Ειδήσεις και Νέα

Γλυπτά του Παρθενώνα: Πώς θα γίνει η «επιστροφή» τους στην Ελλάδα.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο άμεσο μέλλον αφήνει για πρώτη φορά ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο.

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει διάλογος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου», δήλωσε στον Guardian ο υπουργός Επικρατείας της χώρας Γιώργος Γεραπετρίτης. «Αυτή τη στιγμή, είναι προκαταρκτικές συνομιλίες και, ναι, έχω συναντήσει τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν [για να συζητήσουμε το θέμα]», πρόσθεσε.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης αποκαλύπτει για πρώτη φορά στον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στο Λονδίνο Ισαάκ Καριπίδη, την πιθανή φόρμουλα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, οι δύο πλευρές διερευνούν την ίδρυση παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στην Ελλάδα, ώστε να παρακαμφθεί ευσχήμως το αγκάθι του ιδιοκτησιακού των Γλυπτών.

Ο ΑΝΤ1 μίλησε με Βρετανό κρατικό αξιωματούχο που ασχολείται χρόνια με το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών και είπε:

«Με δεδομένο πως καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τη λύση του δανεισμού, ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, χωρίς να αλλάξει ο νόμος του 1963, που απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά στο Βρετανικό Μουσείο να αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του, είναι το μουσείο να ανοίξει ένα είδος παραρτήματος στην Ελλάδα. Έτσι τα Γλυπτά θα εξακολουθούν να ανήκουν στο μουσείο, όπως ο νόμος επιβάλλει, αλλά την ίδια στιγμή θα βρίσκονται στην Αθήνα, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά».

Επί βρετανικού εδάφους πριν από μερικές ημέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για πρόοδο στις εν εξελίξει διαβουλεύσεις. «Ίσως μπορεί να βρεθεί μία αμοιβαία επικερδής λύση η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και την ίδια στιγμή να λάβει φυσικά υπόψη τις ανησυχίες που μπορεί να έχει το βρετανικό μουσείο», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Είναι γνωστό ότι η Αθήνα προτίθεται στο πλαίσιο πιθανού συμβιβασμού να συμφωνήσει στον περιοδικό δανεισμό στο Βρετανικό Μουσείο σπάνιων αρχαιοελληνικών εκθεμάτων.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi

Το Ισραήλ επιτίθεται στο Ιράν.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ολυμπιακοί Αγώνες-Παρίσι 2024: Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία.

e-enimerosi