Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Εφυγε για το διάστημα το τηλεσκόπιο «Ευκλείδης»

Ταξίδι ενός εκατομμυρίου χιλιομέτρων για την αποκάλυψη των μυστικών του σκοτεινού σύμπαντος.

Ένα τηλεσκόπιο βάρους δύο τόνων, το οποίο πήρε το όνομά του από τον αρχαίο Έλληνα μαθηματικό Ευκλείδη,ξεκίνησε το μακρινό ταξίδι του ενός εκατομμυρίου χιλιομέτρων, με αποστολή την αποκάλυψη των μυστηρίων του σκοτεινού σύμπαντος.

Περίπου στις έξι το απόγευμα από το ακρωτήριο Κανάβεραλ ο «Ευκλείδης» ενσωματωμένος σε ειδικό πύραυλο της SPACEX – τον ΦΑΛΚΟΝ 9 εκτοξεύτηκε για το ταξίδι του.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας να ρίξει φως στα πιο μυστηριώδη κοσμικά φαινόμενα, όπως η σκοτεινή ενέργεια και η σκοτεινή ύλη – δυνάμεις που αντιστοιχούν στο 95% του σύμπαντος.

Αναμένεται μάλιστα να βοηθήσει στο να κατανοήσουμε περισσότερό τους νόμους της βαρύτητας.

Η αποστολή θα ολοκληρωθεί σε έξι χρόνια και αναμένεται συνολικά να κοστίσει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μετά από μία σύντομη παραμονή πανω στο Φάλκον – το τηλεσκόπιο θα αποσπαστεί και για ένα μήνα θα ταξιδεύει ώστε να φτάσει στο λεγομενο δεύτερο σημείο Λαγκράνζ (L2), όπου οι βαρυτικές δυνάμεις της Γης και του Ήλιου είναι περίπου ίσες, στα 1,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.

Διαβάστε ακόμη: Ξεκίνησε το πείραμα της NASA για την αποστολή στον Άρη – Οι 4 εθελοντές που κλείστηκαν στην αποικία Mars Dune Alpha.

Διαβάστε ακόμη: Το σύμπαν κυματίζει με ένα αχνό «φόντο βαρυτικών κυμάτων» που δημιουργείται από συγκρούσεις μαύρων τρυπών, υποδηλώνει τεράστια διεθνής μελέτη.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή Αρχική εικόνα: Από το Τουϊτερ ESA

Σχετικές αναρτήσεις

NASA: Τι είναι οι κίτρινοι κρύσταλλοι που βρέθηκαν στον Άρη

e-enimerosi

NASA: Βρέθηκε τρόπος να κατοικηθεί η Σελήνη

e-enimerosi

Ο μεγαλύτερος αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης στον κόσμο ολοκληρώθηκε. Αλλά δεν θα λειτουργήσει για τα επόμενα 15 χρόνια.

e-enimerosi