Βίντεο

Κοσμολογία: Το σύμπαν & η εξέλιξή του.

Καλεσμένος στον απόδημο παλμό και τον Μουτζούκο Χρήστο βρέθηκε ο Δρ Σπύρος Βασιλάκος: Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας & Αστροφυσικής, Διαστημικών εφαρμογών και τηλεπισκόπησης, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο Σπύρος Βασιλάκος μας εξήγησε την δημιουργία και την απαρχή του σύμπαντος, την θεωρία της μεγάλης έκρηξης το ότι το σύμπαν μας είναι άγνωστο στο 96%. Μας εξήγησε την ερμηνεία της σκοτεινής ενέργειας αλλά και της σκοτεινής ύλης οι οποίες αντιπροσωπεύουν του 73% του διαστήματος.

Αναφέρθηκε στην διαστολή του σύμπαντος και το ότι όσο πιο μακριά βλέπουμε, βλέπουμε το παρελθόν. Ποια είναι η έννοια του χρόνου, η καμπυλότητα του στον χωροχρόνο, οι μαύρες τρύπες και οι μελανές οπές.

Μας μίλησε για τις σπουδαίες ερευνητικές δραστηριότητες και ενέργειες του εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών την συνεργασία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό διαστήματος (ESA) αλλά και στο ότι η Ελλάδα και κατ’ επέκταση το εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών πρωτοστατεί τρόπον τινά στην εξερεύνηση του διαστήματος και είναι μπροστάρης από ευρωπαϊκές κυρίως πλευράς.

 • Ο ρόλος της βαρύτητας και η θεωρία της σχετικότητας.
 • Η δημιουργία του σύμπαντος.
 • Η διαστολή του σύμπαντος.
 • Η έννοια του χρόνου και του χωροχρόνου, αλλά και η καμπυλότητά του.
 • Η σκοτεινή ενέργεια και η σκοτεινή ύλη.
 • Το ”καθρέφτισμα” του φωτός.
Το εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει τρία ινστιτούτα.
 1. Το ινστιτούτο αστρονομίας και αστροφυσικής διαστημικών εφαρμογών και τηλεπισκόπησης και ασχολείται με τη σχετικές θεματολογίες.
 2. Το ινστιτούτο ερευνών περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης, που ασχολείται με θέματα κλιματικής κρίσης μετεωρολογίας κλίματος.
 3. Το γεωδυναμικό ινστιτούτο το οποίο ασχολείται με τα θέματα της σεισμολογίας της γεωδυναμικής και της γεωλογίας.
Τα τηλεσκόπια της Ελλάδας.

Τα δύο μεγάλα τηλεσκόπια της Ελλάδας είναι τα:

 • Αρίσταρχος διαμέτρου 2,3 μέτρων και βρίσκεται στον Χελμό και είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο των Βαλκανίων και το δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρώπης.
 • Του Κρυονερίου διαμέτρου 1,2 μέτρων σε υψόμετρο 960 μέτρων.
Η ελληνογαλλική σύμπραξη.

Η ελληνογαλλική σύμπραξη όπου η Ελλάδα συμμετέχει με τον Hellas Sat 5 ο οποίος είναι ο εθνικός δορυφορικός πάροχος και το εθνικό αστεροσκοπείο Αθηνών από ελληνικής πλευράς και από Γαλλικής πλευράς είναι η Γαλλική διαστημική υπηρεσία. Στόχος είναι  όταν εκτοξευτεί ο ελληνικός δορυφόρος Hellas Sat 5 το 2027 οι δύο χώρες να συνδέσουν τις επικοινωνίες,  ούτος ώστε να μπορούν να επικοινωνούν και να επεκτείνουν αυτή την επικοινωνία τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο μετάδοσης επικοινωνίας των δεδομένων  θα είναι σχεδόν απολύτως ασφαλείς οι επικοινωνίες, και δεν θα μπορούν να υποκλαπούν. Θα μπορούμε να μεταφέρουμε τεράστιο όγκο δεδομένα της πληροφορίας οπουδήποτε στην Ευρώπη και στον κόσμο μέσω της νέας αυτής σύμπραξης. Με αυτόν τον τρόπο οι εταίροι δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στο Ελληνικό επιστημονικό προσωπικό.

Παρακολουθήστε την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κύριο Βασιλάκο.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Γιώργος Ανθρακεύς: Μόνο στο δικαστήριο του Λουξεμβούργου για οριοθέτηση με την Τουρκία εφόσον πάμε σε διεθνές δικαστήριο

Αυφαντής: H ελληνική εξωτερική πολιτική υποτιμάται για το συμφέρον μιας πολιτικής οικογένειας στην Ελλάδα

e-enimerosi

Απόστολος Πιστόλας: Κοντά στο 20% τα υπόλοιπα κόμματα της δεξιάς

e-enimerosi