Ιστορία Πολιτισμός

Dailymail: Η Ελλάδα πιέζει – Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιμένει ότι ο Μπόρις υποσχέθηκε να μην σταθεί εμπόδιο στις συνομιλίες με το Βρετανικό Μουσείο

Πηγές απο τη Βρετανία αναφέουν: Ο κ. Μητσοτάκης προσφέρθηκε να δανείσει μερικούς από τους θησαυρούς της χώρας του ως αντάλλαγμα

Ο Μπόρις Τζόνσον δέχτηκε νέα πίεση για το μέλλον των Ελγινικών Μαρμάρων, αφού ο Έλληνας πρωθυπουργός τον προέτρεψε να «αδράξει τη στιγμή» και να επιστρέψει τα ιστορικά αντικείμενα στην Αθήνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γράφοντας στη σημερινή Mail on Sunday, λέει ότι όταν συνάντησε τον κ. Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ την περασμένη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι «δεν θα σταθεί εμπόδιο στην Ελλάδα να εγκαθιδρύσει επίσημο διάλογο με το Βρετανικό Μουσείο για το μέλλον των μαρμάρων». .

Ο Ποσειδώνας του Αρτεμισίου ( Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας)

Ο κ. Μητσοτάκης προσφέρθηκε να δανείσει μερικούς από τους θησαυρούς της χώρας του, όπως το Artemision Bronze – ένα αρχαίο ελληνικό γλυπτό του Δία ή του Ποσειδώνα – στο Ηνωμένο Βασίλειο με αντάλλαγμα την επιστροφή των γλυπτών 2.500 ετών, τα οποία αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα. από τον Βρετανό απεσταλμένο Λόρδο Έλγιν μεταξύ 1801 και 1812.

Η μακροχρόνια θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ότι τα Μάρμαρα αποκτήθηκαν σύμφωνα με το νόμο.

Οποιαδήποτε απόφαση για την επιστροφή τους πρέπει να λαμβάνεται από το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση και χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.

Έρευνα διαπίστωσε ότι το 62% των πολιτών είναι υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα

Όσοι αντιτίθενται στην επιστροφή τους προειδοποιούν ότι θα αποτελέσει προηγούμενο, πυροδοτώντας την ανταλλαγή ιστορικών θησαυρών σε όλο τον κόσμο.

Υποστηρίζοντας ότι ο κλασικός μελετητής κ. Τζόνσον «κατανοεί τον μοναδικό δεσμό που συνδέει τη νεωτερικότητα με την αρχαία ιστορία», ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι ο Πρωθυπουργός έχει αναγνωρίσει τη δύναμη του αισθήματος στον ελληνικό λαό.

Γράφει: «Φέτος σηματοδοτεί την 200η επέτειο της ανεξαρτησίας της Ελλάδας ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, έναν πόλεμο στον οποίο η Βρετανία στάθηκε μαζί με την Ελλάδα στον αγώνα για την ελευθερία.

«Τι μεγαλύτερη εκδήλωση του οράματος του πρωθυπουργού για μια νέα, με αυτοπεποίθηση, ανοιχτή και πραγματικά παγκόσμια Βρετανία θα μπορούσε να υπάρξει, λοιπόν, από το να κάνει η κυβέρνησή του ένα τολμηρό βήμα προς τα εμπρός και, με το Βρετανικό Μουσείο, να επαναπατρίσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα?

Και προσθέτει: «Η επανένωση των μαρμάρων θα γινόταν πολύ πιο εύκολη εάν η βρετανική κυβέρνηση άρει τους πολιτικούς περιορισμούς με τη μορφή του νόμου του Βρετανικού Μουσείου του 1963 που δένει τα χέρια του μουσείου.

