Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο gov.gr»

Για έλευση μιας νέας εποχής στη δημόσια διοίκηση και στο gov.gr, με την είσοδο και αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα έργα και τις μεταρρυθμίσεις που θα έρθουν το επόμενο διάστημα, τονίζοντας πως τα προηγούμενα χρόνια έγιναν τεράστια βήματα προκειμένου «να δείξουμε και να πείσουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα».Οι πολίτες θα μπορούν να πληκτρολογούν ή να εκφωνούν αυτό που αναζητούν και ο ψηφιακός βοηθός θα «υποδεικνύει» τον δρόμο για να μπορέσουν να βρουν αυτό που ακριβώς ψάχνουν.

Το «μοντέλο αυτή τη στιγμή εκπαιδεύεται και σε 15 ημέρες το υπουργείο θα το παρουσιάσει στο ευρύ κοινό», είπε ο κ. Παπαστεργίου υπογραμμίζοντας την προστιθέμενη αξία της συμβουλευτικής επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη που έχει συσταθεί με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το νέο Wallet καταργεί την ψηφιακή γραφειοκρατία.

Για εξεύρεση λύσεων και υλοποιήσεις που «τρέχουν» ήδη αυτή τη στιγμή, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες και οι διαδικασίες του δημοσίου να ολοκληρώνονται από το ίδιο το δημόσιο, έκανε λόγο ο υπουργός, ώστε να μη διαιωνίζονται ανορθολογικές καταστάσεις. Με το νέο Wallet δεν θα χρειάζεται «να εκδίδουμε πιστοποιητικά από το δημόσιο για το δημόσιο», αλλά ούτε καν να διακινούμε ψηφιακά τα ίδια έγγραφα.

Ο πολίτης θα δίνει απλά την έγκρισή του, ώστε η κάθε υπηρεσία ή φορέας να έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένα στοιχεία που ζητούνται τη δεδομένη χρονική στιγμή, προκειμένου να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη διαδικασία, όπως για παράδειγμα να κάνει μια νέα σύνδεση τηλεφώνου σε κάποια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Θα πρόκειται για μια απλή διαδικασία, όπως αντίστοιχα θα είναι και ο ψηφιακός βοηθός, καθώς η «τεχνολογία θα πρέπει να είναι συμπεριληπτική και να μην αφήνει κανέναν πίσω».

Η «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας»

Ιδιαίτερη έμφαση στη λέξη εμπιστοσύνη έδωσε ο κ. Παπαστεργίου μιλώντας για τον κρίσιμο τομέα της κυβερνοασφάλειας και αναφέρθηκε στην υλοποίηση μιας εθνικής στρατηγικής σύμφωνα με τις εθνικές ανάγκες και τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις.

Η νέα δομή που θα δημιουργηθεί με το σχετικό νομοσχέδιο, θα αναλάβει να συντονίζει, να εφαρμόζει και να κάνει και ελέγχους, ώστε να «αρχίσουμε όλοι σε αυτό τον νέο ψηφιακό κόσμο να νιώθουμε πολύ πιο ασφαλείς», τόνισε.

Σημείωσε επίσης, ότι με την εφαρμογή της νέας οδηγίας, NIS2, από τους 70 φορείς που εποπτεύονται σήμερα, η «ομπρέλα» θα περιλαμβάνει περισσότερους από 2.000 φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σημαντική μεταρρύθμιση ο Προσωπικός Αριθμός.
  • Αριθμός ταυτότητας
  • ΑΦΜ
  • ΑΜΚΑ και αριθμός μητρώου πολιτών σύντομα θα «αντικατασταθούν» από τον Προσωπικό Αριθμό.

Εναν και μοναδικό αριθμό για τον κάθε πολίτη, τον οποίο θα χρησιμοποιεί για όλες του τις συνδιαλλαγές και θα είναι και ο μόνος που θα χρειάζεται να γνωρίζει.

Ο Προσωπικός Αριθμός θα αποτελείται από το ΑΦΜ και τρία επιπλέον ψηφία, από τα οποία τα δύο θα τα επιλέγει ο ίδιος ο πολίτης, ενώ προσέθεσε ότι οι διαδικασίες προχωρούν γρήγορα και υπολογίζεται ότι θα έχουν τελειώσει μέχρι το τέλος του έτους.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές αναρτήσεις

Οι φυσικοί προτείνουν δρόμο για πιο γρήγορα, πιο ευέλικτα ρομπότ

e-enimerosi

Μάριος Παπαευσταθίου στον REAL :”Ζούμε σε μια εποχή που τα πάντα μπορούν να πλαστογραφηθούν εκτός από την  ανθρώπινη ευφυΐα”

e-enimerosi

Ερευνητές λένε ότι υπάρχει «κοσμικό σφάλμα» στη θεωρία της σχετικότητας και ξέρουν πώς να το διορθώσουν

e-enimerosi