Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Το Hubble βρίσκει τη Μέδουσα στον ουρανό

Ο γαλαξίας που απεικονίζεται σε αυτή την εικόνα του Hubble έχει ένα ιδιαίτερα υποβλητικό όνομα: τη συγχώνευση της Μέδουσας. 

Συχνά αναφερόμενος από τον κάπως ξηρότερο νέο γενικό κατάλογο του NGC 4194, αυτό δεν ήταν πάντα μια οντότητα, αλλά δύο. Ένας πρώιμος γαλαξίας κατανάλωσε ένα μικρότερο πλούσιο σε αέρια σύστημα, εκτοξεύοντας ρεύματα αστέρων και σκόνη στο διάστημα. Αυτά τα ρεύματα, που βλέπουμε να ανεβαίνουν από την κορυφή του συγχωνευμένου γαλαξία, μοιάζουν με τα φτερωτά φίδια της Μέδουσας, ένα τέρας στην αρχαία ελληνική μυθολογία, φημίζεται για το κεφάλι της στη θέση των μαλλιών, προσδίδοντας στο αντικείμενο το ενδιαφέρον της όνομα. 

Ο μύθος της Μέδουσας υποστήριξε επίσης ότι οποιοσδήποτε είδε το πρόσωπό της θα μεταμορφώνεται σε πέτρα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να δείτε τα μάτια της χωρίς φόβο στο κέντρο του συγχωνευμένου γαλαξία, μια περιοχή γνωστή ως μάτι της Μέδουσας. Όλα τα δροσερά αέρια που συγκεντρώνονται εδώ έχουν προκαλέσει μια έκρηξη σχηματισμού αστεριών, προκαλώντας τον να ξεχωρίζει με έντονο τρόπο από το σκοτεινό κοσμικό σκηνικό.

Η συγχώνευση της Medusa βρίσκεται περίπου 130 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Ursa Major (η Μεγάλη Αρκούδα).

Πηγή: ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος)
Εικόνα: ESA / Hubble & NASA, A. Adamo

Σχετικές αναρτήσεις

NASA: Εκτόξευση ζωντανά την δοκιμαστική πτήση του πληρώματος Boeing Starliner

e-enimerosi

Τεχνητή Νοημοσύνη & Social Media.

Χρήστος Μουρτζούκος

Οι φυσικοί προτείνουν δρόμο για πιο γρήγορα, πιο ευέλικτα ρομπότ

e-enimerosi