Άρθρα Ρεπορτάζ

Η ”Ανόητη” πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη κρίση της ενέργειας.

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

Το λάθος με το πλαφόν και τις κυρώσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενήργησε σωστά με το να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία με την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στο έδαφος της Ουκρανίας? ΌΧΙ. Αυτό που είδαμε 11 μήνες πριν, με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνει συσκέψεις επί συσκέψεων και να αποφασίζει κυρώσεις επί κυρώσεων στην Ρωσία δεν είχε πραγματικό αποτέλεσμα, και στην ουσία δεν ήταν προετοιμασμένη για το πώς να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις που θα επιβάλλει. Και εδώ υπήρχε το ιστορικό με τις κυρώσεις του 2014 οι οποίες γύρισαν μπούμερανγκ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να σας υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να πουλάει αγροτικά προϊόντα στη Ρωσία ως μέλος της Ε.Ε. Αντ’ αυτού τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα μεταφέρονταν στην Τουρκία και από την Τουρκία μεταφέρονταν στην Ρωσία, και από εκεί πωλούνται ως Τουρκικά με ελληνικά καφάσια (φυσικά και εδώ η Ελλάδα πάλι είναι χαμένη). Έτσι η η Ρωσία παρέκαμπτε τις κυρώσεις μέσω Τουρκίας το 2014. Σας θυμίζει κάτι αυτό μήπως σήμερα? Συμβαίνει τώρα με την Τουρκία και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία, όσον αφορά τις πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν ποτέ έτοιμη και δεν είναι ακόμα και τώρα έτοιμη στο θέμα των κυρώσεων, θα σας υπενθυμίσω προ ολίγων μηνών, πως είναι δυσκίνητη και το απέδειξε για μία άλλη φορά όσον αφορά το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Και πάλι συσκέψεις επί συσκέψεων για να λάβουν μία απόφαση η οποία στην ουσία δεν ωφέλησε και ιδιαίτερα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμα και σήμερα δεν είναι έτοιμη για την πλήρης απεμπλοκή της από την Ρωσία όσον αφορά τις προμήθειες του φυσικού αερίου για τις ενεργειακές της ανάγκες.

Το περίμενε κανείς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση του 2022 ότι θα έπαιρναν αυτές τις αποφάσεις και θα μας έλεγαν στους Ευρωπαίους πολίτες ότι θα πρέπει να κάνουμε οικονομία, ότι θα έπρεπε να παρακαλάμε να έχουμε ελαφρύ χειμώνα για να μπορέσει να βγει αυτή η δύσκολη περίοδος ενεργειακά για να μην έχουμε ελλείψεις!!! Είχαμε ακούσει ότι θα έχουμε ακόμα και μπλακ άουτ, να κάνουμε οικονομία ακόμα και στη θέρμανσή μας, να ελαχιστοποιήσουμε την ενεργειακή μας κατανάλωση.

Σε όλες τις μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις έκλειναν τα φώτα νωρίτερα στα δημόσια κτίρια και στις πλατείες για να κάνουμε εξοικονόμηση και να καταφέρουμε να βγάλουμε το χειμώνα ενεργειακά. Οι πραγματικές όμως αποφάσεις και σωστές αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πάρθηκαν και δεν θα παρθούν. Λυπάμαι που το λέω δυστυχώς, στο σύνολό της η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πολιτικούς ανάλογης αξίας για το ρόλο που της επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι είναι έρμαιο στον κάθε Πούτιν στον κάθε Ερντογάν, στον κάθε κερδοσκόπο πετρελαιοπαραγωγό η ενεργειακή εταιρεία.

Γιατί ενώ πέφτει η τιμή του αργού πετρελαίου δεν πέφτει η τιμή στην αντλία?

Υψηλοί φόροι στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα το 60% είναι φόροι, 24% Φ.Π.Α. και το υπόλοιπο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Πέρυσι το Ελληνικό κράτος είχε 11% κέρδη από φόρους. Η βενζίνη κοστίζει περισσότερο από το βασικό προϊόν το οποίο είναι το πετρέλαιο, στα τρία στάδια διύλισης έχουν περιθώριο να κερδίσουν και να κερδοσκοπήσουν με 25-26% δηλαδή ότι κάνει το κράτος με 24% Φ.Π.Α.

Φυσικό αέριο.

