαΐου 2024, όπου σημειώνεται ότι οι δημοτικές εκλογές του 2023 διεξήχθησαν «γενικά σε ήρεμο κλίμα». Ωστόσο, στον Δήμο Χιμάρας, η παράταξη που έχασε τις εκλογές διατήρησε τον έλεγχο του Δήμου και εξέλεξε τον δήμαρχο για 15 μήνες! Πρόκειται για πρωτοφανές φαινόμενο στα χρονικά της Δημοκρατίας, όπου ο ηττημένος των εκλογών παραμένει στην εξουσία. Οι θεσμοί της ΕΕ ερωτώνται γιατί δεν καταδικάστηκε η Αλβανία και αν αναζητήθηκαν ευθύνες από τους διπλωμάτες της ΕΕ που αγνόησαν το περιστατικό στην έκθεσή τους.
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο.