Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε στη Γερμανία και την Αυστρία να κατασκευάσουν απευθείας ηλεκτρική σύνδεση. Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε την Πέμπτη ότι η πράσινη ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να δρομολογηθεί από την Ελλάδα στην Κεντρική Ευρώπη. «Δεν είναι εύκολο έργο, αλλά υπάρχει μεγάλη ανάγκη για πράσινη ενέργεια στη νότια Γερμανία, για παράδειγμα, την οποία μπορεί να προμηθεύσει η Ελλάδα».
Η γραμμή θα μπορούσε αρχικά να έχει χωρητικότητα τριών γιγαβάτ και θα πρέπει να διασχίζει την Αλβανία και άλλες βαλκανικές χώρες, ανέφερε. Μόνο φέτος, η Ελλάδα έχει σχεδόν διπλασιάσει τη δυναμικότητά της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια στα 3,8 γιγαβάτ. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να καλύπτουν το 70% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια έως το 2030.
Η διεθνής σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Αθήνας. Πριν από ένα χρόνο, για παράδειγμα, στο έργο «Euro Africa Interconnector», η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο και την Αίγυπτο, συμφώνησαν σε μια υποθαλάσσια γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας μήκους 1.400 χιλιομέτρων για τη σύνδεση των χωρών.
Ένα άλλο έργο είναι το «Euro Asia Interconnector» – μια υποθαλάσσια σύνδεση που προορίζεται να μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από το Ισραήλ μέσω Κύπρου και Ελλάδας στην ΕΕ. Η κυβέρνηση στη Λευκωσία έδωσε πρόσφατα το πράσινο φως για την τοποθέτηση του καλωδίου στο τμήμα περίπου 900 χιλιομέτρων από την Κύπρο προς την Κρήτη. Συνολικά, η σύνδεση μεταξύ του Ισραήλ και της ΕΕ θα ήταν μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, με καλώδια πάνω από 1.500 χιλιόμετρα.
Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebook, twitter, instagram, youtube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.
mik/dpa-AFX