Η ενεργειακή και μεταφορική συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας περνά σε νέο επίπεδο, μετά την υπογραφή δύο κομβικών Μνημονίων Κατανόησης στο πλαίσιο του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη.
Ο ΑΔΜΗΕ και ο ιταλικός διαχειριστής ενέργειας Terna υπέγραψαν συμφωνία για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών. Το έργο θα αυξήσει την ισχύ μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τα 500 MW σε 1.500 MW – μια εξέλιξη που σηματοδοτεί σημαντική ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας και της ενεργειακής ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η Ελλάδα, η οποία πλέον καταγράφει καθαρές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο για την περιοχή, αξιοποιώντας την αυξανόμενη παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Το έργο αναμένεται να στοιχίσει περίπου 1,9 δισ. ευρώ, και θα περιλαμβάνει ένα νέο υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 240 χλμ. και μέγιστου βάθους 1.000 μέτρων. Η νέα διασύνδεση συνεχούς ρεύματος (DC) θα καταλήγει στο Melendugno της Ιταλίας, ενώ ο σταθμός μετατροπής θα ανεγερθεί στο Galatina (επαρχία Λέτσε).
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, Μάνο Μανουσάκη, πρόκειται για έργο «στρατηγικής σημασίας», το οποίο ενισχύει τη θέση Ελλάδας και Ιταλίας ως ενεργειακών πυλώνων της Μεσογείου.
Η Giuseppina Di Foggia, CEO της Terna, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας για την ενεργειακή επάρκεια και βιωσιμότητα.
Το έργο εντάσσεται στο TYNDP 2024 των Ευρωπαίων Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς και έχει προταθεί για ένταξη στα Έργα Κοινού και Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PCI/PMI).
Σιδηροδρομική αναβάθμιση με ιταλική υπογραφή: 360 εκατ. ευρώ από την Hellenic Train
Παράλληλα, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών της Ελλάδας και του ιταλικού κρατικού ομίλου Ferrovie dello Stato, μητρική εταιρεία της Hellenic Train, με στόχο τη συνολική αναβάθμιση των επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών στη χώρα.
Ο ιταλικός όμιλος δεσμεύτηκε για επενδύσεις 360 εκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνουν:
-
Αγορά 23 νέων συρμών (8 υπεραστικοί – 15 προαστιακού τύπου)
-
Κατασκευή και αναβάθμιση αμαξοστασίων για τη μακροπρόθεσμη συντήρηση του στόλου
Οι επενδύσεις αυτές θα ενσωματωθούν στη νέα, αναθεωρημένη σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο, με ρητές ρήτρες χρονοδιαγραμμάτων.
Πολυδιάστατη στρατηγική συνεργασία
Τα δύο μνημόνια εντάσσονται σε ένα σύνολο 14 συνολικά συμφωνιών που υπεγράφησαν κατά το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, όπως αναφέρεται στην Κοινή Διακήρυξη των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ιταλίας.
Η Αθήνα και η Ρώμη ενισχύουν τους ενεργειακούς δεσμούς, επεκτείνουν τις μεταφορικές υποδομές, και αναδεικνύουν τη Μεσόγειο σε πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης και διακρατικής συνεργασίας.
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο.