Καλπάζουν τα έσοδα από τον τουρισμό, όπως αυτά πιστοποιούνται και από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και το ζητούμενο πλέον δεν είναι αν αυτά θα βρεθούν σε επίπεδα ρεκόρ, αφού αυτό είναι πλέον δεδομένο, αφού με βάση τα στοιχεία του 9μηνου, οι εισπράξεις απέχουν μόλις 232 εκατ. ευρώ από το ιστορικό ρεκόρ.
Το μόνο ζητούμενο πλέον είναι αν αυτές θα υπερβούν ή όχι τα 20 δις ευρώ. Για να μην συμβεί αυτό θα πρέπει μάλλον να έρθουν τα πάνω κάτω, αφού απέχουν τα έσοδα από τον εν λόγω στόχο μόλις 2,081 δις ευρώ. Πέρυσι για το ίδιο διάστημα, δηλαδή το τελευταίο 3μηνο του έτους, τα έσοδα ήταν 2,073 δις και το 2019, όταν και σημειώθηκε το ρεκόρ, τα έσοδα ήταν 2,063 δις ευρώ.
Με βάση λοιπόν και τις εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς, ο Οκτώβριος που είναι και ο καλύτερος μήνας του εν λόγω χρονικού διαστήματος, η εικόνα ήταν ιδιαίτερα θετική και σίγουρα πάνω από τις περυσινές επιδόσεις.
Οι τουριστικές εισπράξεις για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 17,919 δις ευρώ, έναντι 15,559 δις ευρώ το ίδιο διάστημα του 2022. Σημειώνεται δηλαδή αύξηση της τάξεως του 15,17%. Σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2019, που σημειώθηκε και το ρεκόρ, η αύξηση είναι 11,4%, αφού τότε τα έσοδα ήταν στα 16,088 δις
Εξαιρετικός μήνας ο Σεπτέμβριος
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Σεπτέμβριος ήταν ένας εξαιρετικός μήνας, αφού η άνοδος των εισπράξεων σε σχέση με πέρυσι ήταν 14,6% και διαμορφώθηκαν στα 3,256 δις ευρώ, έναντι 2,846 δις ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2022. Ανάλογη ήταν και η αύξηση, 14,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.
Σε ότι αφορά τις αφίξεις, αυτές για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023 αυξήθηκαν κατά 17,3%, ενώ τον φετινό Σεπτέμβριο σε σχέση με τον περυσινό η αύξηση των αφίξεων ήταν 12,7%.
Τα παραπάνω στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει προ ημερών από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και περιλαμβάνονται στο τελευταίο δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Σε αυτό καταγράφεται εντυπωσιακή υπέρβαση στόχου στην είσπραξη φορολογικών εσόδων τον Οκτώβριο, κυρίως λόγω της τόνωσης που προσέφερε η τουριστική περίοδος και αποτυπώθηκε στις τριμηνιαίες περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ των επιχειρήσεων, αλλά και πολύ υψηλότερο του προβλεπόμενου πρωτογενές πλεόνασμα.
Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος για την χορήγηση τους έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης συνολικού ποσού 350 εκατ. ευρώ το οποίο θα δοθεί στοχευμένα τον Δεκέμβριο σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και περιλαμβάνει 2,3 εκατ. πολίτες.
Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.