Κοινωνία Κόσμος

Γερμανία: Μακελειό στο Würzburg

Tο Würzburg είναι σοκαρισμένο: τρία άτομα είναι νεκρά. Το κίνητρο για τη θανατηφόρα επίθεση με μαχαίρι είναι ασαφές. Αν και ο δράστης περιφέρεται με ένα μακρύ μαχαίρι, οι γενναίοι περαστικοί δείχνουν θάρρος και στέκονται απέναντί του.

Μια επίθεση με μαχαίρι στο κέντρο του Würzburg σκότωσε τρία άτομα την Παρασκευή. Περισσότεροι άνθρωποι τραυματίστηκαν, μερικοί σοβαρά, και αγωνίστηκαν για τη ζωή τους αργά το βράδυ, είπε η αστυνομία. Ο δράστης ακινητοποιήθεικε με έναν πυροβολισμό και συνελήφθη. Η ζωή του είναι εκτός κινδύνου. “Δεν έχουμε στοιχεία για άλλους δράστες”, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Ο κίνδυνος για τον πληθυσμό είχε τελειώσει, ειπώθηκε νωρίς το απόγευμα.

Αρχικά ήταν δυνατό μόνο να κάνουμε εικασίες για τα πιθανά κίνητρα του συλληφθέντος, αλλά υπήρχαν ενδείξεις. Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Joachim Herrmann, ο οποίος ήρθε στη σκηνή του εγκλήματος το βράδυ, είπε ότι ο 24χρονος δράστης, ο οποίος ήρθε στη Γερμανία από τη Σομαλία το 2015 και ζει στο Würzburg, παρατηρήθηκε πρόσφατα λόγω της προθυμίας του για χρήση βίας · η αστυνομία μίλησε επίσης και για εγκλήματα.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, ο άντρας είχε λάβει αναγκαστικά ψυχιατρική θεραπεία πριν από λίγες ημέρες. Στην αρχή δεν ήταν σαφές εάν εξακολουθούσε να υφίσταται θεραπεία. Μια έκθεση αυτόπτων μαρτύρων προτείνει επίσης πιθανό τρομοκρατικό υπόβαθρο. Κατά συνέπεια, ο δράστης φώναξε «Allahu Akbar» – «Ο Θεός είναι μεγάλος». Τα προηγούμενα εγκλήματά του λέγεται ότι δεν είχαν καμία σχέση με την ισλαμική τρομοκρατία.

Μαχαίρι κουζίνας από το πολυκατάστημα

Ο άνδρας είχε επιτεθεί στους περαστικούς στο κέντρο του Würzburg στο πολυκατάστημα Woolworth ή μπροστά του και σε ένα γειτονικό υποκατάστημα Sparkasse. Το μακρύ μαχαίρι που κουβαλούσε, προφανώς ένα μαχαίρι κουζίνας, είχε πάρει από το πολυκατάστημα.

Η αστυνομία είπε ότι είχαν ειδοποιηθεί περίπου στις 5:20 μ.μ. Πριν φτάσει στη σκηνή του εγκλήματος, αρκετοί περαστικοί είχαν προσπαθήσει να αποτρέψουν χειρότερα με αυτό που είχαν ή θα μπορούσαν να αρπάξουν. Σύμφωνα με αναφορές μαρτύρων, προσπάθησαν να φύγουν ή τουλάχιστον να αποσπάσουν το μαχαίρι από τον δράστη, ο οποίος αρχικά προφανώς φορούσε μια μάσκα κορωνοϊού και τελικά περπατούσε χωρίς παπούτσια, με ομπρέλες ή καρέκλες από τα διπλανά καφέ.

Στην πραγματικότητα, κατάφεραν να ωθήσουν τον άντρα που, σύμφωνα με τον Herrmann, ήταν πολύ βάναυσος, σε ένα δρομάκι. Ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας άρχισε να τον κυνηγά και οι δυνάμεις ασφαλείας μπόρεσαν να τον ρίξουν στο έδαφος και να τον συλλάβουν μετά τον πυροβολισμό. Ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε «μεγάλο σεβασμό» στους περαστικούς που είχαν αντιταχθεί στον δράστη. Ήταν “η βέλτιστη αντίδραση των πολιτών με πολύ θάρρος”.

Αστυνομικοί που υπηρετούν στο κέντρο του Würzburg
Αστυνομικοί που υπηρετούν στο κέντρο του Würzburg :Εικόνα: Reuters

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκος Σόντερ μίλησε για «τρομακτικά και συγκλονιστικά νέα από το Würzburg: Θρηνούμε με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Φοβόμαστε και ελπίζουμε με τους τραυματίες. Ευχαριστώ την αστυνομία για την γρήγορη παρέμβαση ». Πρόσθεσε:« Ένα μεγάλο ευχαριστώ και το σεβασμό για τη θαρραλέα παρέμβαση πολλών πολιτών που αντιτάχθηκαν αποφασιστικά στον φερόμενο επιτιθέμενο. Και όλοι οι εργαζόμενοι διάσωσης για χρήση τους επί τόπου. “

Σφαίρα στον μηρό του δράστη

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο τραυματισμένος δράστης βρίσκεται σε νοσοκομείο. Ανακρίθηκε επίσης εκεί. Σύμφωνα με την αστυνομία, έχει ήδη δώσει «σύντομες πληροφορίες». Επιπλέον, γίνεται αναζήτηση στο διαμέρισμά του και γίνονται προσπάθειες για τον προσδιορισμό του ιδιωτικού του περιβάλλοντος.

Η σκηνή εγκληματικότητας του Barbarossaplatz βρίσκεται στο κέντρο της πόλης Würzburg των 130.000 κατοίκων, όχι μακριά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. Τα απογεύματα της Παρασκευής έχει συνήθως πολύ κόσμο εκεί: Ενώ μερικοί από αυτούς εξακολουθούν να επισκέπτονται πολλά καταστήματα, πολλοί μαθητές στην πόλη επισκέπτονται παμπ και καφετέριες κοντά ή βρίσκονται στο δρόμο προς τις όχθες του Μάιν, όπου πολλοί άνθρωποι συναντιούνται αυτήν την εποχή του έτους, για παράδειγμα για να απολαύσουν τη θέα στο φρούριο του Würzburg.

Πριν από σχεδόν πέντε χρόνια, στις 18 Ιουλίου 2016, αυτό το ειδυλλιακό τοπίο συγκλονίστηκε άσχημα: τέσσερα άτομα τότε τραυματίστηκαν σοβαρά σε επίθεση σε τρένο κοντά στο Würzburg. Ένας 17χρονος Αφγανός πρόσφυγας επιτέθηκε στους ταξιδιώτες με ένα τσεκούρι και ένα μαχαίρι σε ένα περιφερειακό τρένο στο δρόμο προς το Würzburg. Στη συνέχεια, έφυγε με τα πόδια, επιτέθηκε σε μια γυναίκα και τελικά πυροβολήθηκε από την αστυνομία.

Στο παρακάτω βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στο Twitter, εμφανίζεται ένας άνδρας να κρατάει μαχαίρι και δύο άλλους να προσπαθήσουν να τον αποκλείσουν.

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Με πληροφορίες απο την FAZ

Σχετικές αναρτήσεις

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε εκδήλωση για το Ραμαζάνι στη Φιλαδέλφεια – Αναφορές για θύματα

e-enimerosi