Άρθρα ΡεπορτάζΠολιτική

Μπόρις Τζόνσον: Η επιστροφή;

Γράφει ο Απόστολος Πιστόλας / dailypost.gr

Όταν ο Μπόρις Τζόνσον εξαναγκαζόταν σε παραίτηση από την πρωθυπουργία (εξαιτίας του σκανδάλου με το πάρτι μέσα στην περίοδο του λοκντάουν) λίγοι πίστευαν πως μπορούσε να επιστρέψει.

Όταν μάλιστα παραιτήθηκε από μέλος του κοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2023 οι λίγοι έγιναν ελάχιστοι. Όμως λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα οι πρώτες φωνές για μια επιστροφή του Μπόρις άρχισαν να ακούγονται, οι πρώτες μυστικές συναντήσεις να γίνονται, τα πρώτα άρθρα να γράφονται. Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; 

Η απάντηση βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις. Λίγους μήνες πριν τις εκλογές, οι οποίες πρέπει να γίνουν μέχρι τον Ιανουάριο του 2025 αλλά φημολογείται πως θα διεξαχθούν κάποιους μήνες νωρίτερα, οι εργατικοί εξακολουθούν να προηγούνται των Τόριδων με διαφορά από 16% έως 26% μονάδες, ανάλογα τη δημοσκοπική εταιρία. Και επειδή το εκλογικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι το πλειοψηφικό αυτό μεταφράζεται σε 200 (τουλάχιστον) χαμένες θέσεις στο κοινοβούλιο για το κόμμα των συντηρητικών και μεγάλη αυτοδυναμία των εργατικών. Το λαϊκίστικο δεξιό κόμμα Reform UK μπορεί να μη λαμβάνει εξαιτίας του εκλογικού συστήματος έδρες στο κοινοβούλιο αλλά κάνει τους Τόρις να αιμορραγούν, αφού λαμβάνει άνω του 10% των ψήφων.

Λιγότεροι από ένας στους δύο ψηφοφόρους του παραδοσιακού συντηρητικού κόμματος στις εκλογές του 2019 λένε πως θα το ξαναψηφίσουν. Ο Ρίσι Σούνακ υπολείπεται 14 μονάδες του Στάρμερ στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία και οι δέκα πρώτες λέξεις με τις οποίες οι πολίτες τον χαρακτηρίζουν δεν είναι καθόλου κολακευτικές για εκείνον. Το κόμμα των Τόριδων έχει φτάσει στο σημείο ώστε 62 βουλευτές του να έχουν ανακοινώσει πως θα αποχωρήσουν από την πολιτική πριν τις επόμενες εκλογές. 

Κι εδώ φτάνει η ώρα του Μπόρις. Ενός χαοτικού πολιτικού, που όταν κυβερνούσε έδειχνε να μην παίρνει πολλά πράγματα στα σοβαρά, αλλά που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ότι είναι χαρισματικός και το ότι μπορεί να κερδίζει καμπάνιες. Προφανώς δε μπορεί να αλλάξει την οικονομία της χώρας, σίγουρα όμως θα δώσει άλλη πνοή, θα επαναπατρίσει ψήφους από το Reform UK, θα δώσει ένα λόγο σε πολλούς να ψηφίσουν το κόμμα των Τόριδων. Και έτσι, ο άνθρωπος που έφερε τη μεγαλύτερη νίκη από την εποχή Θάστερ για τους συντηρητικούς το 2019 ενδέχεται να κληθεί να τους γλιτώσει από τη μεγαλύτερή τους συντριβή πέντε χρόνια μετά. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο για τους Τόρις: Να συνεχίσουν να υπάρχουν. Σε μια μάχη επιβίωσης δε μπορεί να λείπει το μεγαλύτερο, εκλογικά, asset του κόμματος. Αυτό σκέφτονται πολλοί και οργανώνουν την επιστροφή του. 

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Κοσσυφοπέδιο: Η τραγική προσωπικότητα της κ. Μπακογιάννη και η Ελληνική Κυβέρνηση ως θεματοφύλακας της μεγάλης Αλβανίας, και της “κοσοβοποίησης” της Θράκης και της Κύπρου

e-enimerosi

Λάμπρος Τζούμης: Tι αποκάλυψε για την σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν.

e-enimerosi

Στόχος είναι οι ορθόδοξοι λαοί των Βαλκανίων!!!

e-enimerosi