Άμυνα

Τουρκία: Αποβατική άσκηση για κατάληψη νησιού απέναντι από τη Χίο

Μετά την προειδοποίηση για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, η Τουρκία στέλνει το ερευνητικό σκάφος “Tübitak Marmara” έξω από τη Σμύρνη και κοντά στα Ίμια, σε ειδική αποστολή, προκαλώντας ανησυχία στην Αθήνα.

Σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ”, η Άγκυρα προχώρησε σε μια κίνηση η οποία μπορεί να ενταχθεί στο “παιχνίδι” που παίζει η Τουρκία και με το περιβάλλον. Η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία και συγκεκριμένα ο σταθμός της Σμύρνης, εξέδωσε στις 17 Μαΐου NAVTEX με την οποία ανακοίνωσε την αποστολή του ερευνητικού σκάφους “Tubitak Marmara” κατά μήκος των τουρκικών ακτών στο Αιγαίο από τις 20 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου για επιστημονικές, περιβαλλοντικές δηλαδή έρευνες.

Σε επιφυλακή η Αθήνα: Τουρκικό ερευνητικό σκάφος πλέει ανοιχτά των Ιμίων, αποβατική άσκηση για κατάληψη νησιού απέναντι από τη Χίο

Το “Tubitak Marmara” απέπλευσε από το λιμάνι της Σμύρνης στις 25 Μαΐου και κατευθύνθηκε νότια κατά μήκος των τουρκικών ακτών, διενεργώντας επιστημονικές έρευνες επί της στήλης του ύδατος. Το πρωί της Κυριακής έριξε προσωρινά άγκυρα στα 5,5 ναυτικά μίλια βόρεια των Ιμίων, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Το μεσημέρι της Κυριακής ξεκίνησε ξανά τον πλου του με κατεύθυνση νότια, πλέοντας ανατολικά των Ιμίων, στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Με δεδομένο ότι η Τουρκία θεωρεί “γκρίζες” περιοχές όπως αυτή των Ιμίων, στην Αθήνα υπήρξε προβληματισμός μήπως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος αποπειραθεί να πλεύσει μέσα στα εθνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή των Ιμίων, επικαλούμενο επιστημονικές έρευνες και επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να επιβάλει τη δική της οπτική για τη συγκεκριμένη περιοχή μέσω μιας φαινομενικά “αθώας” δραστηριότητας όπως οι επιστημονικές μετρήσεις επί της στήλης του ύδατος.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, για την Ελλάδα θα ήταν ακόμη μία παραβίαση χωρικών υδάτων. Σε κάθε περίπτωση και οι δραστηριότητες της Τουρκίας με περιβαλλοντικό περιεχόμενο στο Αιγαίο θα πρέπει να θεωρούνται πλέον τουλάχιστον “ύποπτες”.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο directus.gr 

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Τουρκικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα απειλείται από το νέο τανκ της Τουρκίας – Θα τη βοηθήσουν οι Ινδοί

e-enimerosi

Υπογραφή συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Κατάρ

Χρήστος Μουρτζούκος

«Μέδουσα»: Τα σενάρια της άσκησης μετά από απουσία ενός έτους

e-enimerosi