Την περίοδο της πανδημίας η τιμή του φυσικού αερίου είχε πέσει στα 3,5 ευρώ, μετά το 2021 όταν η κοινωνία μπήκε σε μία κανονικότητα η τιμή του είχε πάει στα 17-18 ευρώ. Σήμερα είναι περίπου στα 55 ευρώ του δείκτη ΤΤF.

Γιατί στο LNG δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις?

Ρητορικό το ερώτημα δεν μπορώ να δώσω απάντηση. Μάλλον έχω απάντηση, αλλά επιφυλάσσομαι για το μέλλον.

Στην Ευρώπη τα καύσιμα έπρεπε να ήταν 20% χαμηλότερα από την τιμή που βρίσκονται σήμερα.

Εδώ να πούμε ότι δεν είναι κερδοσκόποι, ο πρατηριούχος ή ο έμπορος χονδρικής, τα διυλιστήρια δεν κερδοσκοπούν. Και εξηγούμε, η Ρωσία πωλούσε 4,5 με 5 εκατομμύρια βαρέλια διυλισμένο προϊόν την ημέρα σε πολύ φθηνές τιμές. Αυτό γιατί έδινε επιπλέων φοροαπαλλαγές σε όσους έκαναν εξαγωγές προϊόντων τα οποία ήταν διυλισμένα, οι εξαγωγές στο αργό πετρέλαιο είχαν πολύ βαριά φορολογία. Εδώ να σημειώσουμε ότι η μεταφορά στην Ευρώπη διαρκούσε λιγότερο από μια εβδομάδα, οπότε και το κόστος της μεταφοράς ήταν αρκετά χαμηλό και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή συνεργασία της Ευρώπης με την Ρωσία για να κινείται και η βαριά βιομηχανία της.

Μετά τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν, η Ρωσία μείωσε το κόστος για την ίδια αλλά δεν μείωσε το κόστος για τους υπόλοιπους. Η μεταφορά των καυσίμων διαρκεί 20 μέρες από την Ρωσία στην Ινδία, να υπολογίσουμε και την αναμονή στα λιμάνια, μετά να μεταφερθεί το διυλισμένο προϊόν στην Αγγλία. Αυτό το κόστος το πληρώνει ο καταναλωτής (Να γιατί δεν πέφτει η τιμή στην αντλία). Ευρωπαίοι πολιτικοί. Δηλαδή βγάζουμε τα μάτια μόνοι μας, επιβάλλουμε κυρώσεις στη Ρωσία δεν θέλουμε τα προϊόντα της τα οποία είναι δίπλα μας, η Ρωσία τα μεταφέρει στην Ινδία και η Ινδία τα μεταπουλάει σε μας, χρυσές δουλειές ο Ινδός εεε… με συγχωρείτε ο Άγγλος Πρωθυπουργός Σούνακ, Ευρώπη να σε χαιρόμαστε.

Κατά τα άλλα κυρώσεις στην Ρωσία.

Επίσης το LNG που παίρνουμε από την Αμερική είναι πανάκριβο (σχεδόν 3πλάσια τιμή από την τιμή των καυσίμων αγοράζαμε από την Ρωσία πριν τον πόλεμο) κι αυτό λόγω του κόστους της μεταφοράς. Ο μόνος που δεν κερδίζει από αυτή την κατάσταση είναι η Ευρώπη και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι πολίτες. Ο μόνος που χάνει είναι οι Ευρώπη, εθελοτυφλεί η Ε.Ε ή απλά είναι ανόητη? Οι κερδισμένοι, Ρωσία, Ινδία και Αμερική.

Διαβάστε επίσης: Η Φινλανδοποίηση του πολιτικού συστήματος μετά το 1974.

Διαβάστε επίσης: Ψήφος αποδήμων: Πώς κάνουμε την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Διαβάστε επίσης: Μέχρι που θα φτάσει ο Πούτιν?

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Η φωνή του Μπελέρη στον Απόδημο παλμό.

Χρήστος Μουρτζούκος

Κοσσυφοπέδιο: Η τραγική προσωπικότητα της κ. Μπακογιάννη και η Ελληνική Κυβέρνηση ως θεματοφύλακας της μεγάλης Αλβανίας, και της “κοσοβοποίησης” της Θράκης και της Κύπρου

e-enimerosi

Λάμπρος Τζούμης: Tι αποκάλυψε για την σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν.

e-enimerosi