Ο κ. Μητσοτάκης προσφέρθηκε να δανείσει μερικούς από τους θησαυρούς της χώρας του, όπως το Artemision Bronze στο Ηνωμένο Βασίλειο με αντάλλαγμα την επιστροφή των αντικειμένων.
Ο κ. Μητσοτάκης προσφέρθηκε να δανείσει μερικούς από τους θησαυρούς της χώρας του, όπως το Artemision Bronze στο Ηνωμένο Βασίλειο με αντάλλαγμα την επιστροφή των αντικειμένων

«Τώρα, δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός μου είπε ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στην Ελλάδα να ξεκινήσει επίσημο διάλογο με το Βρετανικό Μουσείο για το μέλλον των μαρμάρων, μπορώ μόνο να υποθέσω ότι… δεν θα εμποδίσει καμία μελλοντική συμφωνία και ότι, αντ’ αυτού, ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να τροποποιήσει τη σχετική νομοθεσία για να επιτρέψει την επιστροφή των γλυπτών».

Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι το αίτημά του για επιστροφή τους από το Βρετανικό Μουσείο ενισχύθηκε από το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ολοένα και μεγαλύτερη πλειοψηφία των Βρετανών είναι υπέρ του επαναπατρισμού.

Η πιο πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι το 62 τοις εκατό των ανθρώπων είναι υπέρ της αποκατάστασης αντικειμένων στη χώρα προέλευσής τους, με μόλις 15 τοις εκατό κατά.

Η Αμάλ Κλούνεϊ, σύζυγος του ηθοποιού του Χόλιγουντ Τζορτζ Κλούνεϊ, η οποία συγκρούστηκε με τον Τζόνσον για την τύχη των Μαρμάρων, συμβουλεύει το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού για τις επιλογές του.Η δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμάλ Κλούνεϊ, σύζυγος του ηθοποιού του Χόλιγουντ Τζορτζ Κλούνεϊ – που έχει συγκρουστεί με τον Τζόνσον για την τύχη των Μαρμάρων – συμβουλεύει το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού για τις επιλογές του.

Το κύριο νομικό επιχείρημα για τη διατήρησή τους από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι ο Λόρδος Έλγιν έλαβε άδεια να τα πάρει με τη μορφή άδειας από τους Οθωμανούς, που κυβερνούσαν την Ελλάδα εκείνη την εποχή.

Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι το αίτημά του για επιστροφή τους από το Βρετανικό Μουσείο ενισχύθηκε από το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ολοένα και μεγαλύτερη πλειοψηφία των Βρετανών είναι υπέρ του επαναπατρισμού

Ωστόσο, οι Έλληνες ισχυρίζονται ότι η άδεια ήταν πλαστή και ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν μια κατοχική δύναμη που δεν αντιπροσώπευε τις επιθυμίες του ελληνικού λαού.

Εάν πετύχει, η κυβέρνηση της Αθήνας θα επανένωνε τους θησαυρούς με τα γλυπτά που άφησε πίσω του ο Λόρδος Έλγιν, που στεγάζονται σε ένα μουσείο δίπλα στον Παρθενώνα.

Ο κ. Μητσοτάκης γράφει: «Ούτε η ζωφόρος ούτε ο Παρθενώνας μπορούν να θεωρηθούν ολοκληρωμένα χωρίς τα γλυπτά που λείπουν».

Η βρετανική κυβέρνηση έχει δεχθεί επίσης πιέσεις από μια αυξανόμενη τάση μεταξύ χωρών όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο να επιστρέψουν αντικείμενα που αφαιρέθηκαν από τα κατεχόμενα έθνη κατά τη διάρκεια της δικής τους αποικιακής εποχής. 

Οποιαδήποτε απόφαση του Βρετανικού Μουσείου θα ληφθεί από τους διαχειριστές του, οι οποίοι προεδρεύονται από τον πρώην καγκελάριο Τζορτζ Όσμπορν. Το μουσείο δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο χθες το βράδυ.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας

Έλληνας αρχαιολόγος του Κέιμπριτζ έχει σώσει 1.700 αρχαιότητες σε 18 χρόνια.

e-enimerosi