Άρθρα ΡεπορτάζΔιατροφή υγεία

Τι Είναι Οι Γνωστοί Και Μη Εξαιρετέοι “Χαιρετισμοί Στον Ήλιο”;

Γράφει η Δάφνη Μπιμπισίδου.

Οι Surya Namaskar, όπως λέγονται στα σανσκριτικά, είναι μια ακολουθία θέσεων ή asanas της γιόγκα που συνήθως εκτελούνται στην αρχή μια πρακτικής, είτε πρόκειται για hatha yoga ή vinyasa ή ashtanga. Οι παραλλαγές τους είναι πολλές, αλλά οι επικρατέστερες μορφές είναι η A και η B και ίσως η C, που είναι όμως η Chandra Namaskar, δηλαδή χαιρετισμοί στη σελήνη! Surya σημαίνει ήλιος, και Namaskar σημαίνει υποκλίνομαι. Παραδοσιακά, οι χαιρετισμοί στον ήλιο ήταν κάτι σαν την πρωινή προσευχή. Με τον καιρό, εξελίχθηκαν σε πρακτική με στόχο την εξάσκηση του σώματος και την ηρεμία του νου.

Γιατί να το κάνω αυτό;

Εκτός από ένας εύκολος τρόπος προθέρμανσης του σώματος για οποιασδήποτε πρακτική της γιόγκα, η ποικιλία των θέσεων ή asanas που περιλαμβάνει ένας “χαιρετισμός” είναι καλά μελετημένη ώστε να “ξυπνά” και ενεργοποιεί όλες τις περιοχές του σώματος, ενώ στο τέλος αφήνει μια αίσθηση μεγαλύτερης ισορροπίας και ευεξίας. Από τις εμπρόσθιες διπλώσεις μέχρι τον πάνω σκύλο, ο συνδυασμός των θέσεων είναι υπερ-αρκετός ώστε να λειτουργήσει ως ένα απαιτητικό cardio workout, ανάλογα με τον ρυθμό εκτέλεσης και τον αριθμό των επαναλήψεων!

Εκ των πραγμάτων, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ενεργοποιήσεις το σώμα σου από ό,τι με μια σειρά θέσεων που τιμούν τον ήλιο τον ηλιάτορα!! Ένας χαιρετισμός στον ήλιο μπορεί να γίνει εκτελώντας μία κίνηση σε μία αναπνοή, γεγονός που κορυφώνει πραγματικά την ενέργεια. Ωστόσο, μπορεί επίσης να εκτελεστεί με όσες αναπνοές χρειάζεται κανείς, με τα ίδια αποτελέσματα. Να ακούτε πάντα το σώμα σας, όλες οι μέρες, όλες οι ώρες και όλα τα σώματα δεν είναι ίδια…

Η πραγματική μαγεία όμως των χαιρετισμών στον ήλιο ξεπερνάει κατά πολύ τα σωματικά οφέλη. Σε μια έρευνα του 2015 διαπιστώθηκε ότι η εκτέλεση της πρακτικής αυτής 20 λεπτά κάθε πρωί για δύο εβδομάδες, από φοιτητές με εμφανή συμπτώματα άγχους, άρχισε να επιφέρει πολύ μεγαλύτερη ικανότητα “χαλάρωσης του σώματος και του νου”. Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι οι φοιτητές δήλωναν ότι ένοιωθαν “ήρεμοι, ξεκούραστοι και αναζωογονημένοι”. Αναφέρθηκαν επίσης αυξημένα επίπεδα χαράς και δύναμης, καθώς και χαμηλότερα επίπεδα αρνητικών συναισθημάτων και τέλος καλύτερη ποιότητα ύπνου. Αξίζει μια δοκιμή, έτσι;

Αν και οι γιόγκι συνιστούν την εκτέλεση των χαιρετισμών στον ήλιο, φυσικά, κατά την ανατολή του ηλίου, ή πρώτο πράγμα το πρωί του καθενός, μπορείτε φυσικά να τους κάνετε όποτε το νιώθετε. Η άλλη επιλογή που έχετε, όπως ανέφερα στην αρχή, είναι οι χαιρετισμοί στη σελήνη.

Η Chandra Namaskar, λοιπόν, είναι μια αλληλουχία κινήσεων με σκοπό να κατεβάσουν τους ρυθμούς του σώματος και να ηρεμήσουν τον νου. Ιδανικοί για βραδινή πρακτική, καθώς δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξισορρόπηση του αναπνευστικού, του κυκλοφορικού και του πεπτικού συστήματος, συμβάλλοντας στις λειτουργίες αποτοξίνωσης και αποκατάστασης του σώματος.

