Πολιτική

Τόμσεν: Θετικός στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Θετικός εμφανίστηκε ο Πολ Τόμσεν στην προοπτική προώρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤαπό την Ελλάδα.

«Θα καλωσόριζα την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της Συνόδου του Ταμείου με την Παγκόσμια Τράπεζα, προσθέτοντας πως η βοήθεια του Ταμείου πρέπει να είναι προσωρινή, όταν την χρειάζονται οι χώρες.

Παράλληλα σημείωσε πως η χώρα μας τα έχει πάει «περίφημα» στην δημοσιονομική προσαρμογή και τώρα θα πρέπει να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη. Όπως είπε απαιτείται ένα πιο φιλικό προς την ανάπτυξη μίγμα πολιτικής και απελεύθερωση πόρων για επενδύσεις.

Ερωτηθείς για τις μεταρρυθμίσεις επέμεινε στην πάγια θέση του Ταμείου ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η δέσμευση για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου. Αυτό όπως είπε είναι αναγκαίο όχι για να πιαστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά για να δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος, που θα επιτρέψει αναπτυξιακές πολιτικές.

Όσον αφορά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είπε πως το ΔΝΤ δεν έχει πλέον πρόγραμμα στην Ελλάδα και συνεπώς δεν διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία για να εκφράσει συγκεκριμένες εκτιμήσεις σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Παρόλα όμως αυτά, επισήμανε την πάγια θέση του Ταμείου που τονίζει την ανάγκη ύπαρξης μιας «αξιόπιστης στρατηγικής» για τη διαχείριση του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή θα μεταφέρει σήμερα σε συνάντηση που θα έχει αργότερα με την Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Το αίτημα αφορά μερική αποπληρωμή οφειλών προς το Ταμείο συνολικού ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ. Με τα χρήματα αυτά θα αποπληρωθούν οι δόσεις που κανονικά θα έπρεπε να δοθούν έως το τέλος του 2020 ή έως τις αρχές του 2021 και αυτό προκειμένου ο ρόλος του ΔΝΤ να παραμείνει αναλλοίωτος μέχρι και το τέλος του 2022, οπότε λήγει η περίοδος αυξημένης εποπτείας.

πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικές αναρτήσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης απέλυσε και τον Γιώργο Τσίπρα

e-enimerosi

Ο Νίκος Παππάς προτείνει ένα ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ

Ευρωεκλογές 2024: Πως ψήφισαν οι Έλληνες του εξωτερικού με επιστολική ψήφο

Χρήστος Μουρτζούκος