Ιστορία Πολιτισμός

Σε προχωρημένο στάδιο οι διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Γλυπτά Παρθενώνα
Σημαντική πρόοδος φαίνεται να έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, όπως επιβεβαιώθηκε σε συνέδριο που διοργάνωσε η ελληνική κοινότητα του London School of Economics.

Το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών με το μνημείο τους βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων, με ειδικούς και υποστηρικτές να εκφράζουν αισιοδοξία για τις εξελίξεις.

Η πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, Τζανέτ Σούζμαν, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι οι συνομιλίες βρίσκονται στο πιο προχωρημένο σημείο που έχουν υπάρξει ποτέ. Παράλληλα, σημείωσε πως η ανακαίνιση του Βρετανικού Μουσείου μπορεί να αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα.

«Τα Γλυπτά εκλάπησαν από τον Λόρδο Έλγιν»

Ο δικηγόρος Μαρκ Στίβενς, ειδικός σε θέματα τέχνης και πολιτιστικής κληρονομιάς, τόνισε ότι νομικά είναι ξεκάθαρο πως τα Γλυπτά αποσπάστηκαν παρανόμως από τον Λόρδο Έλγιν. Όπως επισήμανε, ο Έλγιν ποτέ δεν είχε τίτλο ιδιοκτησίας για τα Γλυπτά, καθώς δεν τα αγόρασε ούτε του πουλήθηκαν. Σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία, όταν κάτι έχει κλαπεί, ο αρχικός ιδιοκτήτης διατηρεί πάντα το δικαίωμα να το διεκδικήσει.

Υποστήριξη από τη Βρετανική πολιτική σκηνή

Η συγγραφέας Βικτώρια Χίσλοπ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο επικεφαλής των Βρετανών Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, υποστηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει τη διπλωματική προσπάθεια της Ελλάδας.

Η πρόταση για τρισδιάστατα αντίγραφα

Στο μεταξύ, μία από τις προτάσεις που εξετάζονται αφορά τη δημιουργία ακριβών τρισδιάστατων αντιγράφων των Γλυπτών. Ο Ρότζερ Μίτσελ, διευθυντής του Βρετανικού Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας, πρότεινε τη διατήρηση των αντιγράφων στο Βρετανικό Μουσείο, ώστε να παραμείνει το πολιτιστικό αφήγημα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα αυθεντικά γλυπτά θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Όπως σημείωσε, αυτό θα μπορούσε να αποκαταστήσει τόσο την ιστορική συνέχεια όσο και τη συναισθηματική αξία του Παρθενώνα.

Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών παραμένει στην ατζέντα των πολιτιστικών διεκδικήσεων της Ελλάδας, με τις τελευταίες εξελίξεις να δημιουργούν αισιοδοξία ότι η πολυετής διαμάχη μπορεί να φτάσει σε λύση.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news
Ακολουθήστε μας και στο Youtube

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά

Δημήτρης Λίτσας

Ελληνικά Αρχέτυπα: Ο βασιλιάς Μίδας

e-enimerosi

Η UNESCO προτείνει την 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας – Διεθνής αναγνώριση 40 αιώνων πολιτιστικής συνέχειας

e-enimerosi