Ιστορία Πολιτισμός

Ατλαντίδα!!! (Μέρος 2ο)

Μέρος 2ο                    Το 1ο μέρος εδώ.

Ακούγοντάς τα, λοιπόν, ο Σόλων είπε ότι έμεινε έκθαμβος, και με μεγάλη προθυμία παρακάλεσε τους ιερείς να του διηγηθούν στη συνέχεια, με ακρίβεια, τα πάντα για τους παλαιούς πολίτες της χώρας μας.

Ο ιερέας αποκρίθηκε: <<δεν θα σου τα αρνηθώ, Σόλωνα, αλλά θα τα πω για χάρη σου και για χάρη της πόλης σας και μάλιστα για χάρη της θεάς, η οποία ανέλαβε και ανέτρεψε και εκπαίδευσε την πόλη σας και την δική μας – πρώτα τη δική σας, χίλια χρόνια νωρίτερα, παραλαμβάνοντας το σπέρμα σας από τη γη και τον Ήφαιστο, και ύστερα την δική μας. Για τη μέχρι σήμερα πορεία μας στον κόσμο, ιερές γραφές δίνουν τον αριθμό των οκτώ χιλιάδων ετών. Θα σου μιλήσω, λοιπόν, για τους συμπολίτες σου, που εμφανίστηκαν προ 9.000 ετών. Θα σου μιλήσω με συντομία για τους νόμους τους και για το ωραιότερο έργο από όσα έπραξαν. Τις λεπτομέρειες όλων αυτών σας συζητήσουμε στη συνέχεια, και με την ησυχία μας, λαμβάνοντας τα ίδια τα κείμενα. Πρόσεξε τους νόμους τους σε σχέση με τους δικούς μας, γιατί πολλά παραδείγματα – των τότε ισχυόντων σε εσάς – θα βρεις τώρα εδώ.

Πρώτα, λοιπόν, το γένος των ιερέων, εντελώς διαχωρισμένο από τα άλλα. Μετά από αυτό, το γένος των τεχνιτών, όπου κάθε μία ειδικότητα δημιουργεί μόνη της, χωρίς να αναμειγνύεται μία άλλη. Μετά το γένος των βοσκών, των θηρευτών και τον γεωργών. Και το γένος των μάχιμων, βέβαια, το οποίο – όπως κατάλαβες – εδώ είναι χωρισμένο από όλα τα τα γένη, και από το νόμο έχει προσταγή να μην ενδιαφέρεται για τίποτε άλλο εκτός από τα πολεμικά. Μάλιστα, τα όπλα τους είναι οι ασπίδες και τα δόρατα, τα οποία πρώτοι εμείς, ανάμεσα στους Ασιάτες, συσχετίσαμε στον οπλισμό μας με υπόδειξη της θεάς, καθώς συνέβη πρωτύτερα και σε εκείνους, τους δικούς σας τόπους. Ως προς την φρόνηση, τώρα, βλέπεις εδώ πόσο επιμελής ήταν ο νόμος, καθώς εξαρχής, ευθύς εξ αρχής σχετικά με τον κόσμο: τα πάντα, μέχρι την μαντική και την ιατρική, που δίνει υγεία – από αυτά που είναι θεϊκά και εφαρμόζονται στα ανθρώπινα – και όσα άλλα μαθήματα έπονται αυτόν, κατέκτησε τα πάντα. Σύμπασα τούτη την οργάνωση και τάξη η θέα την παρέδωσε πρώτα σε εσάς, ιδρύοντας την πολιτεία σας, έχοντας επιλέξει τον τόπο όπου έχετε γεννηθεί, έχοντας ελέγξει σε αυτό την ευκρασία των εποχών, η οποία θα γεννούσε ανθρώπους εξαιρετικά σώφρονες. καθώς η θεά είναι φιλοπόλεμη και φιλόσοφος, επέλεξε τον τόπο που έμελλε να γεννήσει ανθρώπους παρόμοιους προς αυτήν και ίδρυσε την πρώτη πόλη.

