Γράφει η *Γερακάκη Στυλιανή.
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ολοένα και περισσότερο διάφορα πολυβιταμινούχα σκευάσματα να πλημμυρίζουν την αγορά.
Προσπαθούν να μας πείσουν, ότι πρέπει να παίρνουμε σχεδόν καθημερινά βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, γιατί έτσι θα προστατευτούμε από διάφορες ασθένειες σοβαρές, αλλά και πιο απλές, όπως το κοινό κρυολόγημα και την γρίπη και ότι θα σταματήσει η κόπωση που νιώθουμε.
Πολλά από τα σκευάσματα αυτά υπόσχονται ότι έχουν δυναμωτική δράση ή ότι αυξάνουν την ενέργεια, ότι χαρίζουν λάμψη στο δέρμα, στα μαλλιά και προστατεύουν από την γήρανση.
Αυτό όμως που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι, ότι τα σκευάσματα αυτά είναι πολλές φορές επικίνδυνα και αν τα καταναλώνουμε συχνά και σε υπερβολικές ποσότητες, τελικά κάνουμε κακό αντί για καλό στον οργανισμό μας.
Δεν πρέπει επομένως να παίρνουμε βιταμίνες και άλλα διατροφικά συμπληρώματα μόνοι μας συνεχώς και σε μεγάλες ποσότητες, παρά μόνο όταν διαπιστωθεί με ιατρικό έλεγχο ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη τους και μόνο με την επίβλεψη και την παρακολούθηση του γιατρού.
Κι αυτό γιατί τα συμπληρώματα αυτά δεν και τόσο υγιεινά όπως λέγεται και δεν μας κάνουν και τόσο καλό όσο πιστεύουμε.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
Οι βιταμίνες είναι οργανικές ενώσεις που είναι απαραίτητες καθημερινά, σε μικρές ποσότητες, για διάφορες μεταβολικές λειτουργίες του σώματος μας και πρέπει να τις παίρνουμε από τις φυσικές τροφές που τρώμε.
Τα βιταμινούχα και πολυβιταμινούχα σκευάσματα δεν είναι φάρμακα εναντίον διαφόρων ασθενειών, όπως το κοινό κρυολόγημα ή την γρίπη ούτε πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε έτσι.
Η κατάχρηση τους μπορεί να βλάψει σοβαρά τον οργανισμό μας και την υγεία μας.
ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ
Ο βασικός κίνδυνος που υπάρχει όταν παίρνουμε τέτοια σκευάσματα σε καθημερινή βάση και σε υπερβολικές ποσότητες, είναι να πάρει ο οργανισμός μας υψηλότερα επίπεδα βιταμινών από αυτά που είναι ανεκτά για αυτόν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρές παρενέργειες και τοξικότητα με αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας.
Επομένως η λήψη υψηλών δόσεων βιταμινών μπορεί να βλάψει την υγεία, γιατί ο οργανισμός χρειάζεται μόνο μικρές δόσεις που πρέπει να παίρνουμε από τις τροφές και μόνο.
Ειδικά οι λιποδιαλυτές βιταμίνες οι λεγόμενες Α, D, Ε Κ δηλαδή οι βιταμίνες Α, D, Ε και Κ θέλουν πολλή προσοχή, γιατί η περίσσεια τους αποθηκεύεται στο σώμα και δεν αποβάλλεται με αποτέλεσμα να προκαλείται τοξικότητα.
Επομένως η λήψη υψηλών δόσεων των βιταμινών αυτών είναι επικίνδυνη.
Ας δούμε πιο συγκεκριμένα κάποια παραδείγματα βιταμινών που όταν τα λαμβάνουμε σε υπερβολικές δόσεις και συχνά μπορούν να μας βλάψουν.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C
Η πιο γνωστή βιταμίνη σε όλους μας είναι η βιταμίνη C
Πολλές φορές την παίρνουμε το χειμώνα, πιστεύοντας ότι θα μας βοηθήσει να μην αρρωστήσουμε και ότι θα μας προφυλάξει από κάποια ίωση ή από κάποιο κρυολόγημα.
Αυτό όμως δεν ισχύει.
Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι αν την πάρουμε για λίγο αφού αρρωστήσουμε, να βοηθήσει στην ανάρρωση μας.