Και γιατί ακριβώς 108 χαιρετισμοί στον ήλιο;

Καταρχήν, δεν χρειάζεται να είναι 108 κάθε φορά. Γενικά, 12 κύκλοι θεωρούνται μια χαρά, αν και αυτό πρέπει να γίνεται σταδιακά—μπορείτε να αρχίσετε με τρεις-τέσσερις επαναλήψεις και να εξασκηθείτε σε αυτό μέχρι να αυξηθεί η αντοχή σας.

Στις αλλαγές των εποχών—ιδίως στην εαρινή ισημερία—θεωρείται καλό, παραδοσιακά, να εκτελούνται 108 διαδοχικοί χαιρετισμοί με σκοπό την αποτοξίνωση και τον “εξαγνισμό” του σώματος και του μυαλού, ώστε να υποδεχθούν τη νέα εποχή. Ο αριθμός 108 είναι ιερός αριθμός Ινδουιστών και Βουδιστών—π.χ. ένα μάλα, που χρησιμοποιείται για τις αναπνοές ή τα μάντρα, έχει 108 χάντρες! Στην Αγιουρβέδα υπάρχουν 108 ιερά σημεία στο σώμα!

Αν και μπορείτε να ακολουθήσετε τον δικό σας ρυθμό, έχετε κατά νου ότι η “παράδοση” των 108 χαιρετισμών αποσκοπεί στο να αποτελέσει πρόκληση τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά—μπορεί να θελήσετε να παρατήσετε νωρίτερα, αλλά αν συνεχίσετε και φτάσετε στο τέλος, θα έχετε τερματίσει στον δικό σας μαραθώνιο, τι λέτε;

***Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, εαρινή ισημερία, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κι εμείς τους 108 χαιρετισμούς, έστω στη σελήνη, στις 19.10!
Δηλώστε συμμετοχή εδώ: https://fb.me/e/QzTxyrLQ (δωρεάν μέσω zoom)
ή συμμετέχετε live μέσω Instagram https://www.instagram.com/yintonicyoga/

Πηγές: Godse AS, Shejwal BR, Godse AA. Effects of suryanamaskar on relaxation among college students with high stress in Pune, India. Int J Yoga. 2015;8(1):15–21. doi:10.4103/0973-6131.146049

Φώτο: Γλυπτό των 12 θέσεων ενός τύπου χαιρετισμών στον ήλιο στο αεροδρόμιο του Ίντιρα Γκάντι στο Δελχί.

Το όνομα μου είναι Δάφνη, έχοντας εργαστεί για μια εικοσαετία μπροστά από έναν υπολογιστή ως μεταφράστρια-ελεύθερη επαγγελματίας, άπειρες ώρες ημερησίως, το σώμα μου “απαίτησε” κάποια στιγμή τη φροντίδα που δεν του έδειχνα. Οξεία οσφυαλγία, εκφυλιστική σπονδυλοαρθρίτιδα, αλλά και γενικευμένη αγχώδης διαταραχή (ΓΑΔ) ήταν συμπτώματα που δεν μπορούσα πλέον να αγνοώ. Έτσι περι το 2010 ξεκίνησε το ταξίδι μου στη yoga. Για πολλά χρόνια έκανα yoga ώστε να μπορώ να διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου, ώστε να μένω συγκροτημένη απέναντι στις διάφορες αντιξοότητες, μικρές και μεγάλες, που κατά καιρούς αντιμετώπιζα. Ώσπου το 2019, έκανα την εκπαίδευση δασκάλων γιόγκα 200 ωρών της Yoga Alliance, όπου και γνώρισα την yin yoga, μια πρακτική που πραγματικά άλλαξε τη ζωή μου. Σε μετέπειτα στάδιο ασχολήθηκα και με την ashtanga, που είναι μια δομημένη σειρά θεραπευτικών ασκήσεων, καθώς και με τον τρόπο διδασκαλίας της. Η ashtanga είναι το yang της yin yoga, το τέλειο πάντρεμα των δύο αντιθέτων, yin και yang, για ισορροπία, μέσα κι έξω! Επίσης τα μαθήματά μου είναι όλα λίγο-πολύ εμπλουτισμένα με τεχνικές αποσυμφόρησης και παροχέτευσης της λέμφου, από το τελευταίο σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχω ολοκληρώσει. Καθώς πάντα μου άρεσαν οι λέξεις συνεχίζω να γράφω στο blog μου, ενώ ταυτόχρονα έχω αφοσιωθεί στα μαθήματά γιόγκα που παραδίδω online, με σκοπό να βοηθήσω κι άλλους να δουν τα οφέλη που είδα κι εγώ από τη γιόγκα.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi

«“Φράγμα Πύλης, Τρικάλων”: Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”.

e-enimerosi