Κατακτήσατε, λοιπόν, εκεί χρησιμοποιώντας τέτοιους νόμους και όντως περισσότερο ευνοούμενη, υπερβαίνοντας στην αρετή όλους τους ανθρώπους, καθώς θα ταίριαζε σε όσους είναι γεννήματα και θρέμματα θεών. Πολλά και μεγάλα έργα της πόλης σας είναι εδώ καταγεγραμμένα και θαυμάζονται, αλλά ένα από όλα υπερέχει σε μέγεθος και αρετή: λένε οι γραφές πόσο μεγάλη δύναμη – που πορευόταν υβριστικά εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης και της Ασίας, ορμώντας απ’ έξω, από το Ατλαντικό πέλαγος – κατανίκησε κάποτε η πόλη σας. Τότε ήταν πορεύσιμο του εκεί πέλαγος. Εμπρός από το στόμιό του – το οποίο, όπως λέτε, ονομάζεται Στήλες Ηρακλέους – είχε νησί, και το νησί ήταν μεγαλύτερο από την Λιβύη και την Ασία μαζί. Περνώντας από αυτό, πορεύονταν προς τα άλλα νησιά και από αυτά τα νησιά σε όλη την αντικρινή ήπειρο. Που περιβάλει εκείνον τον αληθινό πόντο. Αυτά, λοιπόν, που βρίσκονται εντός του στομίου, για το οποίο λέμε, φαίνονται σαν λιμάνι που έχει μία στενή είσοδο. Εκείνο, όμως, ήταν όντως πέλαγος και γη που το περιέβαλλε ορθότατα θα ονομαζόταν Ήπειρος, παντελώς και και αληθώς. Σε αυτή, λοιπόν, την νήσο Ατλαντίδα υπήρχε μεγάλη και θαυμαστή βασιλική δύναμη, που επικρατούσε σε όλο το νησί, καθώς και σε πολλά άλλα νησιά και μέρη της ηπείρου. επιπλέον, στα δικά μας μέρη, ήταν άρχοντες στη Λιβύη, μέχρι την Αίγυπτο, και στην Ευρώπη, μέχρι την Τυρρηνία. Όλη αυτή η δύναμη, συναθροισμένοι σε ένα στράτευμα, επιχείρησε κάποτε να υποδουλώσει με ορμή τον δικό σας και τον δικό μας και κάθε τόπο εντός του στομίου. Τότε, λοιπόν, Σόλωνα, η δύναμη της πόλης σας έγινε εμφανής σε άπαντες τους ανθρώπους, ως προς την αρετή και την ρώμη της, Γιατί πρωτοστάτησε ενώπιον όλων με ευψυχία και με όσες πολεμικές τέχνες κατείχε, αρχικά ως ηγεμόνας των Ελλήνων και έπειτα – έχεις ανάγκες απομονωμένη, Όταν οι άλλοι αποστάτησαν – φτάνοντας τους έσχατους κινδύνους, νίκησε τους επιδρομείς και έστησε τρόπαιο, αποτρέποντας την υποδούλωση τον μη υπόδουλων και ελευθερώνοντας μεγαλόκαρδα όλους τους άλλους, όσους κατοικούν εντός των ορίων των Ηράκλειων στηλών. Σε κατοπινούς χρόνος, όταν έγιναν φοβεροί σεισμοί και κατακλυσμοί, μέσα σε μία μέρα και μία νύχτα τρομερή, όλοι οι μαχητές σας χάθηκα αθρόοι μέσα στη γη και η νήσος Ατλαντίδα αφανίστηκε παρομοίως βυθισμένη στην θάλασσα. Για αυτό και τώρα έγινε απροσπέλαστο και αδιερεύνητο το το εκεί πέλαγος, αφού εμποδίζει ο εντελώς βαθύς πηλός, τον οποίο άφησε το νησί καθώς καταποντιζόταν>>.

Άκουσες, λοιπόν, Σωκράτη, με συντομία, όσα είπε ο παππούς Κριτίας, έχοντας ακούσει τον Σόλωνα. Χθες, που μας έλεγες για την πολιτεία και τους άντρες της, θαύμαζα καθώς θυμόμουν αυτά που τώρα είπα, κατανοώντας ότι – κατά κάποια θεόσταλτη τύχη – Δεν διαφωνούσες στα περισσότερα από όσα είπε ο Σόλων. δεν θέλησα να τα πω αμέσως, γιατί δεν τα θυμόμουν επαρκώς μετά από τόσα χρόνια και κατανόησα ότι είχα την υποχρέωση πρώτα να τα συγκροτήσω όλα επαρκώς μέσα στον εαυτό μου, και μετά να τα πω. Για αυτό ταχέως αποδέχτηκα όσα ζήτησες χθες, Θεωρώντας ότι το να προετοιμάσει κάποιος τον πρέποντα λόγο για τα ζητούμενα είναι το σπουδαιότερο έργο, σε αυτές τις περιπτώσεις, και αυτό που θα μας διευκόλυνε.

Έτσι λοιπόν – καθώς και τούτος είπε – χθες, ευθύς μόλις έφυγα από εδώ, τους ανέφερα αυτά που ξαναθυμήθηκα. Απερχόμενος, ανασκόπηση σχεδόν τα πάντα, στη διάρκεια της νύχτας και – όπως λέγεται – όσα μαθαίνει το παιδί, από μνημονεύοντας τα θαυμάσια. Εγώ δεν γνωρίζω αν θα μπορούσε να επαναφέρω στη μνήμη μου όλα όσα άκουσα χθες. Αυτά, όμως, που πριν από πάρα πολύ χρόνο άκουσα, Θα έμενα έκπληκτος αν μου διέφευγε κάτι.

Αυτοί ήταν οι διάλογοι του Σωκράτη και του Κριτία, όσον αφορά την ιστορία της χαμένης Ατλαντίδας, τώρα, είναι στην κρίση του καθενός το τι πιστεύει, αν όντως υπήρξε η Χαμένη Ατλαντίδα ή απλώς είναι ένα μύθευμα.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Βιβλογραφία

ΠΛΑΤΩΝ: Τίμαιος ή περί ΑΤΛΑΝΤΙΔΟΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας

Έλληνας αρχαιολόγος του Κέιμπριτζ έχει σώσει 1.700 αρχαιότητες σε 18 χρόνια.

e-enimerosi