Συμβουλές διατροφής

Ο εθισμός στην τηλεόραση παχαίνει!

Γράφει η Γερακάκη Στυλιανή.

Έχει βρεθεί σε έρευνες ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης σχετίζεται με την παχυσαρκία.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στις διαφημίσεις που προωθούν ανθυγιεινά τρόφιμα πλούσια σε κακές μορφές λίπους και γενικά αρνητικά πρότυπα διατροφής, αλλά και στο γεγονός ότι συνήθως όταν βλέπουμε τηλεόραση τρώμε μηχανικά με αποτέλεσμα να τρώμε περισσότερο ενώ κινούμαστε λιγότερο.

Η τηλεθέαση σε μεγάλο βαθμό και η καθήλωση στον καναπέ ενοχοποιείται κυρίως για την κοιλιακή παχυσαρκία, δηλαδή για την συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Οι περισσότεροι από τους φανατικούς τηλεθεατές καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ανθυγιεινών «σνακς», ενώ ταυτόχρονα οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν καμία απολύτως σωματική δραστηριότητα.

Η τηλεόραση επηρεάζει ακόμα και το μέγεθος της μερίδων φαγητού. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν τρώμε μπροστά στην τηλεόραση τρώμε περισσότερο, γιατί επικεντρωνόμαστε περισσότερο σε αυτό που βλέπουμε και όχι στην ποσότητα και στο τι τρώμε.

Δυστυχώς όμως αυξάνοντας τον χρόνο τηλεοπτικής παρακολούθησης υπονομεύουμε σοβαρά την υγεία μας, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας και μιας σειράς σοβαρών νοσημάτων τα οποία σχετίζονται με αυτήν αλλά και τον τρόπο ζωής γενικότερα όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση κ.α

Για αυτό είναι καλό να μειώνουμε τον χρόνο που βλέπουμε τηλεόραση ώστε να αποφύγουμε να τρώμε άσκοπα και να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο σε άλλες δραστηριότητες που κάνουν καλό στην υγεία μας, όπως το περπάτημα, γυμναστική κ.α που θα μας βοηθήσουν να ρυθμίζουμε την όρεξη μας, να βελτιώσουμε τον μεταβολισμό μας και να διατηρήσουμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η Γερακάκη Στυλιανή σπούδασε στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Αμαρουσίου στην ειδικότητα “ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗΣ” και είναι κάτοχος “Βεβαίωσης Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης αποφοίτων Ι.Ε.Κ” από τον Εθνικό οργανισμό Πιστοποίησης προσόντων και επαγγελματικού προσανατολισμού Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

Έχει αρθρογραφήσει για θέματα διατροφής και υγείας σε πολλά διαδικτυακά περιοδικά και ιστοσελίδες. Μπορείτε να επισκεφτείτε και τη σελίδα της στο Facebook εδώ.
google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Διατροφή για μυϊκή ανάπτυξη.

e-enimerosi

Είναι υγιεινό να τρώμε πολύ πρωτεΐνη;

e-enimerosi

Συντήρηση τροφίμων-Αφλατοξίνες ένα ισχυρό καρκινογόνο του ήπατος!

e-enimerosi