Όμως αν πάρουμε βιταμίνη C σε υψηλές δόσεις και για μεγάλο διάστημα, αυτό μπορεί να έχει παρενέργειες στον οργανισμό μας και δυσάρεστες συνέπειες όπως ναυτία, πόνους στην κοιλιά, πονοκέφαλο, κούραση, πέτρες στους νεφρούς και διάρροια.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α
Η βιταμίνη Α σε μεγάλες δόσεις και μακροχρόνια χρήση μέσα από συμπληρώματα, είναι τοξική για τον οργανισμό.
Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο συκώτι και πιθανόν σύμφωνα με έρευνες και σοβαρές ασθένειες (καρκίνο), ενώ σε περίπτωση εγκυμοσύνης οι πολύ υψηλές δόσεις βιταμίνης Α, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο έμβρυο.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
Η Βιτ.D είναι μια βιταμίνη που σήμερα ακούγεται πολύ και διατίθεται ολοένα και περισσότερο σε συμπληρώματα, τα οποία υπόσχονται προστασία από ασθένειες ή και θεραπεία.
Επειδή όμως αυτή τη βιταμίνη μπορούμε να την πάρουμε από την ηλιακή ακτινοβολία, δεν χρειάζεται να παίρνουμε χωρίς να έχουμε επιβεβαιωμένη έλλειψη με ιατρικές εξετάσεις.
Η λήψη μεγάλης ποσότητας βιταμίνης D (σε μουρουνέλαιο ή χάπια) προκαλεί ναυτία, έμετο και σοβαρά προβλήματα στα οστά και σε άλλα όργανα και στην καρδιά.
Το μουρουνέλαιο δεν πρέπει να το παίρνουμε πάνω από 1-2 μήνες τον χρόνο γιατί περιέχει και Βιτ.Α και Βιτ.D και μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα στο συκώτι.
ΒΙΤ. ΤΟΥ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ Β
Σε υπερβολικές δόσεις μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα και ανεπανόρθωτες βλάβες στο νευρολογικό σύστημα (κυρίως η Βιτ.Β6 και Β3) αλλά και στην καρδιά.
ΙΧΘΥΕΛΑΙΑ
Μπορεί να είναι επικίνδυνα αν προέρχονται από μεγάλα ψάρια τα οποία συνήθως ψαρεύονται από θάλασσες και ωκεανούς που περιέχουν βαρέα μέταλλα τα οποία είναι επικίνδυνα και καρκινογόνα και πρέπει να περιέχουν και σωστή αναλογία ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων.
Αν δεν συμβαίνει αυτό θα διαταράξουμε την ισορροπία του οργανισμού, ειδικά αν υπάρχει υπερδοσολογία ω-6 λιπαρών οξέων, θα δημιουργήσουμε φλεγμονές στον οργανισμό μας και δεν θα μας προστατεύσουν τα ω-3 που ναι μεν είναι ωφέλιμα, αλλά πρέπει να βρίσκονται και σε ισορροπία με τα ω-6 λιπαρά οξέα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Τις βιταμίνες πρέπει να τις παίρνουμε στην φυσική τους μορφή, δηλαδή μέσα από τη διατροφή.
Δεν χρειαζόμαστε κανένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα, εφόσον ακολουθάμε μια ισορροπημένη διατροφή βασισμένη στα πρότυπα της Ελληνικής μεσογειακής διατροφής, τρώμε λίγο από όλα και τρώμε άφθονα φρούτα και λαχανικά τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, τουλάχιστον 4 με 5 την ημέρα και 2 σαλάτες.
Η Γερακάκη Στυλιανή σπούδασε στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Αμαρουσίου στην ειδικότητα “ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗΣ” και είναι κάτοχος “Βεβαίωσης Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης αποφοίτων Ι.Ε.Κ” από τον Εθνικό οργανισμό Πιστοποίησης προσόντων και επαγγελματικού προσανατολισμού Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Είναι απόφοιτη του “ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ”.
Έχει αρθρογραφήσει για θέματα διατροφής και υγείας σε πολλά διαδικτυακά περιοδικά και ιστοσελίδες. Μπορείτε να επισκεφτείτε και τη σελίδα της στο Facebook εδώ.